skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Archieven

7207 Collectie Boxmeer, met Sambeek, Vierlingsbeek, 1634-2000

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Drostarchief van de Heerlijkheid Boxmeer, 1731-1788
7207 Collectie Boxmeer, met Sambeek, Vierlingsbeek, 1634-2000
Inventaris
Drostarchief van de Heerlijkheid Boxmeer, 1731-1788
De heerlijkheid Boxmeer strekte zich ook uit over de helft van Sambeek en geheel Oelbroeck, het latere Sint Anthonis. De heerlijkheid maakte deel uit van het Land van Cuijk, maar bleef daarin geheel zelfstandig, als soevereine heerlijkheid. Dat had een bijzonder gevolg: het omliggende Land van Cuijk ging na 1648 officieel deel uitmaken van Staats-Brabant. Daarmee werd dit gebied onderdeel van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Boxmeer bleef daar echter buiten. Het gebied had eigen heren, een eigen rechtspraak en een eigen, onafhankelijk bestuur. Door deze relatieve onafhankelijkheid kon bijvoorbeeld de rooms-katholieke religie hier uitgeoefend worden zonder enige beperking door de overheid.
Aan die situatie maakte de inval van de Fransen in 1795 een einde. Er kwamen nieuwe (landelijke) vormen van bestuur en rechtspraak. De heerlijkheid Boxmeer verdween en Boxmeer ging vanaf 1796 deel uitmaken van Noord-Brabant.

[bron: website BHIC]
Generaties lang zijn telgen uit de familie De Raet drost van Boxmeer geweest. Een van de opvallendste van hen was Leopold Franciscus de Raet.
Leopold werd in mei 1716 te Boxmeer geboren. Zijn ouders waren de toenmalige drost Willem de Raet en Cornelia Margaretha Sam. Hij volgde zijn vader op als heer van De Weijer en als drost van Boxmeer, Sint Anthonis en Sambeek. Naast zijn drostschap te Boxmeer was hij onder andere geheimraad van de Vorst van Hohenzollern-Sigmaringen en hofraad van de keurvorst van Keulen. De Raet was drost van Boxmeer in de tijd dat Johan Baptist, graaf van Bergh-Hohenzollern-Sigmaringen, heer van Boxmeer was. Hij had het beheer over de grafelijke goederen nadat de ouders van Johan Baptist waren overleden en was betrokken bij de opvoeding van de jongeling.
Leopold Franciscus de Raet overleed op 4 mei 1797 te Boxmeer.

[bron: website BHIC]

Notabene.
Een aantal in deze rubriek beschreven archivalia dragen dorsale opschriften als "archief metworst". Deze stukken hebben echter met de Metworstrennen niets van doen, zoals de lezer duidelijk zal zijn. Het is onjuist geweest dergelijke opschriften aan te brengen op archivalia, die de heerlijkheid Boxmeer betreffen.

De Metworstrennen is een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag wordt gehouden in Boxmeer.
Het oudste reglement dateert uit de eerste helft van de 18e eeuw. Het doel van de vereniging staat al meteen duidelijk in het eerste artikel van dit reglement omschreven: Het doel der Vereeniging is, om een aloud gebruik -dat ingesteld werd door eene liefdadige dame, en dat beslaat in het wedrennen om eene metworst, de jaarlijksche belooning van een edelmoedige daad, door Boxmeersche jongeren aan bovenbedoelde dame bewezen- in onze gemeente te handhaven en in eere te houden.

[bron: Wikipedia
zie ook : www.metworst.nl]

Kenmerken

Datering:
1634-2000
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie: