skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

7633 Dorpsbestuur Sint-Oedenrode, (1232) 1315-1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Verantwoording van de inventarisatie
7633 Dorpsbestuur Sint-Oedenrode, (1232) 1315-1811
Inleiding
Verantwoording van de inventarisatie
De oude archieven van de gemeente Sint-Oedenrode werden geïnventariseerd door mr. A.R.M. Mommers destijds verbonden aan het Rijksarchief in Noord-Brabant te 's-Hertogenbosch (1928). Met de publicatie "St. Oedenrode van oude tijden tot heden" heeft de auteur een beschrijving van de historie van het dorp Sint-Oedenrode gegeven, gevolgd door een beschrijving van alle archiefbescheiden, inclusief rechterlijke en notariële archieven, Doop-, Trouw- en Begraafboeken en gedeponeerde archieven. Het boekwerkje is vaak gebruikt door veel archiefonderzoekers en de prijs kon na verloop van vele jaren antiquarisch oplopen tot € 100,- in onze tijd.
In 1985 werd voor het Roois archief van 1811-1933 een nieuwe archiefinventaris uitgegeven door het Streekarchivariaat Langs Aa en Dommel. Een nieuwe archiefinventaris voor het Roois archief van vóór 1811 is dan thans samengesteld omdat wij tegenwoordig meer hedendaagse eisen stellen; historisch besef en archivistisch inzicht lijkt aan verandering onderhevig en is misschien wel generatie/tijdperk gebonden.
Door beide meer recente archiefinventarissen zal het meesterwerkje van Mommers van 1928 langzaamaan in onbruik geraken, echter blijft zijn waarde behouden mede voor wat betreft de onnavolgbare inleidingen.
Beschreven zijn de stukken tot en met 1810. De in tijd opvolgende archiefinventaris, in 1985 uitgegeven en vervaardigd door dhr J. Mikkers, begint met het jaar 1811. Het zal geen verwondering wekken dat desondanks toch nog een aantal stukken zijn aangetroffen die handelen in het jaar 1811, die dit keer dan toch maar zijn meegenomen.
Bij de inventarisatie, die aanvang 1991 werd begonnen zijn de Rooise archiefbescheiden uiteraard opnieuw geïnterpreteerd, hetgeen de oplettende lezer dadelijk zal opvallen bij het raadplegen van de beschrijvingen, die wellicht enigszins anders zullen overkomen.
Omdat het boek van Mommers bekend is bij een groot publiek van onderzoekers en omdat het vaak is geciteerd in historische publicaties werd een concordans van oude naar nieuwe inventarisnummers samengesteld.
Een aantal archiefbestanddelen werd nader toegankelijk gemaakt. Bijvoorbeeld werd van een paar pakken rekesten (oud inv nos 47-50) een kaartsysteem vervaardigd aan de hand waarvan een index werd samengesteld; van een pak publicaties (oud inv no 72) en van de patentakten werd een inhoudsopgave gemaakt.
Wij hopen dat historische onderzoekers met de nieuwe archiefinventaris goede resultaten boeken en wensen die lezers alvast veel plezier toe bij het raadplegen van de oude Rooise archieven.
Dankwoord
Bijlagen

Kenmerken

Datering:
(1232) 1315-1811
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch