skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Archieven

1111 Kantongerecht Helmond, 1950 - 1959

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Ontstaan en territoriale indeling
Functionarissen
Bevoegdheid in strafzaken
Bevoegdheid in burgerlijke zaken
Buitengerechtelijke taken
Procesgang in strafzaken * 
Procesgang in burgerlijke zaken * 
1111 Kantongerecht Helmond, 1950 - 1959
Inleiding
Historisch overzicht
Procesgang in burgerlijke zaken * 
Het was de bedoeling dat het proces in burgerlijke zaken voor de kantonrechter, dat hier slechts in hoofdzaken aan de orde komt, kort, eenvoudig, snel en goedkoop zou zijn. Het kon worden ingeleid door een dagvaarding van eiser aan gedaagde, uit te brengen door een deurwaarder of door de indiening van een rekest.
De periode waarbinnen de dagvaarding moest plaatsvinden was minimaal vijf dagen, tenzij de kantonrechter die periode inkortte op verzoek van de eiser in spoed eisende zaken. Plaatsing op de rol was wel gebruikelijk, maar niet noodzakelijk omdat er geen verplichting was de rol bij te houden. Het was mogelijk om op de zitting de zaak aan te melden. Liet gedaagde verstek gaan dan wees de kantonrechter de vordering toe tenzij die hem onrechtmatig of ongegrond voorkwam. Bij verstek van eiser werd gedaagde ontslagen van instantie en de eiser veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. Wanneer beide partijen verschenen, al dan niet bij gemachtigde, dan moest de eiser zijn eis en de gedaagde zijn verweer naar voren brengen. Dat moest mondeling geschieden. Zo mogelijk vonniste de kantonrechter nog op dezelfde zitting. Wanneer er incidenten voorvielen zoals een tussenvonnis of een getuigenverhoor, strekte de behandeling van de zaak zich over meer zittingen uit. Dat was ook het geval wanneer partijen zich lieten bijstaan door een advocaat en procureur. Deze bijstand was niet verplicht zoals bij de arrondissementsrechtbank. De procedure verliep dan schriftelijk met conclusies van eis, antwoord, repliek en dupliek, precies zoals bij de rechtbank. Dat kwam in de praktijk vaak voor. De terechtzittingen van de kantonrechter waren in principe openbaar tenzij de belangen van partijen anders vereisten. Het vonnis werd uitgesproken op een openbare terechtzitting en opgenomen in het proces-verbaal van de terechtzitting (audiƫntieblad).
Het was ook mogelijk dat een zaak werd begonnen met een rekest in plaats van een dagvaarding. De kantonrechter nam een beschikking daarop na verhoor van de rekwestrant en andere belanghebbenden. De behandeling van het rekest vond in beginsel plaats in raadkamer, terwijl een dagvaardingsprocedure zich op een openbare terechtzitting afspeelde. Veel voorkomende rekestzaken waren de benoemingen van (toeziende) voogden, machtigingen inzake het beheer door voogden en plaatsingen van krankzinnigen in een inrichting. Een andere vorm was dat een procedure ingeleid werd door een rekest en afgesloten werd door een vonnis hetgeen het geval was met de procedure in arbeidszaken.
Tot slot valt op te merken dat de verschillende regelingen betreffende rekestzaken voor de kantonrechter ook onderling van elkaar afwijkende voorschriften konden bevatten over de gang van zaken (bijvoorbeeld vorm en inhoud van het rekest en het horen van belanghebbenden). Duidelijke algemene regels zijn dan ook niet aan te geven.
Hoger beroep en cassatie * 
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1950-1959
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2035 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.