skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

2092 Norbertijnenabdij van Berne, oud archief, 1134-1857

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
1 Stichting en ontwikkeling in de middeleeuwen (1134-1572)
2 De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648)
2092 Norbertijnenabdij van Berne, oud archief, 1134-1857
Inleiding
Historisch overzicht
2 De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648)
De zestiende eeuw kende een grote omwenteling in de maatschappij op wereldlijk en kerkelijk gebied. De Beeldenstorm van 1566 was onder meer de ontlading van de spanningen binnen de katholieke kerk. In 1572 was de opstand tegen Spanje een feit dat het convent aan den lijve ondervond door plundering en verwoesting van de abdijgebouwen. In 1579 werd de abdij grotendeels in de as gelegd. De abdij beschikte over een onderkomen in ’s-Hertogenbosch voor het geval hun eigen gebouw hun onvoldoende veiligheid bood. Na een vluchthuis of refugie achter het stadhuis (voor het eerst vermeld in 1392) had de abdij na 1506 een dergelijk verblijf in de Sint-Jorisstraat verworven. Gedurende de hectische jaren van de opstand verbleven de kloosterlingen beurtelings in de restanten van hun oude abdij en in ’s-Hertogenbosch.
De wapenstilstand tussen Spanje en de jonge Republiek der Verenigde Nederlanden (1609-1621) gaf Berne en de Bossche bisschoppen even lucht. De abdij wist in 1613 het achtste patronaatsrecht in handen te krijgen, dat van Lithoijen, aangekocht van de Abdij van Sint-Remigius in Reims. De bisschoppen van ’s-Hertogenbosch konden de ideeën van het Concilie van Trente uitvoeren, die de grondslag vormden voor een grondige hervorming van de kerk, de Contrareformatie. In deze relatief rustige jaren konden ze hun bisdom opnieuw opbouwen en zelfs nieuwe kloosterorden naar de stad halen. Ook de abdij probeerde zich een plaats in de stad te verwerven. Een van de kloostergebouwen die er leeg kwam te staan was het huis van de Fraters, het Gregoriushuis van de broeders van het Gemene leven. De kartuizers van Vught hadden eveneens hun oog op deze gebouwen laten vallen. Na een strijd tussen de bisschop en zijn kapittel kon laatstgenoemde partij het fratershuis in 1623 toewijzen aan de abdij. In 1625 werd de koop bezegeld. De abdij had zich inmiddels tot Brabantse abdij laten omdopen.
De rust was echter van korte duur. In 1629 viel de stad in handen van de stedendwinger Frederik Hendrik. De prelaat van de abdij, abt Moors, was een van drie personen die namens de stad het verdrag van overgave ondertekende. Alle mannelijke kloosterlingen moesten de stad verlaten en de gemeenschap verhuisde grotendeels naar het Slotje in Heeswijk, een verstrekt huis bij de hoeven van Bernheze, dat in gebruik was bij de pastoor van Heeswijk. Het plakkaat van 1636 dwong alle katholieke geestelijken de Meierij te verlaten De abdijleden kregen in 1637 toestemming zich te vestigen in de restanten van het oude abdijcomplex, maar een jaar later konden ze terugkeren naar het Slotje in Heeswijk.
3 Verblijf in de Spaanse, later Oostenrijkse Nederlanden en in de parochies (1649-1796)
4 Voortbestaan in de parochies (1796-1857)
Verantwoording van de inventarisatie
Aanwijzingen voor de gebruiker i
Regesten
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1134-1857
Vindplaats origineel:
Depot Abdij Berne, Heeswijk-Dinther