skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Het Osse Bergh Kwartier

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 8 juni 2007
bijgewerkt op 18 november 2013
Na ruim een eeuw productie van woningtextiel bij “de wattenjood” en meer dan tien jaar van sloopactiviteiten en leegstand, staan er sinds voorjaar 2005 aan de rand van het vertrouwde Bergossterrein borden van een projectontwikkelaar die melden dat het in het Bergh Kwartier straks fijn wonen is.

Sinds 2007 wordt er ook daadwerkelijk gebouwd en krijgt dit gebied aan de rand van de binnenstad een nieuwe impuls. Trein- en busreizigers zullen via een nieuwe route door het Bergh Kwartier naar het stadscentrum kunnen lopen.

Daar komen zij intrigerende straatnaambordjes tegen. Komt ‘De Rode Draad’ misschien nog over als een bijdrage van de SP aan de Osse straatnamen, namen als ‘Tapijtplein’, ‘Koningsloper’, ‘Schietspoel’, ‘Schering’, ‘Gripper’ en niet te vergeten ‘Hotel De Weverij’ verwijzen toch echt naar tapijten en meubelstoffering.

Wattenfabrikant Jacob van den Bergh kocht in 1888 een woning met een flink stuk grond op de hoek van de Goudmijnstraat en de Klaphekkenstraat/Oostwal. Daar groeide in de volgende dertig jaar geleidelijk de meubelstoffen- en tapijtweverij. Hier hebben meer dan 100 jaar lang duizenden Ossenaren hun boterham verdiend.

PvdA-delegatie op bezoek bij Bergoss op 18 december 1980. Links wethouder Weinberg, in het midden, met baard, Jos Neomagus en rechts een nog jonge burgemeester Van Veldhuijzen (foto: collectie Paul v.d.Werff, BHIC Oss) Vlakbij Bergoss, in de Goudmijnstraat groeide Jan Marijnissen op. Op zijn website vertelde hij ooit over de eerste acties van “zijn” SP: “Bij Bergoss, de fabriek waar ik al jarenlang tegenover woonde, richtten we al snel een comité op, omdat de vakbonden een belachelijke CAO hadden afgesloten. We hadden veel contacten bij de fabriek, met de wevers en de spinners. En in 1973 kwam er zelfs een heuse ‘wilde’ staking. Die begon in de nachtploeg”. Deze staking, in mei 1973, legde mede de basis voor het succes van de SP bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1974, toen deze partij drie zetels kreeg.”

Begin jaren ’80 van de vorige eeuw ging het economisch minder goed met Nederland. In Oss werden zo’n 70 man bij Bergoss ontslagen, het begin van het einde. In het voorjaar van 1992, stond het Bergosscomplex leeg. Het gemeentebestuur wilde het slopen ten behoeve van woningbouw. Maar inmiddels groeide in Oss de aandacht voor het eigen industrieel erfgoed.

Aan de Rijksdienst voor Monumentenzorg te Zeist werd gevraagd naar de mogelijkheden voor een monumentenstatus van enkele representatieve gebouwen van Bergoss. Inmiddels ontleent Viersterrenhotel De Weverij zijn uitstraling vooral aan de inbedding in een gedeelte van het voormalige bedrijf.

Ook het kantoorgebouw aan de Bram van den Bergstraat en enkele sheddaken mogen blijven staan om te worden ingepast in de nieuwe wijk Bergh Kwartier. Dit Osse erfgoed is voor de 21e eeuw veilig gesteld.

De ontwikkelingen rondom Bergoss heeft nog veel meer losgemaakt: heel veel mensen zijn actief geïnteresseerd geraakt. Als direct gevolg van de acties is de Historische Vereniging De Werkende Mens  opgericht. En een groep oud-werknemers van Bergoss en Desso bewerkte duizenden foto’s van het bedrijf om de soms zeer specialistische informatie tot in lengte van dagen vast te leggen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.