skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

6009 Waterschap De Polder Van Bergenshuizen, 1882-1935

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Deze polder valt voor een gedeelte binnen het Waterschap "Het Stroomgebied van De Dommel" en is voorzien van winterdijken, welke een hoogte hebben van ± 6.50 m + N. A. P. In den winterdijk aan de Zuidzijde van den polder zijn een viertal sluisjes gemaakt, waardoor het hemelwater van dien polder op de rivier de Esschestroom kan loozen. Niet altijd is nu voor de polder eene natuurlijke loozing mogelijk. Zoodra de rivier de Esschestroom zijn gemiddelde hoogste waterstand van ongeveer 5.00 m + N.A.P. heeft bereikt, is een loozing van den polder niet meer mogelijk en worden de sluisjes in de winterdijk, voordat het buitenwater laatst genoemde stand heeft bereikt, gesloten. Het kwel en hemelwater in den polder kan nu zoolang toenemen totdat ongeveer de gemiddelde hoogste waterstand van ± 5 m + N.A.P. overeenkomende met ongeveer de gemiddelde hoogteligging van den polder is bereikt. Omdat die hooge waterstanden boven genoemd, weinig en slechts van korten duur voorkomen, blijkt uit de hoogteligging van den polder, dat deze grootendeels van 't jaar volkomen op de rivier de Esschestroom kan afwateren. Uitgezonderd zijn een gedeelte lage gronden onder het landgoed Beukenhorst welke geen natuurlijke loozing meer hebben, doch thans door middel van een motorgemaaltje worden droog gehouden. Overigens kan in den polder het water trapsgewijze door middel van sluisjes naar gelang van de hoogteligging der gronden, worden op gehouden, tijdens hooge waterstanden op de Esschestroom. Uit een en ander is voorts gebleken, dat de Bergenshuizensche polder slechts op exceptie eenig last van overstroomingswater ondervindt en daarom m.i. die poldergronden in de zelfde verhouding staan tot de vele hooge gronden elders in het Dommelwaterschap die ook buiten het overstroomgebiedsgebied liggen, evenwel met dat verschil, dat de poldergronden niet maar de bedoelde hooge gronden wel bij de hoogste waterstanden op de rivieren kunnen afwateren.

Kenmerken

Datering:
1882-1935
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch