skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Archieven

1538 Amusementsorkest De Konthamers Oss, voorheen Hofkapel Osse carnaval, 1968-2000

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Kort overzicht i
1538 Amusementsorkest De Konthamers Oss, voorheen Hofkapel Osse carnaval, 1968-2000
Inleiding
Kort overzicht

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
Het orkest is in 1965 opgericht. Het was het tweede jaar dat de Stichting Carnavalsviering Oss bestond. De start kwam naar aanleiding van het initiatief van de Stichtingspresident van het Osse carnaval om een muziekcommissie in te stellen. In deze commissie (vanaf 29 mei 1966) zaten de heren van Leur, Van Nuland, Klusters en Van de Wetering. Herman de Louw verzocht aan Lambert van Leur of hij op zoek wilde gaan naar geschikte muzikanten voor een hofkapel. Het zoeken naar oud muzikanten viel erg tegen. Hij werd getipt door Rinie van de Wetering, dat bij de Hartog fanfare wel geschikte kandidaten te vinden zouden zijn. Als eersten kwamen Lambert van Leur, Wim Vos, Frans van Boekel, Albert (Broer) Kleisters, Frans Schuurmans, Ad van Hees, Jo Balster, Jo van de Rakt, Paul Nelissen, Wim Broks, Rien van de Wetering, Theo van Nuland en Wim Vos erbij. Ondertussen was Appie Bouwman lid geworden van de Osse Carnavals stichting.
Met steun van het bedrijfsleven in Oss werden tweedehands instrumenten aangeschaft en kon er wat bladmuziek worden gekocht. Op 1 september 1966 was de hofkapel al druk aan het repeteren. De eerste repetities vonden plaats bij Appie Bouwman in de "d'auw keuken " in de Kromstraat, onder de strenge leiding van Jimmy Nas die ook alle arrangementen schreef. Later kon het gezelschap repeteren in een van de lokalen van de Aloyisiusschool achter de Singel 40-45. In 1980 kwam de muzikale leiding in handen van Bert de Knegt, die zich jarenlang verdienstelijk had gemaakt bij de koninklijke militaire luchtmachtkapel. Het muzikale peil van de kapel lag op het niveau van uitmuntend. Het waren amateurs van de bovenste plank. Bij de optredens namen Ton Stadhouders en later Piet Leijten de dirigeerstok over.
De Naam Konthamers
Men zocht een naam voor de zopas opgerichte hofkapel, Willie Walters had het altijd over het in 's - Hertogenbosch residerende succesvolle orkest de Kikvorsen. Waarop Frans van Boekel daar op een gegeven moment op reageerde : "Wij zijn niet zo groot als De Kikvorsen in Den Bosch, wij zijn nog maar Konthamers." Een jonge kikvors heet op z'n plat Oss Konthamer. Deze geniale inval werd uiteindelijk de naam van het muziekgezelschap.
Bestuur:
De eerste voorzitter was Appie Bouwman, de grote animator. Later werd deze opgevolgd door Tiny Pennings. Jan van de Wouw was penningmeester, Rien van de Wetering volgde hem na enkele jaren op.
Het amusementsorkest 'De Konthamers' bestond gemiddeld uit vijftien tot achttien amateur musici. Intensieve repetities onder professionele leiding zorgden ervoor dat het orkest een hoog muzikaal niveau had. Het repertoire was afwisselend, dansmuziek in de stijl van James Last werd vlot afgewisseld met swingende nummers in de bekende Glenn Miller-sound. Voor de Latijns- Amerikaanse muziek tot pop-, rock en zelfs speciale bewerkingen housemuziek draaide het orkest zijn hand niet om. Uiteraard bleef het orkest bekend staan om het ten gehore brengen van echte carnavalskrakers.
In 1995 ontstond een conflict over de zelfstandigheid van de vereniging en namen de Konthamers afscheid van de Stichting Carnavalsviering Oss. Dit bleek achteraf geen slechte keuze. Als amusementsorkest verzorgde het regelmatig diverse optredens in binnen- en buitenland.
Vanaf de start in 1966 verleende men medewerking aan het TROS TV programma "Toer Ja, Toer Nee" , dat vanuit theater De Lievekamp werd uitgezonden.
Verder waren zij aanwezig op Schiphol bij het aantreden van de Engelse en Amerikaans Ambassadeur. Traden zij op in het Duitse Greffen met de schlagerzanger Tony Marschall en gaven concerten in Valwich, Bruttig en de zondagochtendconcerten te Cochem etc.
Het archief is in 2001 aan het Streekarchief Brabant Noordoost geschonken. Er is niet vernietigd uit het archief. Het archief telt 4,12 m'. De museale voorwerpen (omvang 1 m') zoals vaandel, uniformen, schoenen, tamboerijn etc. zijn teruggegeven aan de archiefvormer en/of het centrum Jan Cunen te Oss

Leden van het orkest. Zie pdf bestand
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1968-2000
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2046 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.