skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Archieven

 7676 Korfbalvereniging Sirene in Uden, 1956 - 1994
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
 
 
Inleiding
Het archief van de sportvereniging is in 1991 aan het streekarchief overgedragen.
Het omvat ruim 3 m' administratieve bescheiden en clubdocumentatie.
De heer E van der Heijden, bedrijfsleider bij de firma Induna en korfballer kreeg in 1956 van de directeur (de heer L Trompetter) van de fabriek met gemengd personeel opdracht om voor de werknemers een sportgebeuren te organiseren. Het lukt de heer Van der Heijden voldoende belangstellenden warm te krijgen voor de korfbalsport. Ongeveer in de bedrijfskantine werd een korfbalvereniging opgericht door enkele tientallen leden. In de episode van de jaren 50 was een gemengde sport nog niet geheel en al ingeburgerd. Gespeeld werd er op een terrein dat van Philips was (aan de Leeuweriksweg waar nu de Prot.Chr. basisschool is gevestigd. De firma Iduna hielp de bedrijfsclub door beschikbaarstelling van kantine en auto busjes voor vervoer.
Onder de naam korfbalclub Iduna werd in de competitie gestart. Die naam was ontleend aan de industrie die dames-ondermode en zwemkleding fabriceert en de club werd ook gesponsord door het bedrijf. De naam Iduna staat voor de godin van de eeuwige jeugd. Na enkele jaren werd gefuseerd (1958) met de andere korfbalclub te Uden UVC, die ongeveer in dezelfde episode was opgericht.
De club informeerde de leden door middel van Idunasport, het kontaktorgaan.
Begin jaren '60 bleek dat de binding met het bedrijf Iduna bijna geheel verloren was gegaan. De clubleden kwamen toen vanuit de gehele Udense regio en zou daarom niet meer worden gesubsidieerd door de fabriek.
Men besloot aan te kloppen bij de gemeente voor subsidie hetgeen kon worden verkregen maar dan moest een andere clubnaam worden gekozen. Daarom werd besloten de naam van de vereniging aan te passen. De naam Sirene op voorstel van een van de jeugdleden kwam als beste uit de bus en werd m.i.v. 29 maart 1965 ingevoerd.
De betekenis van die naam is dat de sirene, een mythologisch wezen, mensen lokt met betoverend gezang om ze vervolgens te doden. Evenzo zouden de korfballers van Sirene hun tegenstanders behandelen op het sportieve niveau, namelijk door hen te verslaan.
Ook de clubkrant ging anders heten, namelijk 't Krantje, dat het korfbalnieuws zoals het wedstrijdprogramma en de uitslagen bevat.
De speelvelden van het sportpark en voor trainingen en het winterseizoen werden diverse sportzalen gebruikt. Behalve korfballen op de trainingen, in de competitiewedstrijden, op toernooien en recreatief was er sprake van een druk en gezellig verenigingsleven hetgeen door talloze activiteiten is gebleken. Bijvoorbeeld, wandelen, dansen, kamperen, fietstochten, sportcursussen, toneel, contactavonden en festiviteiten, autorally's, de maandelijkse oud papieracties, kerstdiners.
Gedurende 1981 werd bij de gemeente een bouwvergunning aangevraagd voor de bouw van een eigen clubhuis op het terrein gelegen juist achter het Kruisherencollege, was van de gemeente maar mocht door de club worden gebruikt. Dit clubhuis dat naderhand "den Dries" werd genoemd, adres Schepenhoek 203, naar een vroeger ter plaatse gelegen weiland, werd het ontmoetingscentrum en thuishonk voor de enkele honderden vaste clubleden met hun achterban. In juni 2010 wordt de vereniging in de laatste Algemene Ledenvergadering opgeheven.

Bronnen en literatuur:
Clubbladen bgv 10-, 15-, 25-, 30-, en 35-jarig bestaan. Verenigingsarchief.
Kenmerken
Vindplaats origineel:
Locatie Den Bosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2074 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS