skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

7373 Stichting Buitenlandse Werknemers te Oss e.o., 1964-1983

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Beknopte historie
Algemeen, landelijke trend
Oss
7373 Stichting Buitenlandse Werknemers te Oss e.o., 1964-1983
Inleiding
Beknopte historie
Oss
Stichting Begeleiding Buitenlandse Werknemers Oss
"Tengevolge van de sedert 1960 opgetreden spanningen op de Nederlandse arbeidsmarkt, welke zich uiteraard ook in Oss en omgeving deden gevoelen, zag de Osse industrie zich genoodzaakt - naar het voorbeeld van industrieën in andere delen van Nederland - over te gaan tot het aantrekken van buitenlandse werknemers, voornamelijk Spanjaarden, Turken, Italianen en Grieken. Reeds sedert jaren werkte de Osse industrie met vreemde arbeiders, hoofdzakelijk Belgen, die echter als pendelaars optraden. Deze arbeiders worden 's-morgens met bussen uit België gehaald en keren des avonds naar hun haardsteden terug. Hun aantal bedraagt momenteel circa 600.
Het werven van werknemers uit andere landen bracht problemen van geheel andere aard met zich mede, zoals b.v. de huisvesting, voeding, aanpassing, de sociale en culturele opvang. Toen de werving vooral sedert 1964 steeds grotere vormen ging aannemen vormde zich uit enkele inwoners der gemeente Oss, die qualitate qua met deze vreemdelingen bemoeienis hadden, een werkgroep ..." [bron: jaarverslag SBBWO 1965]
Rond 1970 werken er meer dan 1000 gastarbeiders in Oss en tegen het einde van het bestaan van de SWBW rond 1985 meer dan het dubbele.



De stichting SBBWO is bij notarisakte opgericht dd. 12 januari 1965 te Oss.
Doel is belangenbehartiging van maatschappelijke, sociaal-culturele en godsdienstige belangen van de buitenlanders in Oss en naaste omgeving. [bron: inv.nr. 1]
Volgens een brief van (subsidieaanvraag 24 nov) 1964 zijn bij verschillende Osse industrieën in totaal circa 100 buitenlandse werknemers werkzaam, vnl. Spanjaarden en Turken.
In het centrum van Oss, aan de Molenstraat 46, werd in maart 1965 een ontmoetingscentrum voor de gastarbeiders in gebruik genomen. Ook werden daarbuiten nog activiteiten georganiseerd, zoals filmavonden, uitstapjes, vieringen tijdens religieuze feestdagen en voetbalwedstrijden.
Op educatief vlak waren er taallessen en andere cursussen voor vormings- of beroepsbegeleidend onderwijs en gericht op verwerven van meer vakkennis.
In 1966 begint de SWBW zich te professionaliseren. Een maatschappelijk werker wordt aangetrokken (A.W.J. Kuijpers) die spreekuur gaat houden in het gebouw van het opbouworgaan Maaslands Welvaren en die bij talloze kwesties gaat bemiddelen. Het huisvestingsvraagstuk is dan nog een groot probleem en er ontstaan gastarbeiderspensions in Oss. In de loop van de jaren zestig gaat de overheid paal en perk stellen aan onacceptabele behuizingen. Ook komt dan de kwestie 'gezinshereniging' op gang.


Directeur Loek Kroon volgt in 1969 groepswerker Kuijpers op.

In maart 1969 wordt het ontmoetingscentrum aan de Molenstraat 46 gesloten. Er ontstaan afzonderlijke ontmoetingscentra: een Turkse in v.m. bar 't Krukske aan de Hooghuisstraat 22. Een Spaanse aan de Molenstraat 121. Daar zetelt ook sinds 1 januari 1972 de SWBW, die ook in Boxmeer en Cuijk gaat werken.
In januari 1973 werd in Oss opgericht de Stichting Buitenlandse Werknemers Noord-Oost Brabant met vestigingsplaats Oss. [inv.nr. 33]
Nauwelijks een halfjaar later ging men in 1973 een fusie aan met de zusterstichtingen te 's-Hertogenbosch en Eindhoven tot Stichting Welzijn Buitenlandse Werknemers Oost-Brabant.
Oost-Brabant
Archief
Aanwijzingen voor de gebruiker i

Kenmerken

Datering:
1964 - 1983
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2056 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.