skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Archieven

7148 Gemeentelijk kadaster Vierlingsbeek, c. 1870 - c. 1970

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Inleiding
De archiefbescheiden
Aanwijzingen voor het gebruik
7148 Gemeentelijk kadaster Vierlingsbeek, c. 1870 - c. 1970
Inleiding
Aanwijzingen voor het gebruik
Soort onderzoek

De kadastrale legger is een uitstekende bron van informatie voor wie geïnteresseerd is in het bezit aan onroerend goed van een bepaald persoon of in de (eigendoms)geschiedenis van een bepaald perceel of de eventuele bebouwing daarop.
Simpelweg in de legger gaan bladeren is echter een omslachtige en tijdrovende bezigheid met onzekere uitkomst. Er zijn in het algemeen twee manieren om de kadastrale legger te benaderen, afhankelijk van het soort informatie waarover men van te voren beschikt dan wel het soort informatie dat men zoekt.
1 . Men gaat uit van een bepaald perceel. Of men kent de kadastrale aanduiding daarvan al (bijvoorbeeld uit een notariële akte of een memorie van successie), of men kent bijvoorbeeld een adres. Via de kadastrale kaart (overzichtskaart en sectiebladen) kunnen in dat laatste geval sectie-aanduiding en perceelnummer achterhaald worden. Via het verwijzingsregister (register 71) kunnen de artikelen van de legger achterhaald worden waarin het gezochte perceel voorkomt.
2. Men gaat uit van een bepaald persoon. Raadpleeg dan eerst de Alfabetische naamlijst. Deze verwijst naar de artikelen van de legger. Als men geïnteresseerd is in het totale bezit van een persoon, dient men wel te bedenken dat bezittingen over meer kadastrale gemeenten verspreid kunnen zijn. Om er achter te komen of die betreffende persoon eventueel nog in andere plaatsen dan bijvoorbeeld de eigen woonplaats bezittingen had, kunnen memories van successie of boedelinventarissen de nodige aanknopingspunten bieden.
Tips

In de meeste gevallen bevat de kadastrale legger per bladzijde een artikel. In sommige gevallen echter is het artikel zo groot (heeft een eigenaar zoveel bezittingen of zijn er zoveel veranderingen opgetreden) dat één bladzijde niet genoeg is om alle gegevens kwijt te kunnen. Onderaan de bladzijde vindt men dan de mededeling "vervolg: zie folio "
In dat soort gevallen is achterin het leggerdeel een aantal lege bladzijden gefolieerd en vindt men het vervolg van het gewenst artikel op een van die bladen. Een andere mogelijkheid is dat het vervolg van een te groot artikel onder een ander artikel, dat minder ruimte nodig had, is genoteerd. Ook dat wordt onder aan de volle bladzijde aangegeven met "vervolg: zie achter art. ...". In bijzondere gevallen kan een artikel zelfs een geheel leggerdeel vullen.
Bij het volgen van de geschiedenis van een perceel zijn de kolommen "overgebracht naar" en "afkomstig van" van essentieel belang. Toch is in een aantal gevallen een van beide niet ingevuld. In het algemeen betreft dit artikelen op de overgang van de oude serie leggers naar de vernieuwde serie. Raadpleeg in zo'n geval de andere serie onder hetzelfde artikelnummer.
Houdt er rekening mee dat de gemeentelijke kadastrale bescheiden in het algemeen wat beperktere informatie bieden dan de administratie van het kadaster zelf. Zo is bijvoorbeeld in de gemeentelegger zelden of nooit een verwijzing opgenomen naar het register van hypotheken.
In de kolom "veranderingen etc." komt de afkorting dj. vaak voor. Die staat voor "dienstjaar". Dienstjaar bij het kadaster is altijd het jaar volgend op dat waarin de wijziging in werkelijkheid heeft plaats gehad. Vermeld de kolom veranderingen dus bijvoorbeeld Dj. 1870 verkoop dan heeft de verkoop van het perceel derhalve in 1869 plaats gevonden.
De meest voorkomende wijzigingen zijn "splitsing" (het perceel is gesplitst in twee of meer nieuwe percelen), "vereniging" (het perceel is samengevoegd met andere percelen) en "verkoop". Ook de term "stichting" komt in deze kolom regelmatig voor. Dat houdt in dat er in het genoemde dienstjaar op het perceel gebouwd is.
Literatuur

Kenmerken

Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch