skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

938 Polder Jannezand onder Made en Dussen, 1805-2002

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Ontstaan polder Jannezand
Verwerving, beheer en exploitatie door familie Van Styrum
De nieuwe maatschappij Jannezand
Doelstelling
Opheffing en verkoop
938 Polder Jannezand onder Made en Dussen, 1805-2002
Inleiding
Historisch overzicht
Opheffing en verkoop
Bezit, aan- en verkoop

In 1961 zijn aan de Staat de Benedenste en Middelste Jannezand (de Boven- en Benedenplaat) verkocht. De polders liggen binnen de gemeenten Dussen en Made en Drimmelen. Bijlage 1 (inventarisnr 78) geeft de ligging weer van de in bezit zijnde polders in 1957.

Van polder tot spaarbekken...?

Begin jaren negentig van de 20e eeuw kwam Jannezand in beeld als een locatie voor de aanleg van een nieuw spaarbekken voor drinkwatervoorziening door de NV Waterwinningbedrijf Brabantse Biesbosch (WBB) te Werkendam. Dit bedrijf had tot dan toe drie spaarbekkens in de Biesbosch aangelegd en had plannen voor een vierde en wel ter plaatse van de Zuiderklip. In 1994 kreeg de Biesbosch echter de status van Nationaal park als een van de grootste en meest waardevolle natuurgebieden van Nederland. Het is een zoetwatergetijdegebied en belangrijk als broed- en fourageergebied voor moeras- en watervogels. Men stapte daarop af van de locatie Zuiderklip en vond het Jannezand beter geschikt. Gesprekspartners werden toen het ministerie van Landbouw, de provincie en het WBB alsmede de gemeente Dussen en het bestuur van Jannezand. Na jarenlang onderzoeken en onderhandelingen leek men in 1996 tot overeenstemming te zijn gekomen. De gemeentelijke herindeling in Brabant zorgde ervoor dat Dussen per 1997 opging in de nieuwe gemeente Werkendam. Het gemeentebestuur van Dussen besloot eind 1996 de onderhandelingen te staken welke door Werkendam werden voortgezet. In 1998 werd een taxatie van de waarde van Jannezand gemaakt. (inv.nr. 125).
In datzelfde jaar echter kwamen de besprekingen tussen WBB en gemeentebestuur Werkendam in impasse en begon WBB te twijfelen aan de haalbaarheid van het vierde spaarbekken. In november 1998 besloot het WBB daarom het gehele project af te blazen.
Daarmee leken jaren van onderzoek en overleg voor niets geweest. Polder Jannezand zou niet onder water komen en het landbouwbedrijf zou gewoon verder kunnen gaan.
De toekomst van Jannezand kwam op de aandeelhoudersvergadering in oktober 1999 aan de orde. De vergadering kwam tot een eensgezind standpunt, namelijk dat het bestuur verder moest gaan met de verkoop van de polder. Daarvoor waren een aantal gegadigden in beeld. Na zorgvuldig overleg werd besloten om de polder te verkopen aan Fortis, een bedrijf dat al meer dan honderd jaar traditie kent als belegger in landbouwgronden. In mei 2000 maakten bestuur en aandeelhoudersvergadering via stautenwijziging de weg vrij tot definitieve verkoop van de polder.
Het resultaat was dat de NV Polder Jannezand behouden is gebleven maar onder een nieuwe eigenaar: de AMEV Levensverzekering NV, onderdeel van Fortis. In juli 2000 vond de formele overdracht zijn beslag, waarmee tevens een einde kwam aan de NV als familiebezit. Het landbouwbedrijf is verder gegaan met dezelfde mensen, maar met een nieuwe directeur.

 * 
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen i

Kenmerken

Datering:
1805-2002
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2064 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.