skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Archieven

7355 Collectie Berghem, 1879-1989

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
R.K. LEAO Berghem, 1974-1989
7355 Collectie Berghem, 1879-1989
Inventaris
R.K. LEAO Berghem, 1974-1989
Datering:
1974-1989
De LEAO-school te Berghem – in 1989 opgenomen in sg. Hoog Brabant te Oss

Voorgeschiedenis: de lagere school voor meisjes te Berghem.

10 november 1884 werd in Berghem een Bijzondere Lagere Meisjesschool geopend nabij de kerk. Zij was gesticht door samenwerking van het R.K. Kerkbestuur te Berghem en het Hoofdbestuur der zusterscongregatie te Schijndel.
Tot 1917 waren alle onderwijzeressen vrouwelijke religieuzen.

VGLO (voortgezet gewoon lager onderwijs).

De lagere school kende enkele voorzieningen voor oudere leerlingen. Leerlingen konden na de zes klassen van de Lagere School nog een 7e, 8e en eventueel 9e klas volgen. Verder wordt in 1947(?) in de krant gesproken over ingebruikname van de “Huishoudschool”. Het blijkt te gaan om een nieuw lokaal voor koken en naaien voor leerlingen van de 8e klas, verbonden aan de lagere school. De leerlingen die de lessen in koken en huishoudkunde gevolgd hadden deden daarin een examen bij een externe instantie.
Per 1 januari 1959 werden de bestaande VGLO-klassen – zo heetten de 7e 8e 9e klassen inmiddels - aan de lagere meisjesschool omgezet in een afzonderlijke school voor VGLO, de St.Agnesschool. Deze kende een tweejarige onderbouw, waarin de meeste leerlingen nog leerplichtig waren, en een éénjarige bovenbouw. De school was bestemd voor leerlingen die “geen ULO-diploma konden halen”, zoals men schreef. In 1962 zegt de directrice, zuster Josephina, nog dat op deze school de huishoudelijke vakken het grootste aantal uren in beslag blijven nemen.
De bovenbouw (met een kleiner aantal leerlingen) was een parttime-opleiding. Volgens de wet was het 3e leerjaar het laatste jaar. In het 3e leerjaar kon men kiezen uit een cursus Algemene vorming en een economisch-administratieve richting. Daarnaast was een tweejarige (3e 4e klas) vooropleiding voor verpleegster / kinderverzorgster, en een tweejarige vooropleiding voor kleuterleidster.
Nu de school zelfstandig was geworden, maakte zij zich bekend als een streekschool. In de praktijk kwamen de leerlingen – vooral in het begin - veelal uit Oss en Berghem.
In september 1961 was een nieuw, eigen gebouw gereed gekomen.

De school wordt een "gemengde" VGLO-school.

In 1966 werd de VGLO-school te Heesch opgeheven. Zij stond onder leiding van broeders religieuzen, die ook de lagere jongensschool en de MULO leidden; dezen trokken zich in dat jaar terug. Vanaf dat moment werd de LEAO te Berghem de enige VGLO-school voor jongens en meisjes "voor de gehele streek". Zuster Josephina – sinds 1937 hoofd van de Lagere school en sinds de oprichting hoofd van de VGLO-school – bleef schoolhoofd.

De school wordt LEAO.

In 1968, bij de start van de Mammoetwet, werd de school LEAO. Het gevolg was, dat de school moeilijker werd; zo werd nu een tweede moderne taal verplicht. De school bleef driejarig, met de mogelijkheid van een 4e klas die voorbereidde op de MEAO. Zuster Josephina werd nu directrice.
In 1970 trad zuster Josephina terug als directrice en werd opgevolgd door dhr. H.C. van Opstal, die al aan de school verbonden was.<
Fusie.

In 1989 werd de school meegenomen met de fusiegolf in het Voortgezet onderwijs. De school fuseerde met de LHNO-school “Mater Christi” in Oss tot “Hoog Brabant” – na een samenwerking die al in 1983 op bescheiden schaal begonnen was.
De fusieschool kreeg de naam “Scholengemeenschap Hoog-Brabant”. Bouwplannen resulteerden per 1 november 1990 in een nieuw gebouw (uitbreiding Mater Christischool) aan de Verdistraat. De school had intussen bijna 600 leerlingen en 5 afdelingen. Dhr. M. Smits werd directeur van de fusieschool.

In het schooljaar 1989-1990 bleven de 3e en 4e klassen nog in Berghem. In 1990 was de uitbreiding van het gebouw aan de Verdistraat klaar, en konden alle leerlingen van de fusieschool in dat gebouw terecht. Zo kwam er een einde aan voortgezet onderwijs in Berghem.

tot slot

In de jaren ’90 leidde landelijk onderwijsbeleid tot vorming van scholengemeenschappen. Als gevolg hiervan hief de NCB geleidelijk aan zijn onderwijsactiviteiten op. In 1997 kreeg het Trias College een eigen bestuur, waarin ook Den Bongerd en De Singel opgenomen werden.
In 2000 droeg dit bestuur het Trias College over aan de Stichting Carmelcollege en fuseerde met vier Carmelscholen in Oss en omgeving tot het Hooghuislyceum; ook Den Bongerd en De Singel werden – voorlopig als zelfstandige scholen – overgedragen aan de Stichting Carmelcollege. In 2002 volgde een fusie van Den Bongerd met het Hooghuislyceum, en in 2003 de fusie van De Singel en het Hooghuislyceum.

[bron: Internet, [bron: http://hooghuislyceum.insiders.nl/oss-west/onderwijs] Frans Bruna, mei 2006]

Het LEAO-archiefje is incompleet. De periode 1968-1975 ontbreekt nagenoeg helemaal.
De stukken zijn afkomstig van de secretarie Oss en in feb. 1997 overgedragen aan de archiefdienst.

Kenmerken

Datering:
1879-1989
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie: