skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

1870 Kruisvereniging Vught, 1932-2000

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Beknopte geschiedenis i
1870 Kruisvereniging Vught, 1932-2000
Inleiding
Beknopte geschiedenis

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
Zorg in de 19e eeuw te Vught

Vanaf mei 1856 vestigen zich een groep zusters Franciscanessen te Vught waarna daar een klooster ontstaat. Het heette Sint-Antoniusgesticht en stond op het Maurickplein/hoek Taalstraat. In 1893 werd in een nieuw gebouw ook een ziekenhuisje ingericht. Al spoedig verzorgden de zusters dan ook de arme zieken van Vught.
Op 1 mei 1900 werd een nieuw kloostergebouw geopend aan de Kloosterstraat. Enkele weken later wordt daarin een verpleegafdeling voor oude mannen en vrouwen ingericht.
In 1913 wordt op het terrein van het klooster een wijkverplegingsgebouw opgericht dankzij rijke giften. De wijkverpleging werd verzorgd door de zusters, maar ook een Weense zuster, destijds op Herlaer gevestigd, werkte daaraan mee.
Wit-Gele Kruis Afdeling Vught


Het eerste notulenboek van de Vereniging meld op de titelpagina dat deze is opgericht op 14 januari. Van deze stichtingsvergadering is geen berichtgeving. De eerste vergadering waarvan een verslag is bewaard gebleven is die van maandag 18 januari 1932, welke werd gehouden in het St. Vincentiuslokaal aan de Theresialaan. Eerste voorzitter is de geneesheer dr. H. Jansen van psychiatrisch ziekenhuis Voorburg.
Men gaat direct in bespreking met de reeds ruim twintig jaar bestaande stichting wijkverpleging en vanaf maart gaat de samenwerking van start om te komen tot een fusie.
Het Wit-Gele Kruis hielp een ieder, katholiek en niet-katholiek, was geen charitatieve instelling maar katholiek sociaal. Het wit en geel zijn dan ook een verwijzing naar de pauselijke kleuren, zoals die ook in de vlag van Vaticaanstad voorkomen. Het werk omvatte destijds: ziekenverpleging, t.b.c.-bestrijding, kraamverpleging, consultatiebureau voor zuigelingen en kleuters, controle- en enquetedienst, moedercursussen, bureau voor geestelijke volksgezondheid, kinderuitzending naar vakantiekolonies en uitleenbureau van verplegingsartikelen.
Wanneer in 1938 Cromvoirt in deze kruisafdeling wordt opgenomen nemen de reeds lang bestaande plannen voor een nieuw wijkgebouw concrete vormen aan (het oude gebouw is te klein en de zusters hebben het zelf nodig). Opnieuw maken rijke giften nieuwbouw aan de Kapellaan mogelijk, welk pand in 1940 wordt betrokken. In 1947 volgt aanstelling van een derde wijkverpleegkundige en tien jaar later zelfs een vierde. Het Wit-Gele kruis afdeling Vught bestaat dan al weer 25 jaar. In de krant wordt bgv. het zilveren jubileum in januari 1957 vermeld, dat enkele maanden eerder zelfs een tweede consultatiebureau is opgericht in Vught.
Erfgoedstuk
Kruisvereniging Vught

In 1974 gaat Wit-Gele Kruis Vught ontkleuren en de benaming Wit-Gele wordt losgelaten.
Kruisvereniging Vught is de nieuwe naam. Ook de statuten daterend uit het "rijke Roomse leven" worden gemoderniseerd.
Het Nationale Wit-Gele Kruis fuseerde in 1978 met het Oranje-Groene Kruis en het Groene Kruis tot de Nationale Kruisvereniging (NK).
Op zaterdag 17 april 1982 wordt het 50-jarig jubileum gevierd in het wijkgebouw aan de Moleneindstraat 1 te Vught.

Regionalisering

Begin jaren tachtig gaat men overal in Brabant over tot 'regionalisering', het vormen van Regionale Kruisverenigingen. De oprichting van Regionale Kruisvereniging "Meierij" te Rosmalen vindt plaats op 11 oktober 1983 en veertien plaatselijke vereniging nemen daaraan deel, waaronder Kruisvereniging Vught.
Werkgeverstaken worden overgedragen en een aantal bestuurlijke taken vallen weg. Per 1 januari 1984 gaat de
nieuwe Kruisvereniging van start.

Nieuwe fusie

Tien jaar later is er opnieuw sprake van fusie. Regionale Kruisvereniging Meierij gaat samen met Stichting Kruiswerk 's-Hertogenbosch (1994) waarbij niet wordt uitgesloten dat nog andere organisaties gaan deelnemen. De naam van de nieuwe organisatie luidt: Kruiswerk De Bossche Meierij.
[Huidig adres: De Eendenkooi 4-6, 5223KG 's-Hertogenbosch]
Via een centrale landelijke incasso gaat men de contributie innen.


Stichting Vivent

Enkele jaren later is er weer een herstructurering in de zorgsector.
Vanaf 1997 is er sprake van de Stichting Aanvullende Zorg ter welzijn van de inwoners van de gemeente Vught. Later is Vivent de naam van de zorgorganisatie en levert naast zorg in verzorgings- en verpleeghuizen onder andere zorg aan huis in ’s Hertogenbosch en de omliggende gemeenten. Dit betreffen Boxtel, Heusden, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Vught.


Wijkgebouwen

De Kruisvereniging Vught heeft medio jaren negentig twee dienstgebouwen in gebruik. Het betreft de adressen Kapellaan 13-15 (gebouwd 1940) en Moleneindstraat 1 (gebouwd 1973, uitbreiding 1980). Door de laatste fusie tot Kruiswerk Meierij komen nieuwe er perspectieven. Men besluit tot nieuwbouw voor 'Thuiszorg' zoals het werk dan kort wordt samengevat. Dit begrip is dan al aardig ingeburgerd en betreft een landelijke trend om Kruiswerk en Gezinszorg samen te voegen. Ook in Vught gaat men samen onder één dak.
De eerste steenlegging vindt plaats op feestelijke wijze op woensdag 16 okt 1996.
Het nieuwe gebouw staat aan de Repelweg 8 te Vught en wordt officieel geopend op vrijdag 28 nov 1997.
De beide oude gebouwen worden verkocht voor ruim een miljoen gulden.
Het thuiszorgcentrum aan de Repelweg is thans regiokantoor Vught, Vlijmen en Boxtel van stichting Vivent. Het werkgebied is: Vught, Vlijmen, Nieuwkuijk, Haaren, Helvoirt, Cromvoirt, Heusden, Boxtel, Esch en Liempde.
De regiokantoren van Vivent zijn de 'thuisbasis' voor de teams huishoudelijke verzorging en de teams verzorging en verpleging. Hier zijn de planners, administratieve krachten en managers gehuisvest.
Samenvatting
De vereniging is opgericht in 1932 onder de naam "Het Wit-Gele Kruis", r.k. Vereniging voor Volksgezondheid en Ziekenverpleging. Bij statutenwijziging van 22 apr 1955 werd de naam gewijzigd in "Het Wit-Gele Kruis Vught" en bij de statutenwijziging 1974 werd de naam "Kruisvereniging Vught".
Bij latere organisatie- en naamswijzigingen is de benaming Vught vervallen en is het zorgcentrum te Vught onderdeel van achtereenvolgens: Regionale Kruisvereniging Meierij (vanaf 1985), Kruiswerk de Bossche Meierij (1993) en Stichting Vivent (vanaf c. 1999).
Bronnen:
- nederlandskatholicisme.ruhosting.nl/wiki/wiki/index.php/Wit-Gele_Kruis
- Wikipedia
- www.vivent.nl

Kenmerken

Datering:
1932-2000
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2072 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie: