skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Archieven

 7093 Collectie Hengst, 1499-1905
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
 
 
Inleiding
Algemeen
De collectie Hengst is in 2001 geschonken door het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN ) aan het Streekarchief Brabant Noordoost (BNO). Na fusie in 2005 is BNO verder gegaan als Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

De dozen zaten vol geladen met stukken; los en al dan niet gebundeld en in enveloppen met een korte beschrijving, welke soms zijn gebruikt voor de beschrijving van de stukken. Deze enveloppen en wikkels stammen soms uit vroeger eeuwen. Dit kon natuurlijk niet worden gehandhaafd en is dan ook losgelaten. Na beschrijving zijn de stukken geordend per familie met aanverwante families.

Voor wat betreft de charters is de oude ordening, gebaseerd op de bundeling in enveloppen, wel gehandhaafd. Deze zijn in het kader van de bewerking van dit archief gevlakt en geconserveerd. De zegels zijn schoongemaakt en het geheel is gescand beschikbaar en te zien onder de beschrijving van de inventarisnummers via de website.

Andere familienamen waarvan stukken aanwezig zijn bij deze collectie zijn: Barbou, Havre en Kesschietre (door verwantschap geworden tot Kesschietre van Havre), Tielens, Jacobs, Verheijen en andere.
Er bevinden zich eveneens stukken bij het BHIC betreffende de families Barbou en De Kesschietre in archiefblok 333 Jan de Quay (inventarisnummers 3190-3225).

In Nederlands Patriciaat 1989 blz 91-106 is een stamreeks van de familie Hengst gepubliceerd.
Op Internet zijn genealogieën Hengst en Tielens aangetroffen.
Inventaris
B. Inventaris van andere stukken
Families Kesschietre van Havre
7093 Collectie Hengst, 1499-1905
Inventaris
B. Inventaris van andere stukken
Families Kesschietre van Havre
NB:
De familie de Kesschietre van Havre is ontstaan uit de verbinding der Antwerpse familie van Havre en der Brugger familie de Kesschietre.
De naam de Kesschietre werd ook de Caersgieter, de Kaesgieter geschreven.
Zoowel de van Havre's als de de Kesschietre's behoorden tot de grote koopmansstand, die toen vooral handel dreef op Spanje en de Spaanse bezittingen, bijzonder met Cadix en Puerto St. Maria In Cadix woonden verschillende Hollandse koopmansfamiliën , die daar getrouwd waren met dochters van Spaanse families.
bron: De Nederlandse Leeuw 1896, artikel Familien de Kesschietre van Havre en Barbou.
Rond 1670 was Frans van Havre de jonge te Antwerpen compagnon en zwager van Pieter de Kesschietre te Brugge. De familienaam De Kesschietre van Havre is ontstaan doordat Pieter de Kesschietre de jonge, ookwel Pedro Francisco genoemd, huwde in 1704 te Amsterdam met Maria Catharina Jacobs, wier moeder Anna Clara van Havre was, zuster van Frans van Havre de oude, en deze naam ging voeren. Hij was koopman en bankier te Amsterdam.
De familienaam De Kesschietre van Havre is gedurende de 19e eeuw uitgestorven.
Nog in 1836 en 1840 huwden dochters van het echtpaar Kesschietre van Havre - Portmans met families De Quaij en Van Lanschot.

De relatie van de familie De Kesschietre van Havre met de koopmansfamilie Barbou ontstond door het huwelijk van Theresia Maria de Kesschietre van Havre op 2 feb 1728 te Amsterdam met Jean Baptist Barbou.
Kenmerken
Datering:
1499 - 1905
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS