skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Het Roosduifje: Geneeskracht en weerprofeet

In den herd hing boven de gangdeur een geel geschilderd, houten kooitje met een Roosduifje, een tortelduifje. Als het duifje lachte, kregen we goei weer, als het koerde was er regen op komst. Had men last van gordelroos, huiduitslag, eczeem of jeuk, dan was het advies de duif te verzorgen, te aaien of langs het gezicht te strijken.

 Onder de kooi doorlopen was soms ook al genoeg: de ziekte zou dan op de duif overgaan.

Duiven zijn al bekend van schilderijen uit de zeventiende eeuw. Dan staan de kooien midden in het woonvertrek of hangen ze aan het plafond. In de tweede helft van de achttiende eeuw hangt men de kooi steeds vaker boven de deur. Verdere informatie vond ik niet over het diertje.

Volgens een Bijbelse uitspraak in het boek Leviticus is men verplicht een paar tortels of jonge duiven te offeren. Bij de opdracht van Jezus in de Tempel met Maria Lichtmis (2 februari) gebeurde dat ook. Vroeger was dat een zondag. We lieten dan enkele druppels kaarsvet van de gewijde kaarsen die we uit de kerk hadden meegebracht, op het hoofd en/of het voeteinde van het ledikant vallen.

De foto laat zien waar thuis, boven de gangdeur, het kooitje opgehangen was. Het vertrek is nu verkleind met een tussenwand. Als het in den herd te warm was voor mens en dier, werd er buiten gehuisd. Het kooitje werd dan opgehangen tegen de gevel van het Werkhuis, van boven afgeschermd.

Het kooitje was aan de binnenzijde wit geschilderd, de voorzijde voorzien van gaas, aan de linkerkant het voederbakje, aan de bovenzijde afgedekt met een glasplaatje, zodat je kon zijn hoe ver het nog gevuld was.

Rechts hing het glazen drinkflesje, er was een lade aangebracht, bestrooid met geel zand waarop de uitwerpselen vielen. Het duifje werd nooit uit het kooitje gehaald.

In de jaren dat het Roosduifje aanwezig was, is er nooit gordelroos voorgekomen en tegelijk hadden we een klinkende weerprofeet.

Reacties (62)

Rini de Groot. zei op 7 februari 2014 om 14:15
Mevrouw Rutten-de Groot uit Uden vertelde zojuist.
Bij ons hing het kooitje op stal en je liep er onder door, was er een sterfgeval in huis, stopte het duifje ook met adem halen.
Theo Wulms zei op 10 juli 2014 om 15:13
Al verschillende jaren had ik al last van wondroos .
Geen pretje hoge koortsen echt ziek ben je er van .
Twee jaar geleden kreeg ik een roosduifje , vanaf die tijd gaat het goed ,inmiddels zijn het er twee,
gewoon in een kooi op het terras .
Het zijn leuke duifjes .
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 14 juli 2014 om 14:07
@Theo, wat leuk om een reactie te krijgen van een echte ervaringsdeskundige! Dit bevestigt maar weer eens dat oud volksgeloof, spreekwoorden en zegswijzen wel degelijk gebaseerd zijn op verschijnselen in de natuur.
Annie Nooijen zei op 3 januari 2015 om 18:46
Via goede vrienden zijn we op jullie site terecht gekomen. Wat geweldig als een roosduifje mij zou kunnen verlichten van pijn en ongemak. Vanaf juli 2011 heb een gordelroos rechterbeen. Daardoor heb ik nog veel pijn en kan ik maar 400 meter lopen/ wandelen. Graag zou ik een gordelroos duifje willen kopen, maar waar vind ik een echte goede. Wil iemand mij daarbij helpen??
Piet Smits. zei op 11 januari 2015 om 23:10
Vroeger hadden wij een duif in een kooi in huis hangen.
Dat was tegen wondroos, volgens mij.
Piet Smits. Oirschot.
Alex zei op 30 april 2015 om 16:30
Klinkklare onzin. Allemaal bijgeloof en pure toeval
John school zei op 17 augustus 2015 om 10:46
Je kunt het geloven of niet, maar ik heb er zeker baat bij gehad. Vroeger kreeg ik elke 14 dagen wondroos aan mijn been. Na het aanschaffen van roosduifjes verdween de wondroos en heb daar zeker 10 jaar geen last meer van gehad. Inmiddels heb ik weer wondroos en ga ik weer roosduifjes aanschaffen. Onzin of geen onzin? Ik heb er baat bij
Wimmy Bouma zei op 20 oktober 2015 om 19:17
Ik woonde op een boerderij waar mijn duif aan het einde van it buthus, in zijn kooi zat. Buthus is fries voor een stal met koeien. Iedere zaterdagochtend wastte mijn vader de staarten van de koeien en ik verschoonde mijn duif. Ook op de kleuterschool hadden we 2 duiven in het lokaal Vandaar dat ik ook nu weer een duif heb al wist ik niets over gordelroos maar wel over het koeren wat volgens mijn ouders regen voorspelde.
Rini de Groot. zei op 20 oktober 2015 om 21:39
Wimmy, bedankt voor de reactie.
Heel bijzonder, zelfs op de kleuterschool een kooitje in de klas !
En je tekst “ik verschoonde de duif” is dat een Friese zegwijze ?
Zo leren we hier in het zuiden ook meteen de taal die jullie spreken.
Heel toevallig heb ik vandaag een mevrouw opgezocht die 3½ jaar geleden
een Roosduifje kreeg. Van oude buren had zij het duifje gekregen omdat
zij te kampen had met Roos en had er baat bij.
Het koerde voortdurend even later begon het te regenen.
Wimmy Bouma zei op 20 oktober 2015 om 22:03
Dag rini, de duiven op de kleuterschool is mij altijd bijgebleven, het gaf iets veiligs. Ik verschoonde het hok..., bedoelde ik. Dat regenen na het koeren klopt. Wanneer de duif roept, begint het later te regenen. Let maar op. Ben net terug uit den bosch en nuenen. Mooie provincie!
Bert Klomp zei op 18 februari 2016 om 20:22
Ls,
het is voor velen ongelooflijk, maar uit eigen ervaring zou ik durven stellen dat het houden van een turkse tortel in de directe omgeving van de patient met gordelroos een haast zekere oplossing is voor de ziekte.Mijn moeder heeft een jaar of 30 geleden last gekregen van een serieuze vorm van gordelroos. Medicatie, door de huisarts voorgeschreven hielp niet. Gordelroos is zeer pijnlijk en als de voorgeschreven middelen niet helpen ben je uiteindelijk bereid bijna alles te proberen. Van een familie vriend heeft mijn moeder een tweetal tortelduiven te "leen "gekregen. Binnen twee weken was mijn moeder van haar aandoening verlost. De duiven hadden dikke poten gekregen en mijn moeder was van haar pijn verlost. Ik heb sindsdien het verhaal vele malen verteld maar kom alleen maar ongeloof tegen. Het mij bekende recept is: de duif in een houten kooi en men draagt de kooi de gehele dag bij zich.
Ben dus erg benieuwd of er mensen zijn die een soortgelijke ervaring hebben.
Diny v. U. zei op 19 februari 2016 om 21:49
Als kind wisten we niet waarvoor het Roosduifje destijds binnenshuis verbleef
maar het gezin was in die jaren gevrijwaard van deze aandoening.
En toen Moeke Gordelroos kreeg was het duifje al jaren geen bewoner meer.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 23 februari 2016 om 20:55
Via een postduivenverhaal kwam ik bij dit verhaal uit.
Ik had nog nooit van een roosduifje gehoord. Vreemd want m'n vader was postduivenmelker en m'n moeder vertelde altijd veel over vroeger. Maar juist dit heb ik blijkbaar net even gemist.
Nu weet ik dat m'n oom Ad al zo'n 2 jaar last heeft van gordelroos en liet hem dit verhaal met reacties lezen. Oh ja, bij hun thuis hadden ze vroeger ook een roosduifje gehad. Hij wist nog dat er iemand in het gezin mondroos had en dat het duifje er tegen aan werd gehouden waardoor binnen korte tijd de kwaal verdwenen was. Maar vreemd genoeg had hij er nu hij er zelf last van had niet meer aan gedacht. Ook een rasechte duivenmelker nota bene. Nu wilde hij toch wel graag weten of er en waar zulk duifje nog te krijgen was.
Ik heb hem beloofd eens bij de vroegere pastoorsmeid te gaan informeren of die een aanknopingspunt had die weet namelijk veel over vroeger en nu .
En jawel hoor . Ik ben er tegen de avond nog even op bezoek gegaan en zij wist te vertellen dat haar buurvrouw Nel er 2 had (gehad). Gehad inderdaad want wat bleek; afgelopen zaterdag waren ze opgehaald door iemand uit Handel.
Is dat even langs het net vissen ! Maar een familie lid van Nel wist nog wel iemand die er ook had. Misschien dat we daar succes hebben ?
Rini. zei op 23 februari 2016 om 21:35
Gerard bedankt voor de Positieve reactie !
Ben heel benieuwd naar de zoektocht, want bij het schrijven
van het verhaal heb ik links en rechts ook geïnformeerd, maar geen succes.

Het is nog steeds zoals ten tijde van de Ongelovige Thomas
‘eerst zien en dan pas Geloven.’
Wanneer ik het verhaal vertel, wordt ik uitgelachen.

Ps. Jammer, dat sinds Kerstmis mijn animo voor het schrijven
van Verhalen tot het minpunt is gedaald.
Patricia zei op 24 februari 2016 om 12:08
Dag dag het mag ook een gewoon tortelduifje zijn en als je belt met een dierenspeciaalzaak van Vught in Drunen dan gaan zij voor je kijken of ze er aan kunnen komen.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 24 februari 2016 om 13:09
Volgens mijn oom Ad is een Tortelduifje iets anders van kleur dan een roosduifje.
Patricia zei op 25 februari 2016 om 04:29
Dat klopt maar de genezende kracht is dus ook bij een tortelduif aanwezig en ik heb het ook gehoord van een turkse tortel.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 13 maart 2016 om 23:04
Mijn oom heeft inmiddels 2 (roos ?-)duifjes kunnen bemachtigen. Het zijn echter heel erg gevlekte; wit met roze(roos)-grijs. Nu maar afwachten of het helpt.
Jan van Rooij zei op 30 mei 2016 om 08:35
Het werkt wel degelijk, ik heb ze al bijna mijn hele leven en nog steeds zijn er mensen die ik helpen Jan,na een paar keer zijn ze van de klachten af,het Help ook soms tegen eczeem laats bij een jonge vrouw ,die had eczeem in haar gezicht,na een paar keer zag het er aleen stuk beter uit en de jeuk was weg ,dus echt geen onzin,als mensen er mee kan helpen ,ze zijn altijd welkom.
Rini de Groot zei op 30 mei 2016 om 09:23
Jan,
bedankt ik geniet van je reactie.
Vorige week zag ik bij Johan Mekenkamp in Ermelo in,
Museum timmerwinkel een, uitziend Roosduifje kooitje hangen,
men dacht voor kanaries, mijn gedachte waren anders,
bestemd voor het genoemde vogeltje!
Sinne zei op 28 augustus 2016 om 15:49
Is er dan niemand die stilstaat bij het feit dat hier een onschuldig intelligent dier dat gemaakt is om te vliegen gevangen wordt gehouden om redenen die kant noch wal raken. Notabene om regen te voorspellen en een vreselijk pijnlijke ziekte op over te dragen!? We leven toch verdomme niet meer in de middeleeuwen en hebben buienradar en knmi, en allerlei geneesmiddelen en -methodes beschikbaar (ook mbv planten- en fytotherapie als de reguliere cortisonenzalf niet helpt) om ziektes te lijf te gaan?
Wij mensen hebben kennelijk het recht om vrij te bewegen en zonder pijn te leven en een vogel mag zijn leven met gordelroos in zijn poten slijten in een hokje waar het de kont niet kan keren en zijn vleugels nog niet eens kan uitslaan. Waarom zou het leven van een vogel er minder toe doen dan dat van een mens? Denk toch eens na, en toon waar een mens groots in kan zijn: compassie en mededogen.
Onvoorstelbaar kleinzielig en beschamend!
Bea zei op 28 augustus 2016 om 16:31
Op mijn dak wonen 2 wilde duiven, ik hoor ze verliefd koeren en lopen op het dak. . Dat maakt me blij.. ooit bij stilgestaan dat dit een sociaal dier is en dat het een lijdensweg is voor hem om zo te leven alleen in een kooi?
Nathalie zei op 28 augustus 2016 om 16:36
wat een dierenmishandeling :o :o
in welke eeuw leven de gelovers?!?!
ronduit walgelijk! ga naar de dokter en verzorg u ipv een duif in een ontiegelijk klein kotje op te sluiten
Nikita zei op 28 augustus 2016 om 17:15
Koekkoek! Zelfs al zou het werken, dan wil je toch niet een bewust en onschuldig wezentje vasthouden in een kooitje?
Gerd zei op 28 augustus 2016 om 18:19
wat een complete onzin! Bovendien zijn wondroos en gordelroos 2 totaal verschillende aandoeningen, dus ik heb de indruk dat mensen "zomaar "wat schrijven, van horen zeggen, zonder er het fijne van te weten, en op die maniergaan anderen denken dat het gaat helpen, en ondergaan nog meer duiven dit trieste lot :( Straks denken goedgelovige mensen ook nog dat het tegen haarroos helpt en dan is het hek helemaal van de dam. Er zijn tegen elk van die genoemde aandoeningen prima behandelingen, maar idd. wondroos is een heel grillige aandoening, sluimert soms jarenlang en soms enkele keren een aanval na elkaar.
Marc Leroy zei op 28 augustus 2016 om 18:40
Dierenmisbruik uit bijgeloof?? Hoe schandalig is dat?
Rogier zei op 28 augustus 2016 om 21:39
Ben blij dat dit historisch is. Kan me voorstellen dat ze dit in de middeleeuwen deden. In die tijd waren lijfstraffen ook heel normaal. Tegenwoordig weten we beter, dit is dierenmishandeling en strafbaar.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 29 augustus 2016 om 11:30
Zoveel reacties bij één en hetzelfde verhaal op één dag! En allemaal van dezelfde strekking ! Dat kan geen toeval zijn.
Sinne zei op 29 augustus 2016 om 13:51
Klopt Gerard H.A.A. de Bie, ik heb direct alarm geslagen op internet toen ik hoorde en las over deze dierenmishandeling. Mijn bericht is inmiddels verschillende malen gedeeld op Facebook, in de hoop dat meer mensen hiervan horen en zich bewust worden hiervan. Traditie is mooi en leuk, maar niet ten koste van medemensen en andere voelende wezens.
Norah zei op 29 augustus 2016 om 15:31
Ik ben het wel met je eens Sinne,(behalve je gevloek), maar ik kan me niet voorstellen dat een vogel gordelroos van een mens kan krijgen.
Het is een virusinfectie verwant aan waterpokken. Zelf gehad toen ik 11 was.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 29 augustus 2016 om 16:03
Het is / waren meestal 1 of 2 duiven in een kooitje dat boven of langs een deur werd gehangen. Het alleen al in de ruimte zijn of onder de kooitjes doorlopen zou al helpen zo gaat het verhaal. Nou hoort een dier vrij te kunnen zijn in dit geval bijvoorbeeld zoals postduiven elke dag er uit kunnen vliegen al blijkt dat in de winter ook niet te kunnen of te gebeuren maar als je wilt dat alle dieren die in kooien gehouden worden een bepaalde tijd van de dag vrij moeten kunnen bewegen in dit geval vliegen staat er denk ik nog veel te doen ook in Nederland. Ook dit geeft een loop van geschiedenis weer. We zijn tenslotte op de BHIC -site.
Sinne zei op 29 augustus 2016 om 18:58
Het gaat natuurlijk alleen om de gevallen van nu, en die van de toekomst - ik lees hierboven dat iemand aanbood graag mensen met (gordel- of wondroos) te willen helpen aan duifjes.
Wat er in het verleden is gebeurd kan niet teruggedraaid worden. Het feit dat het een traditie is, maakt het vaak moeilijker om een gewoonte/gebruik af te schaffen of te veranderen.
Rogier zei op 29 augustus 2016 om 21:59
Zoveel reacties van verschillende mensen die de moeite nemen te reageren voor het welzijn van dieren, dat geeft een mooi beeld van de huidige tijdsgeest. Mooi om historie van dierenmisbruik vast te leggen zodat toekomstige generaties betere keuzes kunnen maken.
Herman Gallé zei op 29 augustus 2016 om 22:30
Het lijkt mij zinvol dat de Partij voor de Dieren dit ergerlijke diermisbruik aan de orde stelt. Dit soort middeleeuwse, op bijgeloof gebaseerde onzin moet onmiddellijk stoppen.
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 30 augustus 2016 om 08:55
Hondenkarren, paardenrosmolens, kanaries in de mijnen, postduiven, valkenjacht: in het verleden zijn dieren door de mens ingezet voor allerlei werkzaamheden. Tijden veranderen, maar we zijn een historisch centrum en besteden ook aandacht aan de andere wijze waarop vroeger met dieren omgaan werd. Dat valt niet onder dierenmishandeling maar, zoals hierboven ook opgemerkt wordt, onder de tijdsgeest.
Dank jullie wel voor alle reacties op het roosduifjesverhaal van Rini de Groot en het BHIC stopt hiermee ook graag deze discussie.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 december 2016 om 11:57
Toch nog even dit : Duiven in het algemeen blijken toch bijzonder te zijn binnen de vogelwereld. Niet voor niets komen ze in veel Bijbelse en Middeleeuwse afbeeldingen voor.
Ook viel me op dat de brutale maar tevens intelligente 'kauwen' de kleinere duiven uit-de-weg-gaan. En zojuist las ik in het Udens Weekblad van 7 december 2016 een artikel over duivenliefhebber Henk van der Heijden uit Mariaheide. Hij vertelt daarin, in verband met de heersende vogelpest : "Duiven kunnen eigenlijk geen vogelgriep krijgen"...... Zouden duiven dan toch een bijzondere immuunstof in zich dragen ?
Wel vervolgt Henk zijn zin met ".. maar ze kunnen het wel overdragen aan bijvoorbeeld kippen".
Rini zei op 11 december 2016 om 19:20
Gerard, ik ga met je vraag verder, goei idee van je om lezers aan het werk te zetten.
Wil je me dat artikel scannen en toesturen.
Rini. zei op 4 februari 2017 om 12:55
Bezig in de natuur sprak ik een mevrouw over het Roosduifje,
ook zij had positieve ervaringen en stuur het verhaal even aan haar door.
henky zei op 12 oktober 2017 om 13:41
Wie kan mij foto's sturen van de echte witte roosduif of weet iemand wie nog een koppeltje heeft zitten ?

Niet die van de witte tortel.

Ik heb 30 jaar geleden zelf gekweekt met witte roosduifjes en die waren kleiner als de tortel en groter als de diamant duif ongeveer de grote van een merel.
Piet Korse. Mill Hill Oosterbeek zei op 19 december 2018 om 20:44
Beste Rini,
Heel mooi verhaal van het roosduifje. Ik ga het afdrukken in ons Huisblad.
Een vogel in de kamer stuift erg. Anders had ik er meteen een gezocht.
IK heb zelf jarenlang diamantduifjes in de kooi gehad. Nu ze weg zijn, kreeg ik die gordelroos. Kun je nagaan! Was dat hun wraak?
Gezegende Kerstdagen toegewenst en al het goede in het Nieuwe Jaar,
Piet Korse.
Rini de Groot. zei op 21 december 2018 om 20:28
Beste Piet, Misschien hadden we thuis ook een diamantduifje of zoals ik lees lachduifje genoemd. En lees dat zeelieden van de VOC. deze vogel introduceerde zij zouden namelijk gehouden worden als bescherming tegen ziekten. Het stof dat deze dieren afgeven kan positief werken. Ik ken een gezin waar een papegaai in de keuken stond, kinderen waren regelmatig ziek waarop de huisarts voorstelde om deze vogel op een andere plaats te plaatsen. Of de kinderziektes toen over waren heb ik niet vernomen.
Tanja Siemons zei op 20 februari 2019 om 08:24
Ik heb sinds een 3 kwart jaar roosduifjes. Ik had vreselijk last van gordelroos. Ziek en veel pijn.
Ik kreeg van mijn huurder en roosduif in een klein kooitje en de opdracht het tegen de wond te houden en vaak te aaien en langs te lopen. Van ellende dacht ik Baat het niet dan schaad het niet. Na 3 dagen kon ik weer slapen en na 2 weken was de pijn 80%verminderd en dat ging steeds beter. Inmiddels heb ik er 3.
1 witte en 2 bonte. Ze mogen niet meer weg en hebben inmiddels een mooie volière. Ze hebben nu 2 jonkies
Dus als er iemand is die roos ik heb jonge.
Het heeft mij enorm geholpen
Tanja Siemons zei op 20 februari 2019 om 08:27
Wel wil ik dat ze goed en ruim terecht komen. Niet in dat kleine kooitje van toen
Helen zei op 19 maart 2019 om 18:01
Tanja Siemens, ik heb al vier maanden gordelroos met veel pijn, mag ik je bellen over de roosduifjes?
Tanja Siemons zei op 19 maart 2019 om 20:40
Dat kan zeker. Heeft u de mogelijkheid mij op Facebook op te zoeken en een prive bericht te sturen?
Herman Gallé zei op 20 maart 2019 om 10:44
Nogmaals deze flauwe kul moet ophouden. Als je ziek bent ga je naar de dokter en beroof je geen dieren vaan hun vrijheid. Natuurlijk helpt het geen donder. Al die 'KlazienuitZalk-sprookjes klinken mooi voor onder de kerstboom maar brengen alleen maar ellende voor die duifjes. Ik ga dit maar weer eens onder de aandacht van de Partij voor de Dieren brengen. Dit is volledig in strijd met de Wet Dieren.
Iris zei op 20 maart 2019 om 13:08
Herman, je kunt mensen niet hun (bij)geloof afpakken, hoewel er wettelijk gezien (hopelijk) nog wel wat valt af te dingen op het gebruik van dieren voor geneeskundige doeleinden. Maar wat mij in hoge mate stoort is het volgende: BHIC is een historisch centrum dat vindt:
"(...) we zijn een historisch centrum en besteden ook aandacht aan de andere wijze waarop vroeger met dieren omgaan werd. Dat valt niet onder dierenmishandeling maar, zoals hierboven ook opgemerkt wordt, onder de tijdsgeest." (reactie van Hanneke van der Eerden, 30aug.2016).
Okee, dat gaat allemaal over vroeger, dat is duidelijk, dus mijn vraag is waarom jullie als BHIC dit topic laten gebruiken om deze traditie voort te zetten en te stimuleren, ondanks dat er lezers zijn die het gebruik verafschuwen en er maatschappelijk gezien veel verzet is tegen het ge-(mis-)bruik van dieren voor pseudogeneeskundige doeleinden. Ga je dan als historisch centrum niet een stap te ver?
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 21 maart 2019 om 10:45
Dag allemaal,

Met de reacties van deze week erbij, begint het er inderdaad sterk op te lijken, dat de reactiedraad onder dit historische verhaal hoe langer hoe meer wordt gebruikt als een 'marktplaats' voor mensen met bepaalde kwalen, mensen met bepaalde duiven die daarbij zouden helpen, tegelijkertijd als een plek waar dierenvrienden daartegen protesteren.

Als BHIC kunnen we en willen we ons niet mengen in de discussie op zich. We brengen de verhalen van vroeger, leven natuurlijk mee met mensen die nog altijd gebukt gaan onder hetzelfde medische leed en daarvoor hoe dan ook een oplossing zoeken, snappen mensen die hen willen helpen, en begrijpen bovendien mensen die dierenmishandeling willen tegengaan.

Dat een verhaal als dit tot op zekere hoogte (!) een podium biedt aan al deze verschillende mensen en meningen, dat is begrijpelijk en dat staan we als BHIC ook toe. Niet alleen hier overigens, maar ook rond andere onderwerpen in andere verhalen en onderdelen van de website. Dat hoort bij onze maatschappelijke taak.

Maar aan die podiumfunctie zitten grenzen. We willen geen marktplaats zijn voor duiven, we willen geen protestmars worden van dierenvrienden. Kortom, we willen de discussie terugbrengen tot het historische gebruik om roosduifjes te houden voor hun vermeende vermogens om kwalen te genezen en het weer te kunnen voorspellen.

Reacties die dit historische gebruik ook in de tegenwoordige tijd lijken te promoten of juist tegen te gaan, zullen we vanaf nu dan ook verwijderen.

We rekenen op ieders begrip daarvoor.
apapoe zei op 6 juni 2020 om 21:25
ik heb zelf al jaren een lachduifje als huisdier, in huis,
niet in een kooitje, dat vind ik heel erg zielig. En ook erg saai overigens.
Ik heb er in totaal nu al 3 gehad, en nu heb ik een 4e,
eerst heb ik 3 keer een geheel witte gehad, en nu heb ik een wat gevlekte, en het is een mannetje. haha
Ik heb de verhalen ook gehoord over die zogenaamde geneeskrachtige werking, maar dat is puur bijgeloof.
Is niks van waar.
Ik heb een duifje in huis genomen, omdat ik het hele erge leuke, enthousiaste, en vooral hele erge lieve dieren vind.
Hij vliegt heerlijk los rond in huis, heeft geeneens een kooi!
Savonds zoekt ie zelf een plekje op, om lekker te slapen/rusten...
Om de volgende ochtend zodra het licht word (half 6 haha) om er weer lustig op los te koeren en te lachen haha
Ik heb er wel een soort van maatje bij voor m, een bruin diamantduifje.
Die ook lekker los vliegt.
Savonds is het een heel lief en schattig gezicht, als het donker word.
Dan zitten ze lief tegen elkaar aan, te dutten..

Dus, lachduifjes, hebben zeker geen heilzame werking, dat is bijgeloof.
Ik ben van mening, dat je ze moet nemen omdat je ze kent, en ze leuk vind, en ze lekker om je heen wilt hebben fladderen.
En niet omdat je ze in een kooitje wilt stoppen de hele dag. Dat vind ik dierenmishandeling.
Overigens moest ik m 1 keer van de dierenarts opsluiten in een kooitje, vanwege dat hij een gekneusd vleugeltje had.
Maar dit was geen succes.
Ik heb m na een half uur al weer vrij gelaten....
Mans zei op 8 december 2021 om 18:03
Mijn oudtante op leeftijd, wonend in een keuterboerderijtje in Onnen bij Haren Gn., had begin jaren '70 boven de kamerdeur ook een sierlijke withouten kooi hangen met twee duifjes erin. Als schooljongen uitproberen en ja, bij elke nieuwe keer binnenstappen koerden de duiven hernieuwd als waarschuwingssysteem. Oudtante - als weduwe - heeft tot haar eigen overlijden veel plezier beleefd en aanspraak gehad van de duiven.
Met uw artikel begrijp ik onderhand ook de andere redenen om de tortelduif te houden, dus dank hiervoor, interessant!
Rini de Groot. zei op 8 december 2021 om 22:52
Hey Mans.
Fijn dat je ervaringen met ons deelt.
Dat is nieuw nooit dergelijks gehoord maar leren elke dag bij.
Heb je woonplaats Onnen even opgezocht Haren ken ik wel.
Rini de Groot. zei op 8 december 2021 om 22:56
Op de stoel gezeten was gelegerd op Vliegbasis Volkel.
Door gebrek aan slaapgelegenheid met andere kameraden
thuis een kamer gehuurd en na jaren een kijkje nemen.
Zoon van zeer tactvol diplomaat tijdens de oorlogsjaren.
Burgemeester van de Mortel Tilburg
Wim Smit zei op 13 februari 2022 om 20:27
Ik heb een roosduif (tortelduif) in een grote kooi van 1.70 m hoog en 50 breed. Omdat ik twee maanden, mei en juni, met fietsvakantie ga, wil ik mijn duifje graag aan een liefhebber schenken. Wie heeft interesse?
Ik woon in Breda.
Jet goijaarts zei op 26 mei 2022 om 16:53
Hoe kom ik aan een roos duifje
Ik woon in Schijndel n Braband alvast bedankt
Rini de Groot. zei op 26 mei 2022 om 20:14
Jet, bij iedere Dierenspeciaalzaak (zoals in Oirschot) verkoopt men ook deze duifjes. Zorg dat je eentje neemt die koert en lacht, (als weerprofeet) een mannetje of vrouwtje. (Heb hiervoor een lege kooi staan, email contact via info BHIC)
Thepphavong zei op 23 oktober 2022 om 09:17
Dat je voor het houden van een vogel al wordt neergezet als martelaar vind ik persoonlijk het schrijnende van het leven in deze "21e eeuw".
Hoe heeft het ooit zover kunnen komen.

Je kan prima vegan zijn en daarmee je ego strelen, maar om nou mensen aan te vallen die een vogeltje thuis hebben of blokjes kaas eten gaat wel heel erg ver.
Teddy zei op 21 maart 2023 om 09:54
Mijn moeder heeft nu voor de derde keer gordelroos en ontzettend veel pijn. Wij zijn op zoek naar een echte roosduif, ze heeft er een prachtig groot ren voor maar kan er geen vinden. Hebben jullie tips voor waar we een roosduifje (of 2) kunnen overnemen/kopen? Hij/zij krijgt een heel goed tehuis met veel ruimte en aandacht. We wonen tussen ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen maar een eind rijden voor een echt roosduifje is geen enkel probleem. Hartelijk dank voor het meedenken alvast!
Rini de Groot zei op 21 maart 2023 om 10:43
Teddy, heb voor je naar een Dierenwinkel dit verhaal doorgestuurd.
Hopend dat zij reageren!
Teddy zei op 21 maart 2023 om 11:42
Hartelijk dank daarvoor!
Rini de Groot. zei op 21 mei 2023 om 12:37
Schreef ik in de reactie van 30 mei 2016,
foutief Ermelo, dat was Markelo.
Bezocht gister de Museumfabriek in Enschede.
Zag in een werkplaats een aan de zoldering opgehangen bezette kooi.
Met de uitleg, ‘de duif gaf een waarschuwing bij aanwezige Koolmonoxide zoals de kanarie in de mijngang.’
Rs zei op 5 januari 2024 om 20:08
Teddy, mocht je dit nog lezen graag even een bericht. Ik kan je evt verder helpen

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.