skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

7558 Stadsharmonie "Kunstliefde Vermag Alles" (KVA) te Oss, 1845-2010

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historische inleiding
7558 Stadsharmonie "Kunstliefde Vermag Alles" (KVA) te Oss, 1845-2010
Inleiding
Historische inleiding
In 2010 is er bij gelegenheid van het 175 jarig jublileum een tentoonstelling over de Stadsharmonie Kunstliefde Vermag Alles (KVA) Oss in het toenmalige Stadsarchief aan de Peperstraat in Oss georganiseerd. In de brochure van de tentoonstelling (inv.nr. 34) staat enige bondige informatie over de rijke geschiedenis van de Harmonie. Voor een uitgebreid historisch overzicht zij verwezen naar het jubileumboek "Een sieraad voor Osch" van J. van Zuijlen uit 1985 (inv.nr. 26)
Enige feiten: Voor de datum van oprichting van Stadsharmonie Kunstliefde Vermag Alles wordt tegenwoordig 19 februari 1835 aangehouden. Het is echter niet voor 100% zeker dat dit ook juist is. Dit oprichtingsjaar is afgeleid van de verkrijging van een medaille in 1860 door Joannes Jacobus de Louw bij gelegenheid van zijn zilveren jublieum als president (voorzitter) van de stadsharmonie. Er blijkt echter geen doorslaggevend bewijs vindbaar dat hij ook daadwerkelijk de eerste president was. Uit de statuten: De Harmonie onder de zinspreuk "Kunstliefde Vermag Alles" stelt zich -volgens art. 2 van een huishoudelijk regelment uit 1911- ten doel "het uit liefhebberij beoefenen der instrumentale muziek en de bevordering der toonkunst, door het geven van muziekuitvoeringen, het deelnemen aan concoursen en festivals en het houden van bijeenkomsten, alsmede het verleenen van hare medewerking bij algemeene feesten". Om dit doel te bereiken was "het bevorderen van goed en geregeld muziekonderwijs" nodig en een tweede aspect ook niet onbelangrijk, door"het in gebruik geven van muziekinstrumenten en muziekwerken welke den smaak en den kunstzin kunnen bevorderen". De Stadsharmonie KVA is één van de oudere muziekgezelschappen uit Nederland, en zelfs de oudste vereniging -die we tenminste kennen- uit Oss. Er is sprake van een contributiesysteem en aanvankelijk ook een boetesysteem bij het niet verschijnen op repetities. Aanvankelijk werd het bestuur "Raad van Administratie" genoemd met een president, eerste commissaris, tweede commissaris, secretaris/penningmeester en de 'directeur der muzijk'. Later wordt deze laatste functie dirigent genoemd.
Uiteraard kent de Stadsharmonie in haar bestaan ook moeilijke tijden. Bijvoorbeeld een krappe financiële situatie waardoor er geregeld beroep moest worden gedaan op het gemeentebestuur, een teruglopend ledenaantal midden jaren zestig van de 20e eeuw, of de aanschaf van uniformen en/of muziekinstrumenten. Maar er werd altijd een manier gevonden om uit de problemen te geraken. Soms door meer subsidie van de gemeente, soms door een samenwerkingsverband aan te gaan met een ander gezelschap. Maar altijd door enthousiasme en inzet van mensen uit het orkest of van mensen die de stadsharmonie een warm hart toedragen. Stadsharmonie Kunstliefde Vermag Alles heeft in de geschiedenis van Oss en in de harten van haar burgers een plaats verworven door de tomeloze inzet van meest vrijwilligers/muzikanten en de vele, vele optredens die zij verzorgd heeft in de loop van de afgelopen twee eeuwen. Of zoals margarinefabrikant uit Oss Jurgens het mooi verwoordde: "De Harmonie is een welzijn voor de gemeente en behoort te worden aangemoedigd".
Het centrum van muzikale activiteiten lag al van oudsher op de Heuvel in Oss. Het plein vormde een geschikt podium voor openluchtconcerten, niet in het minst vanwege de centrale ligging en de aanwezigheid aldaar van de belangrijkste logementen en herbergen. Vanaf het laatste decennium van de 19e eeuw werd hier regelmatig een muziekkiosk opgebouwd voor de zomerconcerten. Vanaf 1903 komt er een vaste kiosk te staan. Later -in 1921- kwam er een vaste kiosk bij in de tuin van het nieuwe gemeentehuis aan de Molenstraat. Ook daar werden vele concerten door de stadsharmonie verzorgd. Gerepeteerd werd er in diverse localiteiten. Aanvankelijk en tot 1890 in verschillende café's op de Heuvel. Van 1890 tot 1936 in de oude school aan de Torenstraat (ook wel