skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

2163 Classis 's-Hertogenbosch van gefedereerde Nederlands Hervormde Gemeenten, Gereformeerde Kerken en Evangelisch Lutherse Gemeenten, (1969), 1997-2018

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historie
2163 Classis 's-Hertogenbosch van gefedereerde Nederlands Hervormde Gemeenten, Gereformeerde Kerken en Evangelisch Lutherse Gemeenten, (1969), 1997-2018
Inleiding
Historie
Vanaf de jaren 60 van de 20e eeuw zijn er al samenwerkingsverbanden tussen de Nederlands Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerk. Vanaf de jaren 90 wordt die samenwerking de 'Samen-op-Weg kerken' genoemd en wordt er een commissie benoemd die een federatie tussen Hervormde en Gereformeerde Classis moet gaan voorbereiden. Het moderamen van die gefedereerde classis vergadert al vanaf 4 april 1990. In de "Geschiedenis van de Classis 's-Hertogenbosch"' door Hugo Habermehl (zie inv.nr. 30) wordt de gefedereerde classis als volgt verwoordt: 'Tot op heden, november 1994, is de officiƫle goedkeuring nog niet verkregen, doch in de praktijk wordt de Classis 's-Hertogenbosch als gefedereerd beschouwd en behandeld, zowel door de provinciale als landelijke organen'. Het Moderamen in 1992 bestond uit: ds. A. van Zweeden, praeses, Mw. H. Habermehl-Alblas, scriba en N. La Riviere, quaestor. Vanaf 2003-2018 is mw. J. Scheenstra de scriba van de classis.
Officieel is over de formele oprichting van de gefedereerde Classis 's-Hertogenbosch niets aangetroffen in het archief, doch vanaf 2003 worden wel een aantal nieuwe stappen gezet die worden gezien als de classis nieuwe stijl. (zie inv.nr. 32). Een van de belangrijkste taken van de classis is het proces van verenigen van de verschillende plaatselijke gemeenten en/of kerken in goede banen te begeleiden. In 2018 wordt er opnieuw een herindeling van de classis doorgevoerd en ontstaat de Classis Noord-Brabant, Limburg en Reunion Wallone.
Overigens: Op 1 mei 2004 verenigden de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk zich officieel tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en kwam er een einde aan de Samen-op-Weg kerken.
Tot het werkgebied van de Samen op Weg kerken (SoW) en later de gefedereerde Classis 's-Hertogenbosch behoorden volgens het regiobeleidsplan van de RDC (Regionaal Dienstencentrum) voor de periode 2003-2007 de volgende plaatsen: (zie inv.nr. 6):
(Gebruikte afkortingen: GK=Gereformeerde Kerk (plaatselijk)
NH=Nederlands Hervormde Gemeente (plaatselijk)
ELK=Evangelische Lutherse Kerk (plaatselijk)

-Berlicum Rosmalen SoW
-Boxtel SoW
-Cuijk SoW
-Dinther NH
-Drunen SoW
-Engelen SoW
-Gennep SoW
-Grave SoW
-'s-Gravenmoer GK
-Helvoirt NH
-'s-Hertogenbosch SoW
-'s-Hertogenbosch ELK
-Heusden GK
-Heusden ELK
-Hilvarenbeek SoW
-Lith-Oijen NH
-Oisterwijk SoW
-Oss SoW
-Ravenstein NH
-Sint Michielsgestel SoW
-Sprang-Capelle GK
-Tilburg SoW
-Uden-Veghel SoW
-Vlijmen-Hedikhuizen SoW
-Vught SoW
-Waalwijk GK
Fonds Dieden. Ontstaan uit de middelen die over zijn gebleven bij de opheffing van de Kerkvoogdij van de voormalige Hervormde Gemeente Dieden. Tot het begin van de jaren 90 van de 20e eeuw een slapend bestaan geleid, enkel de jaarlijkse subsidie aan de Protestantse Gemeente Ravenstein en Protestantse Gemeente Lith-Oijen werden uitgekeerd. Bij oprichting van de Classis 's-Hertogenbosch begin jaren negentig is het Fonds weer uit de vergetelheid gekomen en heeft de toenmalige classis besloten om de revenuen van het fonds beschikbaar te stellen voor pastorale ondersteuning van kerkelijke gemeenten binnen de Classis 's-Hertogenbosch en de bestaande toezeggingen aan Lith-Oijen en Ravenstein te continueren. Het Breed Moderamen van de Classis 's-Hertogenbosch besluit in haar vergadering van 15-1-2018 om het Fonds Dieden onder te brengen bij de Maatschappij van Welstand
Verantwoording inventarisatie

Kenmerken

Datering:
(1969), 1997-2018
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch