skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Zeeland Mills in Little Chute, Wisconsin

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 29 juli 2009
bijgewerkt op 30 april 2014
Begin februari 1890 kreeg Johannes Biemans een brief uit Amerika van zijn neef Arnoldus Verstegen. Arnoldus was geboren in Zeeland en in 1850 met zijn vrouw Anna Maria Biemans en hun vier kinderen naar Noord-Amerika geëmigreerd (net als het gezin Van de Weijenberg uit Wanroij). Deze brief is de laatste van de kleine twintig brieven die Arnoldus vanuit Little Chute, Wisconsin, aan zijn (schoon)familie geschreven heeft en die bewaard zijn gebleven.

(Als je op de enveloppe klikt, kun je de brief lezen)

De enveloppe en de brief zelf dragen het trotse briefhoofd “Zeeland Flouring Mills. A. Verstegen, proprietor”. Want hij begon weliswaar als landbouwer (hij had vrijwel onmiddellijk na aankomst 16 hectare (40 acres) gekocht voor in totaal 1.000 guden), maar hij ondernam samen met zijn broer ook andere activiteiten.

Arnoldus en Johannes (die al een jaar eerder dan Arnoldus was geëmigreerd) dreven een winkel. En al gauw overwogen ze ook een windmolen te bouwen. In 1862 werd dat uiteindelijk, na lang plannen en onderhandelen, geen wind- maar een watermolen langs de rivier de Fox. Dat kwam, zo schreef hij later, omdat het water dat hier in Little Chute over de dam stroomt meer kracht levert dan al de windmolens in heel Noord-Brabant bij elkaar.

De gebroeders Verstegen noemden hun molen naar hun geboorteplaats de Zeeland Mills. (Ze woonden aan Voederheil in Zeeland). Hun molen was ook meteen de grootste in het district Outagamie County, met drie paar stenen.

In 1870 stierf Johannes kinderloos. Arnold was inmiddels weduwnaar geworden en ook al weer hertrouwd (in Nederland, want hij is tot driemaal toe teruggeweest). Hij erfde de molen (al ging dat niet geheel zonder strubbelingen met de weduwe van Johannes). Het bedrijf bloeide en rond 1918 verkocht de familie Verstegen de molen aan Anton A. Hietpas. In mei 1930 ging de molen in vlammen op en werd niet meer herbouwd.

Maar de geschiedenis is daarmee niet ten einde. De familie Verstegen behoorde tot een grote groep Brabanders die in de negentiende eeuw naar Wisconsin emigreerde. En in het noordoosten van die Amerikaanse staat raken de mensen zich meer en meer bewust van hun erfgoed. Ruim 15% van de bevolking daar draagt nog een Nederlandse familienaam. De “Dutch heritage” krijgt sinds de jaren ‘90 van de vorige eeuw ook steeds meer aandacht. In Little Chute, de woonplaats van de Verstegens, viert men sinds 1981 een “Dutch festival”, onder de welbekende naam “Kermis”.

En sinds het einde van de twintigste eeuw leefde steeds sterker de wens om een authentieke Nederlandse windmolen in Little Chute neer te zetten, als een kenmerkend landschapselement.  Er is een comité opgericht, geld ingezameld, plannen gemaakt met inschakeling van de Nederlandse molenbouwer Lucas Verbij uit Hoogmade en in de loop van 2009 moet het zelfs allemaal gestalte gaan krijgen.

Bij de windmolen komt het “Van Asten Visitor Center” dat de contouren krijgt van de oude Zeeland Mills-watermolen. Zoals ze daar zelf zeggen: “Big things are happening in Little Chute”.

Reacties (11)

M.Haddeman zei op 28 juni 2010 om 10:10
Geweldig om dit te lezen,wat mooi ,dit verhaal,waar nederlanders groot in zijn een hollandse molen met een stuk geschiedenis,ik kom zeker kijken,mijn dochter woond in portage al jaren.daar kom ik weer naar toe voor 7 weken, elk jaar.

Veel geluk hier mee,met dat project.groeten uit Katwijk/zee te Nederlandm.haddeman
Jos Verstegen zei op 12 januari 2013 om 20:23
Leuk om al die brieven van Arnold Verstegen te lezen te lezen, temeer omdat mijn vader ook Arnold Verstegen heet en op het Voederheil in Zeeland geboren is. Mijn opa Antoon Verstegen woonde daar met nog 18 broers en zussen, maar de meesten daarvan zijn nooit getrouwd, volgens de overlevering. Anders hadden we in Brabant heel veel Verstegen's gehad.
Jesse van Sas zei op 9 april 2019 om 13:17
Mooi verhaal, temeer daar een oudoom van mijn grootvader bij die groep Brabanders hoorde, die de plas overgestoken zijn, in 1848, op één van de drie schepen (de Maria Magdalena, de Amerika en de Libra), onder leiding en bezieling van Priester van den Broek. Die oudoom van mijn grootvader heette Cornelis Romsom, en zijn zoon, P.A. Romsom, staat vermeld in de oprichtingsakte van Little Chute.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 april 2019 om 13:04
Jee Jesse, dat is bijzonder! Ben je zelf ook wel eens in Little Chute geweest?
Jesse van Sas zei op 10 april 2019 om 13:49
Nog niet, maar ben van plan in oktober daar eens langs te rijden. Ben jij er al geweest?
Hans Kanters zei op 5 april 2020 om 22:49
Mooi verhaal ik heb zelf 3 ooms en 3 tantes van mij geëmigreerd zijn naar Canada en Amerika in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Maar dit is ook een mooi stukje Brabantse geschiedenis. Ik hoop er nog eens te komen daar in Little Chute
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 april 2020 om 10:47
Dat kan ik me voorstellen, Hans, zeker als je familie hebt die die kant is opgegaan. Komen zij nog wel eens naar Nederland, voor bezoek of vakantie of zo?
Thijs Lenders zei op 24 juli 2023 om 11:43
Het boek "alle vrouwen in mij van schrijfster Regina van de Berg, komt Little Chute ook voor
Hans Kanters zei op 24 juli 2023 om 12:43
Hallo Marilou de kinderen van diegene die geëmigreerd zijn komen nog wel eens naar Nederland. Verder hebben we ook via Facebook contact met elkaar.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.