skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

 1810 Stichting Muziekscholen Midden - Brabant te Boxtel, 1955-1964
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
beacon
 
 
Inventaris
Voorgeschiedenis

In 1947 al was er een stichting in het leven geroepen ter bevordering van het muziekonderwijs door het oprichten van een volksmuziekschool op katholieke grondslag in Boxtel. Er waren in diverse andere omliggende gemeenten eveneens muziekscholen actief.
In 1955 kwamen de burgemeesters van buurgemeenten bij elkaar om een orgaan van samenwerking op te richten die, financieel gesteund door gemeentelijke bijdragen, volgens door het rijk geldende muzikale normen, met behulp van gespecialiseerde medewerkers gestalte gaf aan een gewenste ontwikkeling. De grondslag van dit idee leverde het rapport van socioloog Jos. W.M. van de Laar getiteld: Streekmuziekschool Midden-Brabant Een onderzoek naar eisen mogelijkheden en voorwaarden (zie inv.r. 1). Daarin had hij een aantal gebreken of onvolkomenheden geconstateerd:
1. De zeer bescheiden gemeentelijke subsidies en het ontbreken van een provinciaal- en een rijkssubsidie;
2. De beperkte deskundigheid van overigens goedwillende besturen;
3. De meer dan primitieve huisvesting;
4. De afwezigheid van voldoende instrumentarium;
5. De niet steeds aanwezige zakelijke innstelling;
6. Een onvoldoende maatschappelijke waardering voor de wezenlijke waarde van het muziekonderwijs.
Een onderling samenwerkingsverband zou dit kunnen veranderen. De persoon die daar geschikt voor werd geacht was zonder twijfel de schrijver van het rapport en mede-oprichter van de volksmuziekschool van Boxtel: socioloog Jos. W.M. van de Laar.
De Stichting Muziekscholen Midden-Brabant

De Stichting Muziekscholen Midden-Brabant is officieel opgericht op 3 april 1956 (zie inv.nr. 7). Enkele muziekscholen hadden zich hierbij aangesloten te weten die van Boxtel, Oisterwijk en Schijndel. Ook werden er enkele muziekscholen door de stichting geïnitieerd te weten te Best, Den Bosch (parochiale muziekschool), Oirschot, St. Oedenrode, Uden en Vught. Tevens hielp de Stichting met adviezen bij de oprichting van muziekscholen te Veghel, Bladel en Hilvarenbeek.
De Stichting Muziekscholen Midden-Brabant was geen lang leven beschoren. Enerzijds waren er al diverse plaatselijke muziekscholen die gesubsidieerd werden door de vestiging gemeente, anderzijds hoopte men op een provinciale of rijksondersteuning, hetgeen te lang op zich liet wachten.
Naast een bestuur en moderator vanuit het bisdom, had de stichting één werknemer in dienst te weten Jos. W.M. van de Laar, die penningmeester / secretaris was. De Stichting Muziekscholen Midden-Brabant werd formeel geliquideerd per 31-12-1962.
Het archief is door de secretaris in onderwerpsgewijze dossiers in snelhechters gevormd, hetgeen nogal wat overlapping met zich meebrengt, wat op zijn beurt het gezichtspunt van waaruit dossiers gevormd werden niet altijd ten goede komt.
Kenmerken
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS