skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

1780 Kantongerecht Zevenbergen, 1980-1989

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemene historie
1780 Kantongerecht Zevenbergen, 1980-1989
Inleiding
Algemene historie
Geschiedenis
Sinds de Franse tijd bestond te Zevenbergen een Vredegerecht. Deze vredegerechten waren gevestigd in de hoofdplaats van een kanton. Ze bestonden uit een alleensprekende rechter geassisteerd door een griffier.

In 1830 wordt in Zevenbergen een kantongerecht gevestigd. Door de kantonrechter worden berecht alle civiele zaken met vorderingen kleiner dan 200,- en alle strafzaken die overtredingen ofwel kleine strafbare feiten betreffen. De ambtenaar bij strafzaken is de ambtenaar van het openbaar ministerie. De kantonrechter kan geldboete of hechtenis opleggen.
Bij KB van 10 apr 1838 werd de wet Rechterlijke Organisatie en de nationale wetboeken per 1 okt 1838 van kracht. Daarmee werd de organisatie van de rechtspraak in Nederland aldus gewijzigd dat de rechterlijke instellingen nog daterend uit de Franse tijd werden opgeheven en dat de rechterlijke macht werd uitgeoefend door kantongerechten, arrondissementsrechtbanken, provinciale gerechtshoven en de Hoge Raad.

In 1877 werden 48 kantongerechten ontbonden. In eerste instantie zou ook Zevenbergen daar bij zijn. Een verzoek van de toenmalige gemeenteraad aan de Tweede Kamer tot behoud werd met succes bekroond. In de Kamer vond het behoud bijval omdat Zevenbergen centraler gelegen was.



Omdat men vond dat er te veel rechtscolleges waren, rees er na verloop van tijd verzet tegen deze indeling. Dit resulteerde voor wat Noord-Brabant betreft in een nieuwe verdeling in arrondissementen en kantons. Bij wet van 9 april 1877 die op 15 mei van dat jaar van kracht werd, werd dit geregeld. * De kantongerechten te Asten, Boxtel, Ginneken, Grave en Oudenbosch werden opgeheven, alsmede de arrondissementsrechtbank te Eindhoven. Het kanton Helmond werd bij het arrondissement Roermond gevoegd en de gemeenten Budel, Maarheeze en Soerendonk en Sterksel bij het kanton Weert, dat eveneens behoorde tot het arrondissement Roermond. De veertien kantons volgens deze gewijzigde indeling waren Boxmeer, Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Heusden, Oirschot, Oss, Veghel en Waalwijk, behorende tot het arrondissement 's-Hertogenbosch; Bergen op Zoom, Breda, Oosterhout, Tilburg en Zevenbergen, behorende tot het arrondissement Breda; alsmede Helmond behorende tot het arrondissement Roermond.

In 1923 werden ruim 1800 strafzaken en 167 civiele zaken behandeld. Na de economische crisis van 1929 bleek dat men aan bezuinigingen niet kon ontkomen. de commissie Welter, daartoe aangesteld, stelde voor een aantal Kantongerechten-waaronder Zevenbergen-op te heffen. Hiertoe, de statistieken hadden dat uitgewezen, verweerden de leden van de Tweede Kamer zich: "Zevenbergen kwam niet voor opheffing in aanmerking op grond van de hoeveelheid werkzaamheden. Bij gewijzigd ontwerp werd Zevenbergen behouden".

De oude indeling bleef bestaan tot 1933. De enige wijziging in die periode was dat het kanton Tholen, dat onder de opgeheven rechtbank van Zierikzee had geressorteerd, in 1923 bij het arrondissement Breda werd gevoegd. De kantons Heusden, Oirschot, Oosterhout, Oss, Veghel en Waalwijk werden in 1933 opgeheven.
Het kantongerecht Zevenbergen omvatte de gemeenten:

Dinteloord, c.a. Etten en Leur, Fijnaart, Hoeven, Klundert, Oudenbosch, Oud- en Nieuw Gastel, Rucphen, Standdaarbuiten, Willemstad en Zevenbergen.

Zevenbergen was tot 1997 een zelfstandige gemeente, toen het fuseerde met vier andere gemeenten tot de nieuwe gemeente Moerdijk.

Bij wet werd het kantongerecht van Zevenbergen per 1 mei 2001 opgeheven.

bron: http://lexius.nl/wijzigingswet-wet-op-de-rechterlijke-indeling-opheffing-kantongerechten-zevenbergen-en-zuidbroek
Leeswijzer
Het archief en openbaarheid

Kenmerken

Datering:
1980-1989
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2066 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.