skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

 1397 Werkarchief oorkondenboek van Noord-Brabant tot 1312, 1962 - 2000
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
beacon
 
 
Inleiding
Het idee om te komen tot de uitgave van de middeleeuwse oorkonden betreffende Noord-Brabant is in de jaren veertig en vijftig van de twintigste eeuw ontstaan bij het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant. Toen in 1960 de historische sectie van het Genootschap opgericht was, kwamen de plannen tot uitvoering. Het bestuur van de sectie stelde een commissie van toezicht in voor de bewerking van een oorkondenboek van Noord-Brabant. In 1962 werd deze commissie ingesteld als staatscommissie van toezicht en advies voor de bewerking van een oorkondenboek betreffende de provincie Noord-Brabant. Tevens werd Dr. H.P.H. Camps bij het rijksarchief in Noord-Brabant aangesteld als chartermeester om daadwerkelijk het oorkondenboek samen te stellen. Opgenomen werden alleen de oorkonden tot en met 1312, het sterfjaar van hertog Jan II en het jaar van het charter van Kortenberg. De reden hiervan was dat het aantal oorkonden in de loop van de veertiende eeuw steeds groter werd en het werk dan te omvangrijk zou worden. In 1969 werd de ambtelijke status van de heer Camps veranderd. Hij werd wetenschappelijk medewerker bij het bureau van de rijkscommissie voor vaderlandse geschiedenis, thans instituut voor Nederlandse geschiedenis. Ook de commissie van toezicht en advies kwam onder de rijkscommissie te ressorteren. De uitgave van het oorkondenboek zou worden uitgegeven in opdracht van de minister van onderwijs en wetenschappen onder toezicht van de rijkscommissie voor vaderlandse geschiedenis.
In 1979 kwam het eerste deel van het oorkondenboek uit. Het bevatte oorkonden betreffende de meierij van 's-Hertogenbosch en de soevereine heerlijkheid Gemert. In datzelfde jaar werd de heer Camps opgevolgd door Drs. M. Dillo, die al vanaf 1976 de heer Camps geassisteerd had. Hij werd vanaf 1979 geassisteerd door Mevrouw Drs G.A.M. van Synghel, die in 1983 mede-opdrachthouder werd voor de bewerking van het oorkondenboek. In 2000 werd het tweede deel van het oorkondenboek gepubliceerd. Dit bevatte oorkonden betreffende de baronie van Breda, het markiezaat van Bergen op Zoom en de heerlijkheid Steenbergen met Nieuw-Vossemeer.
Voor nadere gegevens zij verwezen naar de inleidingen van deel I en II van de oorkondenboeken.
De inv.nrs. 18-27 zijn werkdossiers (met gegevens voor het te publiceren supplement op deel I en de delen III en IV) die zijn gedeponeerd bij het BHIC.
Hierbij zij ook verwezen naar de database bij het ING (Instituut Nederlandse Geschiedenis) te Den Haag, die online is te raadplegen via de website van het ING www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/Oorkonden van Noord-Brabant 694-1312.
Alle stukken van dit archief zijn openbaar en vrij te raadplegen.

Rijksarchief in Noord-Brabant, 2004
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1962 - 2000
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS