skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Archieven

7631 Gemeentebestuur Zeeland, 1929 - 1970

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
De gemeente Zeeland omvat naast de gelijknamige hoofdkern ook nog de buurtschappen Brand, Duifhuis, Graspeel, Hoefkens, Kreitsberg, Nabbegat, Oventje, Trent, Voederheil en Zevenhuis. Het grondgebied wordt omsloten door de territoria van de gemeente Schaijk in het noorden, Mill en St Hubert in het oosten en Uden in het zuiden en westen.
Indien men de naam Zeeland gaat verklaren (Sala-land, 'sala' of 'sele' = uithof) mogen we aannemen dat op de plaats van de huidige gemeente een hoeve heeft gestaan, die later is uitgegroeid tot een vroonhof, een centrum van een grondheerlijkheid. Kerk en kerkhof bevinden zich binnen dit vroonhof. In 1376 wordt "op die plaetse genaempt Zelant" een kapel gebouwd, ter ere van de Heilige Jacobus en Cornelius., welke in 1628 parochiële bevoegdheden kreeg.
Zeeland behoorde tot 1795 tot de heerlijkheid Land van Ravenstein. Het maakte deel uit van de rechtskring Uden en leverde schepenen aan deze bank. Dit z.g. Heikantsgericht besloeg globaal het territoir van de oude heerlijkheid Uden, bestaande uit de huidige gemeenten Uden, Zeeland en Boekel.
Gemeentewapen en -vlag
Bevolking
Wegen
Straatnaamgeving
Ontwikkeling
Infrastructuur
Ontginningen
Peelboerderijen
P.T.K. De Corridor
Industrialisatie
Kwestie Uden-Zeeland
Vliegbasis Volkel
Nutsvoorzieningen
Onderwijs
7631 Gemeentebestuur Zeeland, 1929 - 1970
Inleiding
Historisch overzicht
Onderwijs
Zoals vrijwel ieder gemeente kent ook Zeeland jongens- en meisjesscholen. Deze staan in de kom van het dorp. Daarnaast heeft 't Oventje een eigen lagere school.
De jongensschool in de Kom dateert van 1914 en wordt nog gebouwd als openbare school. Per ingang van 1 mei 1927 is deze omgezet in een r.k. bijzondere lagere jongensschool. Behoudens een kleine verbouwing wegens verbetering van de sanitaire voorzieningen voldoet deze school nog lange tijd. Tot 1953, dan komt de vraag om nieuwbouw. Het schoolbestuur, gesteund door de Inspectie verzoekt medewerking voor de bouw van een nieuwe vijfklassige school en verbouw van het bestaande gebouw tot gymnastieklokaal. Ook het Ministerie acht dit dringend noodzakelijk. Op 18 september 1953 wordt de bouw aanbesteed. In 1955 wordt de nieuwbouw in gebruik genomen en krijgt het de naam van 'Franciscusschool'.
In 1923 heeft Zeeland een r.k. bijzondere lagere meisjesschool gekregen. In 1930 kan de meisjesschool de toeloop van leerlingen niet meer aan. Om de school niet te hoeven uitbreiden, vraagt het schoolbestuur of de gemeente bereid is tot het betalen van een huursom van honderd gulden voor gebruik van de naaischool als 6e lokaal tot 1 november 1930. Men krijgt namelijk een nieuwe bewaarschool en die is zo groot, dat er voorlopig een lokaal voor de grotere meisjes zal overschieten. De fröbelschool werd op 4 juni 1930 aanbesteed. Als de kleuters hun home betrekken, vraagt het schoolbestuur inderdaad om toestemming voor het mogen gebruiken van een van de lokalen als 6e leslokaal. In 1950 komt een einde aan deze situatie, dan wordt de Mariaschool uitgebreid met een 6e lokaal. In 1954 is het aanbod voor het eerste leerjaar zo groot dat uitgekeken moet worden naar een noodvoorziening. Deze wordt gevonden in een lokaal in het zusterklooster, waar voor het eerste leerjaar een parallelklas wordt ingericht.
In 1964 richt het r.k. kerkbestuur een verzoek aan het gemeentebestuur om medewerking voor de stichting van een nieuwe kleuterschool. De huidige school is veel te klein voor 211 leerlingen. De school bevat slechts drie lokalen, zodat drie klassen elders moeten worden ondergebracht. Het huidige gebouw kan niet worden uitgebreid. Op 1 juni verkrijgt het schoolbestuur de medewerking.
Als in 1970 de kleuters naar een eigen 'home' gaan, wordt de bestaande kleuterafdeling verbouwd en krijgt de meisjesschool er twee klaslokalen bij.
Het Oventje kent geen aparte jongens- en meisjesschool, daar hebben ze een r.k. gemengde school. Deze is gesticht in 1927 en bestaat uit twee klaslokalen. In 1946 komt er van het schoolbestuur en wel heel bijzonder verzoek. Omdat zij niet over kunnen gaan tot verbouwen en uitbreiden van de school verzoeken zij het gemeentebestuur gelden beschikbaar te stellen om een lokaal van het woonhuis van J. de Groot in te richten voor leslokaal. Het blijkt hier te gaan om een "café-lokaal". Dit is te gortig: de kinderen worden nu ondergebracht in het verbouwd schoolhuis. Tegelijkertijd doet het schoolbestuur het verzoek om over te mogen gaan tot vergroting van het schoolgebouw, met als reden 'toeneming aantal leerlingen boven het maximum, waarvoor het gebouw bij de stichting bestemd werd'. In 1949 wordt de situatie nijpend. Alles is één wantoestand: 1e-2e-3e-en 4e leerjaar zijn ondergebracht in de oude school; 5e-6e- en 7e leerjaar zitten in het oude schoolhuis. Dit laatste wordt in april door de Geneeskundig Inspecteur afgekeurd. Nu gaat alles in een rap tempo. De uitbreiding van de school wordt door de Minister op de urgentielijst geplaatst; de Inspectie adviseert met spoed uit te breiden en … de gemeenteraad stelt in augustus de benodigde gelden ter beschikking.
In 1958 krijgt dit buurtschap een eigen kleuterschool. Op 6 december wordt de bouw aanbesteed. Het duurt dan nog tot april 1959 eer men daadwerkelijk met de bouw kan beginnen. Maar komt r.k. Kleuterschool "Gemma" er ook.
Eind 1956 doet het R.K. Kerkbestuur van de parochie van de H. Jacobus Major het verzoek aan het gemeentebestuur medewerking te verlenen aan stichting van een zelfstandige R.K. school voor Voortgezet Gewoon Lager Onderwijs voor meisjes. Het si de bedoeling om van het zevende en achtste leerjaar van de Ag een zelfstandige v.g.l.o.-school te maken. Omdat door gebrek aan voldoende lokaliteit het geven van gewoon lager onderwijs al gebeurd in een noodlokaal en voor huishoudonderwijs gebruik moet worden gemaakt van een veel te kleine keuken in het parochiehuis, wil het kerkbestuur overgaan tot de bouw van een drieklassige school. Splitsing zou het niveau van het te geven onderwijs ten goede komen. Bovendien stelt de bevolking van Zeeland er prijs op dat de vrouwelijke jeugd een specifiek vrouwelijke, d.w.z. huishoudelijke opleiding krijgt. Ieder jaar worden er schooldiploma's uitgereikt voor koken en naaien. Op 11 maart 1957 willigt de gemeenteraad van Zeeland het verzoek in. Op 18 december 1958 wordt de school aanbesteed. Tien jaar later besluit het schoolbestuur tot opheffing. Het gebouw gaat niet verloren, want dit wordt verbouwd tot kleuterschool.
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1929-1970
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2039 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.