skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

1553 Parochie St. Willibrordus Demen - Dieden, 1604-1963

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Archief
Historie
1553 Parochie St. Willibrordus Demen - Dieden, 1604-1963
Inleiding
Historie
In de periode 1648-1795 kreeg de de kerk van Demen een regiofunctie (voor Dieden en Demen, maar ook voor Batenburg en omgeving in het Land van Maas en Waal). Later kwam ook Neerlangel onder de parochie Demen.
De Diedense kerk uit de 11e/12e eeuw was toegewijd aan de H. Laurentius. Het gebouw kwam vanaf 1614 in protestantse handen. Van 1648-1795 kerkten de katholieken dan ook in Demen. De voormalige Hervormde kerk is allang niet meer in gebruik voor de eredienst. Er heeft een tijdlang een kunstenaarsatelier (pottenbakker) in gezeten, daarna was het kerkje bergruimte voor een autohandel. Nu wacht het gebouw op restauratie
De kerktoren van Neerlangel is van tufsteen en heeft een romaanse architectuur. De oorsprong moet dan ook in de 11e eeuw liggen. Het kerkje is toegewijd aan Johannes de Doper. De parochie is oorspronkelijk de moederkerk van Ravenstein. Later is Neerlangel zelfs zijn status van zelfstandige parochie kwijtgeraakt en onder de parochie van Demen gevoegd. In 1869 is het schip afgebroken en in neogothische stijl herbouwd. Ook de torenspits is in diezelfde stijl opgetrokken. Vlak voor die afbraak heeft de toenmalige burgemeester van Ravenstein, R.A.A. van Claarenbeek, een tekening gemaakt van het kerkje in zijn oude staat. Het bijschrift luidt: Kerkje te Neerlangel van tuf of trasssteen, waarschijnlijk in de 7e of 8e eeuw gebouwd of tot RC ingerigt. Met gebakken steen verhoogd en de kleine raamtjes toegemetzeld omtrent de 13e eeuw. De kerk wordt momenteel nog maar één keer per jaar gebruikt, namelijk tijdens de St. Jansfeesten.

De exacte datum van de oprichting van de parochie Demen ontbreekt. Het feit dat de parochie werd toegewijd aan de Heilige Willibrordus duidt erop dat het een oude parochie is. Aan het pastoraat waren on 1520 twee H. Missen in de week verbonden met inkomst van 16 Rijnsguldens. De oude kerk werd in 1857 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe gotische kerk. De bouwmeester was de bekende architect Pierre Cuijpers. Deze nieuwe kerk werd in 1870 ingewijd door Joannes Philibertus Deppen, hulpbisschop van het bisdom 's-Hertogenbosch. Aan de bouw van deze kerk droegen de parochianen flink bij, zo'n 14.000 gulden.
De pastoors van Demen waren ook parochiegeeestelijke voor de vervallen parochie van Dieden. Hun jurisdictie sterkte zich ook uit over Neerlangel, de moederkerk van Ravenstein, aan welke kerk Neerlangel sedert 1845 is onderworpen. Van 1724 tot het eind van de 18e eeuw hadden de pastoors van Demen ook de zorg voor de katholieken in het Gelderse Batenburg.
Deze gegevens werden ontleend aan L.H.C. Schutjes, Geschiedenis van het bisdom "s-Hertogenbosch (1872), derde deel, blz. 414-415
Plaatsingslijst

Kenmerken

Datering:
1604-1963
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2028 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.