skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

5199 Parochie Sint Servatius Schijndel, 1544 - ca. 1990

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Het archief
Door A. Prinsen
Door A. van Dijk
5199 Parochie Sint Servatius Schijndel, 1544 - ca. 1990
Inleiding
Het archief
Door A. van Dijk
K.a.H.
Schijndelse Kerken: S.K.
Bouwstenen: B.
In, 1994 werd allengs duidelijk dat het de bedoeling was dat het parochiearchief binnen niet al te lange tijd zou worden overgedragen aan het Streekarchief "Langs Aa en Dommel", dat intussen is ondergebracht bij het Rijksarchief voor Noord-Brabant in de Citadel te 's-Hertogenbosch. Er vond al een oriënterend gesprek plaats met een vertegenwoordiger van dit archief. Hieruit concludeerde ik dat het geen zin had met mijn beschrijvingen en vooral coderingen voort te gaan, daar straks toch een volkomen ander systeem van registratie zou worden gehanteerd.
Hoe kan mogelijk het bovengenoemde systeem toch nog van enig nut zijn? Bij ieder desbetreffend inventarisnummer wordt naast een korte omschrijving verwezen naar het betrokken annalenboek èn naar de codenummers van de desbetreffende stukken. Via het annalenboek zijn de stukken vlot terug te vinden en omgekeerd.
Op verzoek van Pastor Cor van den Brand heb ik gedurende verschillende jaren alle parochie-activiteiten gedurende zijn pastoraat (tot, 1994) aan de hand van de vele vergader- en andere stukken die hij produceerde beschreven in zgn. annalenboeken. Het eerste deel van deze annalen vindt U in het boek "Memoriale Parochiae" dat onder nr. 102 in dit archief is opgenomen, in aansluiting op de verslagen van Pastoor Frans van der Heijden, die op oudejaarsdag, 1971 door een noodlottig auto-ongeval om het leven kwam.
In de annalenboeken (3 in totaal) heb ik alles in chronologische volgorde beschreven. De desbetreffende stukken werden voorzien van een voor mij practische code, enkele letters met een volgnummer. Onder iedere beschijving in het annalenboek staat ditzelfde codenummer genoteerd.
Hier volgt een lijst met de gehanteerde coderingen:
Notulenboek(en) kerkbestuur: N.K.
Notulen (map) parochiebestuur: M.P.
Notulen Parochievergadering (voorheen -raad): P.R.
I.P.V. Financieel Beraad: I.
I.P.V. Pastoraal Beraad: P.B.
I.P.V. Algemene Vergadering: A.V.I.
I.P.V. Dagelijks Bestuur: D.B.I.
Allerlei: A.
Allerlei over Christenturken: A.T.
Statistieken: St.
Op verzoek van de opvolger van Pastoor C. van den Brand, Pastoor Norbert Swagemakers, heb ik het gehele archief -voor zover nog niet geschied Kerk aan Huis geordend en in een nieuwe inventarislijst opgenomen. Hierbij had ik een geweldige steun aan het prachtige werk van de heer A. Prinsen, die het eerste en overwegend oudste deel al voor zijn rekening had genomen. Waar ik aanvankelijk de stukken in de desbetreffende categorie van het laatst-gebruikte nummer voorzag met toevoeging van a, b, c, enz., heb ik deze werkwijze beëindigd op aanraden van me-vrouw Annemarie van Geloven van het Rijksarchief, die mij adviseerde een geheel nieuwe lijst te maken, uitgaande van het boek van dhr. Prinsen, zijn categorieën aan te houden en de stukken door te nummeren waar hij ophield.
Ik heb deze nieuwe lijst dezelfde naam meegegeven met de toevoeging: deel 2.
Door het een en ander is het mogelijk dat u op bepaalde stukken minder relevante coderingen of nummers aantreft, al heb ik getracht die zo goed mogelijk te verwijderen.
Waar van een bepaalde categorie uit de lijst van Prinsen door mij geen stukken werden aangetroffen, heb ik deze categorie ook niet vermeld. Soms bleek het nodig een categorie toe te voegen of de naam ervan aan te passen. Voor het hanteren van deze lijst is het handig het boek van Prinsen bij de hand te hebben; het is echter niet onmisbaar.
Sommige in deze inventarislijst opgenomen stukken kunnen vanwege de werkzaamheden in de parochie nog niet aan het archief worden overgedragen. Doopboeken en trouwboeken bijv. kunnen nog geraadpleegd moeten worden, evenals de registratie van de gezinsbijdragen. Bij de betrokken stukken staat dat in de inventarislijst vermeld.
Ook is het mogelijk dat bepaalde stukken nog niet aan de openbaarheid kunnen worden prijsgegeven, omdat erin genoemde personen nog leven en mogelijk in diskrediet zouden kunnen komen of om andere redenen. Ook dan staat het in de inventarislijst bij het betrokken stuk ver-meld.
Noot BHIC: Dit is in de inventaris zoals die aan het BHIC is aangeleverd en gecontroleerd niet het geval. Er zijn geen beperkingen gevonden. Het enige inv.nr. waarvan de openbaarheid is beperkt, is inv.nr. 620. Het betreft een trouwboek, 1921-1948. Hiervoor is dezelfde openbaarheidsbeperking gehanteerd zoals die bij de Burgerlijke Stand wordt gevolgd te weten 75 jaar na dato.
Ik wens alle volgende onderzoekers veel succes en genoegen, zoals ikzelf er ook mijn genoegen aan beleefd heb.

A.P.J.M. van Dijk, maart 2003.
Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1544 - ca. 1990
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2024 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.