muziekschool genoemd). Daarna tot 1950 in de bovenzaal van het RK Bondsgebouw. Van maart 1950-november 1955 in het Patronaat aan de Koornstraat, in de Amachtschool in de Monsterstraat (1955-1958), de Openabare Lagere School aan de Eikenboomgaard (1958-1959), Café 't Fort aan de Kromstraat (1959-1962), Café Suisse op de Heuvel (1962-1965), Café Kocken op de Heuvel (1965-1967), in Ravenstein (tijdens samenwerkingsperiode met de Ravensteinse harmonie Oefening Baart Kunst van 1967-1973), daarna wederom in café Kocken en café Suisse op de Heuvel en tenslotte in het Parochiehuis van de parochie Maria Onbevlekt Ontvangenis (M.O.O.) aan de Kromstraat.
In 1931 werd een Tiroler orkest opgericht bij gelegenheid van het 85-jarig bestaan. Het was een van de boerenblaaskapellen die KVA gekend heeft. In een kleine bezetting van 10 tot 15 personen werd bij feestelijke gelegenheden zoals carnaval, gemakkelijk in het gehoor liggende muziek gemaakt. De naam van het Tiroler orkest was SIVEZ, wat stond voor 'subsidie is verzopen'. Sivez was een vroege voorganger van 't Drupke. Deze laatstgenoemde kapel werd in 1964 opgericht door Th. Kocken, die tot het einde in 1979 de leiding behield. 't Drupke kreeg grote bekendheid in de Osse carnavalsoptochten in die tijd. Ook als gelegenheidsorkest trad het vaak op. Dat ook de kwaliteit belangrijk was, blijkt uit de vele behaalde prijzen op kapellenconcoursen. 't Drupke slaagde er in om veel inkomsten te verwerven, waarvan ook KVA profiteerde, en dit was vooral in de moeilijke periode eind jaren zestig en begin jaren zeventig van de 20e eeuw (toen KVA samenging met OBK Ravenstein) erg belangrijk voor het voortbestaan van KVA.
Midden jaren zestig wilden een aantal jonge leden een vernieuwend beleid invoeren. Dit tot ongenoegen van veel oudere leden die daarop hun lidmaatschap opzegden. Het aantal leden daalde drastisch tot slechts 14 muzikanten. Hierdoor dreigde het einde van KVA in zicht te komen. Toen tot overmaat van ramp ook nog de gemeentelijke subsidie gevaar liep, werd er onder leiding van Sjaak Verhoeven alles in het werk gesteld om de stadshamonie te behouden voor Oss. In samenwerking met bondsfunctionarissen is toen een overeenkomst aangegaan met de -ook in zwaar weer verkerende- harmonie Oefening Baart Kunst (OBK) te Ravenstein. Het was een gouden greep. Omdat OBK geüniformeerd was werd het noodzakelijk geacht dat KVA in dezelfde uitmonstering zou gaan optreden, hetgeen tegen een gereduceerd tarief gerealiseerd werd door de firma Van Tilburg te Nistelrode-Ravenstein. Vanaf 1968 was de stadsharmonie geüniformeerd. De samenwerking met OBK Ravenstein zou 6 1/2 jaar duren. Daarna gingen beide harmonieën weer afzonderlijk op zelfstandige voet verder (zie inv.nr. 31).
In 1973 is de drumband Tip-Toe die tot dat jaar in stand werd gehouden door financiële giften van de Osse Industriële Kring geïncorporeerd bij Stadsharmonie KVA. Daaruit is later voortgekomen de zogenaamde Slagwerkgroep van de Stadsharmonie KVA
Het studieorkest van KVA is opgericht in 1983 met als voornaamste doelstelling de KVA-leden in een zo vroeg mogelijk stadium kennis te laten maken met het musiceren in orkestverband. Naast het studieorkest bestaat de stadsharmonie tegenwoordig ook nog uit het Klarinet Ensemble KVA, afgekort KEK, en het ensemble Opmaat., bedoeld voor beginnende muzikanten
In 1985 werd het 150 jarig jublileum gevierd. (zie inv.nrs. 23-25). Bij die gelegenheid verkreeg de vereniging een koninklijke onderscheiding in de vorm van de Erepenning door H.M. Koningin Beatrix.
Verantwoording
De medaille van 1860 is in de collectie van het Jan Cunen Centrum opgenomen. In het archief zit wel een foto van deze medaille (zie inv.nr. 45). Het archief bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: A. Het bestuursarchief en B. Collectie partituren. Er is niet vernietigd uit het archief. Enkel enige dubbelen zijn afgescheiden. Tevens bevat het archief een behoorlijk aantal foto's en enkele videobanden.De omvang is ca. .....m'. Tevens bevat het archief een behoorlijk aantal foto's en enkele videobanden.
Collectie partituren
Lijst van dirigenten en presidenten i

Kenmerken

Datering:
1845-2010
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch