skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Archieven

1137 Van Alphen, 1979 - 1995

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
J.M. van Alphen werd op 5 mei 1927 te Beusichem geboren. Zijn belangstelling voor oorlogsgeschiedenis werd gewekt in 1939 gedurende de mobilisatieperiode. De Rijks-H.B.S. te Tiel waar hij naar school ging werd toen gevorderd door het Nederlandse leger. Hij maakte dus van heel nabij militaire activiteit mee. Aan het eind van de oorlog was hij werkzaam als vrijwilliger voor het Rode Kruis. Ook heeft hij in de periode rond de bevrijding gedurende zestien maanden gewerkt bij de bergings- en identificatiedienst van de geallieerden. Na de oorlog bouwde hij een carrière op in het bankwezen. Het laatst was hij lid van de Centrale Ondernemingsraad van de ABN-AMRO-Bank. Op 1 januari 1995 ging hij met pensioen. De belangstelling voor oorlogsgeschiedenis bleef en in de loop van de jaren ontwikkelde hij zich tot een amateur-historicus op het gebied van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Midden-Nederland (het rivierengebied, het noordelijk deel van Noord-Brabant, westelijk Gelderland, oostelijk Zuid-Holland en zuidelijk Utrecht). Zijn vele contacten in binnen- en buitenland, die in het kader van het uitoefenen van zijn hobby ontstonden, leverden hem een flinke hoeveelheid historisch materiaal op. In 1979 vormde hij met anderen een werkgroep die alle materiaal ordende, uitwerkte en daarvan verslagen opmaakte. Deze verslagen werden gefotokopieerd en door de heer Van Alphen ter beschikking gesteld van het Brabants Historisch Informatie Centrum. Door overlijden en terugtreden viel de werkgroep uiteen en zette de heer Van Alphen alleen de werkzaamheden voort. Naast het verzamelen en ordenen van historisch materiaal werkte hij mee aan diverse publicaties in binnen- en buitenland.
Zelf publiceerde hij Tussen Waal en Lek, 1939-1945; samen met J. van Voorthuizen De Bommelerwaard, 1939-1945; en samen met J. van Heemskerk Aalburg in oorlogstijd. Ook thans na zijn terugtreden uit het bedrijfsleven zet de heer Van Alphen zijn werkzaamheden als amateur-historicus voort. Hij is woonachtig in Deil.

Rijksarchief in Noord-Brabant, 1995
Brabants Historisch Informatie Centrum, 2015
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
20E EEUW
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch