skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

1879 Architectenbureau V.d. Laan, Hansen en Van Hal, ca. 1916-2003

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Architectuur en Bossche School
Architectenbureau Van der Laan, Hansen en Van Hal te Den Bosch i
1879 Architectenbureau V.d. Laan, Hansen en Van Hal, ca. 1916-2003
Inleiding
Architectenbureau Van der Laan, Hansen en Van Hal te Den Bosch
Datering:
1946-

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
Architectenbureau Van der Laan en Van Hal


Nico van der Laan begon sedert 1946 een architectenbureau te ’s-Hertogenbosch. Het bureau was gevestigd aan de Peperstraat 25 te Den Bosch (in jaren vijftig was ir N vd Laan architect en Hansen architect-medewerker, zie nr 126).
Vanaf 1957 is het bureau gevestigd aan de Driebergenlaan 13 te Rosmalen en wijzigde de naam in: Van der Laan, Hansen en Van Hal.
Later volgt een nieuwe naamswijziging. Vanaf 1973 heet het bureau Van der Laan en Van Hal en was het naderhand gevestigd in de Verwersstraat 52-54 te Den Bosch.


Daarna is Bureau Van der Laan tot maart 2010 gevestigd aan de Oude Dieze 19 te 's-Hertogenbosch.
Zie ook website: http://www.bureauvanderlaan.nl/

De bedrijfsnaam was aldus:
1946-1957 Architectenbureau Van der Laan en Van Hal
1957-1973 Architectenbureau Van der Laan, Hansen en Van Hal
1973-2010Architectenbureau Van der Laan en Van Hal
2010-Bureau Van der Laan

Erfgoedstuk
Familie van der Laan



Leonardus (Leo) van der Laan (1864-1942) vestigde zich in 1891 als zelfstandig architect te Leiden. Voor die tijd had hij als schrijnmaker een atelier voor neogotische kerkmeubelen. In 1893 trouwde Leonard van der Laan met Anna Stadhouder (1871-1941). Zij gingen wonen op de Hooglandsche Kerkgracht 23 te Leiden.
Het echtpaar kreeg 11 kinderen; zes jongens en vijf meisjes. De kinderen kregen een katholieke opvoeding die grote invloed heeft gehad op hun verdere leven. Van de jongens werden Wim en Leo medicus en Jos technisch adviseur. Jan, Hans en Nico volgden een opleiding tot architect aan de Technische Hogeschool Delft. Van de meisjes trad Corry in bij de Kanunnikessen van de H. Augustinus en Hélène bij de Servantes des Pauvres. Jeanne en Juliette traden in het huwelijk, Jo bleef ongehuwd.
Dom cq Hans van der Laan

Geboren: Leiden, 29 dec 1904, Overleden: Vaals, 19 aug 1991.
Hans was het negende kind van het gezin. Net als zijn oudere broer Jan wilde hij al jong architect worden. Hij koos voor een unieke weg, een zoektocht die vele jaren heeft geduurd.
Nadat hij in 1921 zijn middelbare school had voltooid bracht hij noodgedwongen een jaar in het sanatorium door. Vervolgens ging hij een jaar werken op het bureau van zijn vader en zijn oudste broer Jan. In 1923 begon hij zijn studie aan de Technische Hogeschool (nu Technische Universiteit) in Delft. Daar kreeg hij, vanwege een zelfstudie in de hogere wiskunde, enkele vrijstellingen, wat hem de gelegenheid gaf veel te lezen. Vooral het boek ‘Schoonheid in Samenleving’ van H.P. Berlage boeide hem zeer. Het deed hem ook beseffen dat het onderwijs in Delft veel aspecten van de bouwkunst onaangeroerd liet.
Met de komst van M.J. Granpré Molière als hoogleraar kwam daarin enigszins verandering. Deze had wel een diepergaande interesse in het vak en stelde zijn huis open voor de Bouwkundige Studiekring die Hans van der Laan met enkele medestudenten in het najaar van 1925 had opgericht. Al discussierend wilden zij zoeken naar grondslagen van de architectuur.
In de zomer van 1926 verliet hij Delft om zich voor te bereiden op een bestaan als benedictijner monnik. In september 1927 vertrok hij naar de St. Paulusabdij in Oosterhout waar hij, na een studie filosofie en theologie in 1934 tot priester werd gewijd. Vanaf 1930 was hij werkzaam op het paramentenatelier, waardoor hij de meeste tijd voor de Tweede Wereldoorlog besteedde aan het vervaardigen van liturgische kleding en het ontwerpen van vaatwerk.
Johannes Antonius van der Laan

Jan is geboren op 4 mei 1896 te Leiden en de oudste zoon van Leo. Hij werd evenals zijn vader en enkele broers architect en overleed op 24 aug 1966 te Leiden. [bron: Wikipedia]
De broers Jan en Hans discussieerden veel over architectuur. Beiden hadden een zeer sterk gevoel voor verhoudingen maar gingen hun eigen weg. Hans was in 1929 toegetreden tot de orde van St. Benedictus en had zich ontwikkeld tot een echte denker.
De drie broers hadden samen met enkele andere studenten uit Delft onder leiding van Granpré Molière gezocht naar 'richtlijnen voor een bouwkunst, die niet alleen van menselijke waardigheid, maar ook enigszins van goddelijke majesteit zou getuigen'. Vanaf 1932 trokken zij zich met Pasen jaarlijks terug om de bouwkunst te overdenken.
Samen met broer Nicolaas (Nico), die als architect gevestigd was te Den Bosch, gaf Hans van 1945 tot 1973 de cursus 'kerkelijke architectuur' te 's-Hertogenbosch. Van de architecten die daar mee in aanraking kwamen, ontwierpen vele later in de trant van onder de benaming 'Bossche School' bekend geworden stijl.
Nico van der Laan (1908-1986)

Nico van der Laan werd in 1908 geboren als zoon van architect Leonard van der Laan. Evenals zijn twee oudere broers, Jan en Hans, werd hij eveneens architect. Terwijl Jan van der Laan zijn eigen weg ging, volgde Nico het spoor van broer Hans (1904-1991), die in 1927 na in Delft aan de T.H. architectuur gestudeerd te hebben, te Oosterhout intrad bij de benedictijnen. Nico studeerde in 1937 af aan de TH Delft. Hij werkte nauw samen met zijn broer Hans. Vanaf het einde van de jaren dertig verdiepten beide zich in de achtergronden van de architectuur en poogden daaruit uitgangspunten ter destilleren. Na de Tweede Wereldoorlog verzorgden Nico en dom Hans van der Laan een serie lessen over kerkelijke architectuur. Plaats van bijeenkomst was o.m. het Kruythuis te ’s-Hertogenbosch. De groep architecten die bijeenkwam en Van der Laans opvattingen in de praktijk ging brengen werd al spoedig de Bossche School genoemd. De samenwerking tussen Hans en Nico bleef optimaal. Zij bespraken elkaars projecten. Tekeningen van de Martinuskerk te Gennep van de hand van dom Hans van der Laan bevinden zich in zijn archief in de abdij van Vaals. Het is een sterke aanwijzing, dat Hans van der Laan grote invloed had op de totstandkoming van het definitieve ontwerp van Gennep. Nico op zijn beurt ondersteunde zijn broer moreel en financieel. Nico woonde lange tijd in Oegstgeest en had sedert 1946 een architectenbureau te ’s-Hertogenbosch, dat in 1957 zijn naam wijzigde in Van der Laan, Hansen en Van Hal. Vanaf 1973 heet het bureau Van der Laan en Van Hal. Nico van der Laan overleed in 1986.

(Bron: Dr A. Jacobs en Drs. A.A. Wiekart – Kerken na 1940. Inventarisatie en waardenstelling kerkelijke bouwkunst na 1940 –Roermond – Stichting Monumentenhuis Limburg, 2003)
bron: www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/view.jsp?content=420
Literatuur:

zie lijst van 69 publicaties met betrekking tot de Bossche School en Dom van der Laan
op de website van het Nederlands Architecten Instituut. Dit instituut is gevestigd aan het Museumpark 25 te Rotterdam.

zoeken.nai.nl/CIS/persoon/3209
-De Architectonische Ruimte, door Dom H. van der Laan
-Het bouwen van de 'Bossche School' : de praktijk aan de theorie getoetst ›
Auteur: Maas, Tom

-Brabant bouwt in baksteen : na-oorlogse architectuur in Noord-Brabant, 1945-1970 ›

Auteur: Meulesteen, Rachel, Raukema, Anne-Mariken
Jaartal: 1993

Bronnen

nl.wikipedia.org/wiki/Bossche_School
www.bosscheschool.blogspot.com/
http://www.vanderlaanstichting.nl/domhansvanderlaan/biografie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_van_der_Laan_(architect)
Toelichtingen i

Kenmerken

Datering:
ca. 1916-2003
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch