skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

1290 Stichting Brabants Heem en aanverwante organisaties, 1940-1997

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
1290 Stichting Brabants Heem en aanverwante organisaties, 1940-1997
Inleiding
Historisch overzicht
In het begin van de twintigste eeuw vond een versnelde emancipatie van Noord-Brabant plaats door ontwikkelingen in de landbouw en industrie. Dit versterkte het zelfbewustzijn in de pro-vincie, waardoor de behoefte groeide zich met de eigen geschiedenis en cultuur bezig te hou-den. Het ontstaan en de geschiedenis van organisaties als het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen en Brabantia Nostra (met welke organisaties Brabants Heem later intensieve contacten had) passen ook in dit beeld. Ook de druk van de Duitse bezetting in de jaren 1940 – 1944/5 stimuleerde de heembeweging. In tijden van nood heeft men behoefte de eigen identiteit te koesteren. Overal ontstonden plaatselijke heemkundekringen. In 1941 werd de bond der Noordbrabantsche heemkundige studiekringen gesticht als overkoepelende organi-satie om de samenwerking te stimuleren. De jonge beweging werd echter door de bezettings-autoriteiten ernstig tegengewerkt. Zodoende kon ze niet echt tot ontwikkeling komen. Na de oorlog kwam de heemkundebeweging weer snel tot leven. Het leidde in 1947 tot het oprichten van de Stichting "Brabants Heem". Het doel van die stichting was "de practische en theoreti-sche heemkunde te beoefenen, in het bijzonder in de provincie Noord Brabant, alles in de ruim-ste zin van het woord. Dit doel zal door de Stichting worden nagestreefd door: a. Het bevorde-ren van de oprichting en samenwerking van plaatselijke en regionale Heemkunde-kringen; b. Het practisch en wetenschappelijk leiding geven aan de werkzaamheden der kringen; c. Het mogelijk maken en verzorgen van heemkundige publicaties, o.a. van een eigen blad; d. Het vormen en (of) ter beschikking stellen van een bibliotheek; e. Het houden van Heemkunde-dagen en het instellen of doen instellen van algemene onderzoekingen."
De ontwikkeling, uitgroei en verdere lotgevallen van Brabants Heem zullen worden beschreven in een publicatie die in een nabije toekomst verschijnt. Daarnaar zij in dit verband verwezen, zodat het niet nodig is hier op de geschiedenis van Brabants Heem nader in te gaan.

Rijksarchief in Noord-Brabant, 2004
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1940 - 1997
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch