skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Archieven

 1780 Kantongerecht Zevenbergen, 1980-1989
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
 
 
Inleiding
Algemene historie
1780 Kantongerecht Zevenbergen, 1980-1989
Inleiding
Algemene historie
Geschiedenis
Sinds de Franse tijd bestond te Zevenbergen een Vredegerecht. Deze vredegerechten waren gevestigd in de hoofdplaats van een kanton. Ze bestonden uit een alleensprekende rechter geassisteerd door een griffier.

In 1830 wordt in Zevenbergen een kantongerecht gevestigd. Door de kantonrechter worden berecht alle civiele zaken met vorderingen kleiner dan 200,- en alle strafzaken die overtredingen ofwel kleine strafbare feiten betreffen. De ambtenaar bij strafzaken is de ambtenaar van het openbaar ministerie. De kantonrechter kan geldboete of hechtenis opleggen.
Bij KB van 10 apr 1838 werd de wet Rechterlijke Organisatie en de nationale wetboeken per 1 okt 1838 van kracht. Daarmee werd de organisatie van de rechtspraak in Nederland aldus gewijzigd dat de rechterlijke instellingen nog daterend uit de Franse tijd werden opgeheven en dat de rechterlijke macht werd uitgeoefend door kantongerechten, arrondissementsrechtbanken, provinciale gerechtshoven en de Hoge Raad.

In 1877 werden 48 kantongerechten ontbonden. In eerste instantie zou ook Zevenbergen daar bij zijn. Een verzoek van de toenmalige gemeenteraad aan de Tweede Kamer tot behoud werd met succes bekroond. In de Kamer vond het behoud bijval omdat Zevenbergen centraler gelegen was.Omdat men vond dat er te veel rechtscolleges waren, rees er na verloop van tijd verzet tegen deze indeling. Dit resulteerde voor wat Noord-Brabant betreft in een nieuwe verdeling in arrondissementen en kantons. Bij wet van 9 april 1877 die op 15 mei van dat jaar van kracht werd, werd dit geregeld. * De kantongerechten te Asten, Boxtel, Ginneken, Grave en Oudenbosch werden opgeheven, alsmede de arrondissementsrechtbank te Eindhoven. Het kanton Helmond werd bij het arrondissement Roermond gevoegd en de gemeenten Budel, Maarheeze en Soerendonk en Sterksel bij het kanton Weert, dat eveneens behoorde tot het arrondissement Roermond. De veertien kantons volgens deze gewijzigde indeling waren Boxmeer, Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Heusden, Oirschot, Oss, Veghel en Waalwijk, behorende tot het arrondissement 's-Hertogenbosch; Bergen op Zoom, Breda, Oosterhout, Tilburg en Zevenbergen, behorende tot het arrondissement Breda; alsmede Helmond behorende tot het arrondissement Roermond.

In 1923 werden ruim 1800 strafzaken en 167 civiele zaken behandeld. Na de economische crisis van 1929 bleek dat men aan bezuinigingen niet kon ontkomen. de commissie Welter, daartoe aangesteld, stelde voor een aantal Kantongerechten-waaronder Zevenbergen-op te heffen. Hiertoe, de statistieken hadden dat uitgewezen, verweerden de leden van de Tweede Kamer zich: "Zevenbergen kwam niet voor opheffing in aanmerking op grond van de hoeveelheid werkzaamheden. Bij gewijzigd ontwerp werd Zevenbergen behouden".

De oude indeling bleef bestaan tot 1933. De enige wijziging in die periode was dat het kanton Tholen, dat onder de opgeheven rechtbank van Zierikzee had geressorteerd, in 1923 bij het arrondissement Breda werd gevoegd. De kantons Heusden, Oirschot, Oosterhout, Oss, Veghel en Waalwijk werden in 1933 opgeheven.
Het kantongerecht Zevenbergen omvatte de gemeenten:

Dinteloord, c.a. Etten en Leur, Fijnaart, Hoeven, Klundert, Oudenbosch, Oud- en Nieuw Gastel, Rucphen, Standdaarbuiten, Willemstad en Zevenbergen.

Zevenbergen was tot 1997 een zelfstandige gemeente, toen het fuseerde met vier andere gemeenten tot de nieuwe gemeente Moerdijk.

Bij wet werd het kantongerecht van Zevenbergen per 1 mei 2001 opgeheven.

bron: http://lexius.nl/wijzigingswet-wet-op-de-rechterlijke-indeling-opheffing-kantongerechten-zevenbergen-en-zuidbroek
Leeswijzer
Het archief en openbaarheid
Kenmerken
Vindplaats origineel:
Locatie Den Bosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2066 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS