skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Molen De Vooruitgang

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 24 augustus 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Begin 1913 stapte J. Manders uit Cuijk (leerlooier van beroep) naar de gemeente Oeffelt met de vraag of hij een windmolen aan de weg naar Cuijk mocht bouwen. Op 19 maart 1913 kreeg hij de goedkeuring van de gemeenteraad. Zo kon in datzelfde jaar de molen nog gebouwd worden, die de naam De Vooruitgang kreeg.

De meeste molens in het Land van Cuijk stammen uit de 19de eeuw, dus deze molen is eigenlijk best jong te noemen. Waarschijnlijk is het één van de laatste molens in Nederland die nog voor commercieel gebruik nieuw gebouwd is.

De Vooruitgang was niet de enige molen in Oeffelt; er waren er twee, wat wel in meer dorpen in de regio het geval was. De andere molen, in de volksmond "de molen van Gerrits", stond nog geen 500 meter van De Vooruitgang af. Samen waren de molens dan ook beeldbepalend voor het dorp. De Tweede Wereldoorlog maakte hieraan een einde. De kerk en de twee molens moesten het ontgelden. De molen van Gerrits werd na de oorlog niet meer hersteld en ten slotte in 1955 gesloopt.

De Vooruitgang werd echter wél hersteld van de oorlogsschade. Meer nog, er werd een nieuw wieksysteem naar ontwerp van ir. Fauël op de molen aangebracht. Dit nieuwe systeem, met zogenaamde fokwieken, had als doel een hoger rendement te bereiken. De Vooruitgang was de eerste molen in Nederland met dit systeem.

Hoe vooruitstrevend ook, de toekomst lag niet meer bij molens. In 1953 werd de molen grotendeels onttakeld. As en roeden gingen naar Kampen. De molen daar was op 1 februari, tijdens de beruchte storm, zijn as en roeden kwijtgeraakt. In mei 1954 brandde De Vooruitgang, die inmiddels als meelfabriek was ingericht, volledig ult. Bijna twintig jaar lang stond er een troosteloze stomp in het landschap.

In 1973 kwam Theo van Bergen, vrijwillig molenaar, met plannen tot herbouw van de molen. Eind zeventiger jaren kocht de gemeente Oeffelt de romp aan van de toenmalige eigenaar Maassen. De molen stond noch op de nationale noch op de provinciale monumentenlijst. Dat maakte de actie tot herstel er niet eenvoudiger op.

Maar de aanhouders wonnen, en na de oprichting van de stichting De Oeffeltse Molen in 1986, kon een begin gemaakt worden met de restauratie. In 1987 werd de molen draaivaardig in gebruik genomen. Het zou echter nog tot in 1993 duren voordat ook het binnenste van de molen weer compleet was. De molen wordt nu wekelijks draaiende gehouden door vrijwilligers.

Hier vind je een film over het 100-jarig bestaan van de molen dat in augustus 2013 is gevierd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen