skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Willibrorduskerk

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 13 december 2009
bijgewerkt op 19 december 2017
Toen na de Vrede van Munster in 1648 de openbare uitoefening van de katholieke godsdienst in de Meierij werd verboden, opende de pastoor van Heeswijk een grenskapel in Bedaf, in het Land van Ravenstein. In het laatste kwart van de achttiende eeuw werd in Heeswijk een schuurkerk in gebruik genomen, die dienst deed tot 1809. In dat jaar kregen de katholieken hun oude parochiekerk weer terug.

In 1895 werd de huidige parochiekerk gebouwd. Het was een schepping van de Bossche architect P.Th. Stornebrink (1853-1910). De bouwstijl was neogothisch. Op 27 april 1896 consacreerde bisschop W. van de Ven het gebouw, toegewijd aan de H. Willibrordus. De oude kerk werd datzelfde jaar nog afgebroken.

Links van de huidige kerk staat een ruime pastorie en rechts het patronaatsgebouw. Aan weerszijden van de toren zijn twee kapellen uitgebouwd. Aanvankelijk fungeerde de ene als doopkapel en de andere als devotiekapel van St. Cunera. Deze heilige, patrones tegen keel- en veeziekten en storm, wordt al eeuwenlang in Heeswijk vereerd. In 1998 had Cunera geen eigen kapel meer, maar zij werd nog wel vereerd, rechts van het koor.

In de Willibrorduskerk staat een Smitsorgel. Zestien gebrandschilderde ramen stellen Christus’ Kerk voor, met als hoofdbronnen de zeven sacramenten, een werk van Maastrichtenaar Daan Wildschut (1952). In de toren hangt een 1.022 kilo zware klok uit 1501, gegoten door Willem en Jasper Moer.

In de sacristie hangen de portretten van Gerard Dobbelsteen en zijn zonen Joan en Adri, die alle drie tegelijk priester waren. De Bossche schilder P.M. Slager legde de drie Dobbelstenen van Heeswijk in 1868 in olieverf vast.

De kerk was het middelpunt van de parochie. Maar welke herinneringen heb je nog aan de pastoors en kapelaans die bij dat godshuis hoorden? Denk bijvoorbeeld aan pastoor Th.A.J. Gloudemans, zijn kloosternaam was 'Guido'. Hij was immers een 'witheer', ofwel een pater van de Orde van Norbertijnen. Hij verzorgde de heilige mis in de jaren vijftig en zestig. Of denk aan zijn kapelaan, de heer M. van Aken, die hem in zijn pastorale taken ondersteunde.

Over deze en de andere zielzorgers van de Willibrorduskerk weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Je kunt ze hieronder met ons delen!

Pastoor Gloudemans  

Opening sportveldencomplex de Balledonk. Onder andere: Verkaar; pastoor Th.A.J. Gloudemans; secretaris de Visser; J. van Lith; burgemeester Breukel. (BHIC, CHD1231, © Frans Kuit | Brabant-Collectie, Tilburg University)

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen