skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Onderduiken in Cuijk

Deze “bekendmaking” door de Gemeente Cuijk c.a. van 15 september 1944 kwam hard aan bij de familie Fijneman. Hier kwam nog bij dat Chr. Stakenborg een N.S.B.-burgemeester was, dus was het extra goed uitkijken en extra voorzichtig zijn.

Wij moesten ons allemaal melden, te weten: vader A.F. Fijneman, oud 56 jaar (02-09-1889), zoon Jan, 15 (29-10-1928), zoon Stef, ook 15 (29-10-1928), zoon Henk, 21 (14-01-1923) die toevallig thuis was met een vals persoonsbewijs, en ikzelf, zoon Kees, 18 jaar (04-01-1926) die op zijn onderduikadres was bij H. van de Berg in Katwijk.

Wij hebben allemaal geweigerd aan deze verordening gehoor te geven. Wij zijn met z'n allen ondergedoken in Linden bij meester Van Zwam. Henk was al in '43 ondergedoken in verband met een oproep voor de Arbeidseinsatz. Hij werd verplicht te gaan werken in Duitsland in de oorlogsindustrie en dat wilde hij niet. Uit principe niet! Na rondzwervingen op verschillende onderduikplaatsen heeft hij een vals persoonsbewijs weten te bemachtigen en kon daarmee vanuit Oploo de ambachtschool volgen in Boxmeer. Dat was niet helemaal zonder risico, maar zo kon hij in ieder geval positief bezig zijn met relatief weinig risico.

Ik had me 4 juli 1944 moeten melden voor de Nederlandsche Arbeidsdienst in Ochten. Maar ik had besloten dit niet te doen, een daad van verzet. Dus moest ik onderduiken. Vlak bij huis had ik onderdak gezocht, namelijk bij H. van de Berg in Katwijk.

In de loop van de middag van vrijdag 15 september, dus na de oproeping om zich te melden bij het Cuijksche veer, deed het gerucht de ronde dat de weg naar Linden afgesloten zou worden (de tankval moest door getrokken worden ten koste van de openbare weg), en dan zaten we in een val waar we echt bijna niet uit konden komen en in elk geval was iedereen hier gemakkelijk te controleren op geldige papieren. Want nu was er maar één weg (doorgang ) over naar Cuijk.

Twee dagen later begon de operatie Market Garden. In de avond van 17 september bevrijdden (verdwaalde) Amerikaanse parachutisten Cuijk.

Met respect en waardering denk ik terug aan de familie H. van de Berg, die mij onderdak verleende en de vele anderen voor hun moed en vaderlandsliefde.

Reacties (6)

John Dunkelgrün zei op 3 maart 2009 om 19:15
Weet iemand iets van een ondergedoken fam. Ro(o)sendaal, waarschijnlijk een uitgever en van een ondergedoken Joodse bedrijfsleider van het postkantoor?
Albert zei op 10 juni 2017 om 14:00
In 1948 was ik werkzaam op het postkantoor in Uden en kwam ik regelmatig naar Cuijk (ik ben er getrouwd) en heb daar op het postkantoor ontmoet een collega Job Cohen. Toen ik verkering had ontmoette ik bij mijn, toen nog toekomstige schoonouders, een zekere heer Roosenboom, die evenals mijn schoonvader bestuurslid was van voetbalclub JVC. Hij was werkzaam bij Uitgeverij Van Lindert en belast met de uitgave van "Het Cuijks Weekblad". Ik denk dat John deze twee heren omschrijft.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 juni 2017 om 17:07
Dat zou inderdaad zo maar eens kunnen, Albert! Ik stuur John voor de zekerheid een mailtje om hem op je reactie te wijzen, aangezien zijn vraag alweer geruime tijd geleden is gesteld. Hartelijk dank in ieder geval!
John zei op 11 juni 2017 om 17:36
Hartelijk dank Albert, Marilou
Ik vind het leuk na zoveel tijd, 8 jaar, een reactie te krijgen. Alleen, ik heb geen idee meer waarom/waarvoor ik het gevraagd heb. De naam zegt mij niets. Wellicht heb ik het voor mijn vrouw gedaan, die destijds de Yad Vashem aanvragen begandelde voor de Israëlische Ambassade. Alleen zij herinnert zich de namen ook niet.
Veel dank voor jullie moeite en... vasthoudendheid.
Albert zei op 11 juni 2017 om 18:00
Marilou, Het is zondag vandaag wel zondag!!!! Een rustdag!. De grafstenen van de geruimde Joodse begraafplaats, die overgebracht zijn naar het kerkhof op "De Kouwenberg" zijn door een ex inwoner van Cuijk, van oorsprong een Litouwer, gerestaureerd. Ik zal een dezer dagen gaan kijken en zo mogelijk daarvan een foto maken en jou toesturen. Ik heb ook nog gereageerd op het pontje "Zeldenrust". Het pontje is helemaal gerestaureerd en heeft de status Monument gekregen met daaraan verbonden een wimpel. Ik heb vandaag een foto gemaakt toen het in de passantenhaven in Cuijk lag. Ook die foto zal ik toesturen en als jij die dan op de juiste plaats deponeert is de geschiedenis weer compleet.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 juni 2017 om 20:29
Ah, als je die foto digitaal wil doorsturen: heel graag, Albert. Dan maken we inderdaad de geschiedenis weer compleet (en daar houden we hier van ;)

(en als je leuk vindt wat je doet, dan voelt dat nooit als werk - ook niet op een zondag ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.