Archieven

 2127 Atoomvrijstaat Volkel, Greenpeace Vorstenbosch en Milieudefensie Uden
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
 
 
Inleiding
Vredes- en milieubeweging
De rol van Jeugd- en aktiecentra in Uden
Atoomvrijstaat
sluiten
2127 Atoomvrijstaat Volkel, Greenpeace Vorstenbosch en Milieudefensie Uden
Inleiding
Atoomvrijstaat
Atoomvrijstaat

In 1980 en 1984 hebben activisten Stichting Atoomvrijstaat opgericht te Amsterdam
(akte 6 april door notaris A. Capelle). Atoomvrijstaat wilde naast incidentele akties en demonstraties een blijvende strijd voeren tegen verdere toepassing van kerngeweld, niet alleen kernwapens maar ook kerncentrales. De stichting gaf obligaties en paspoorten uit. Met aankoop daarvan werd men aandeelhouder of burger van Atoomvrijstaat. Atoomvrijstaat had overal in Nederland konsulaten, veelal in de grote steden, maar ook was er een konsulaat in Vorstenbosch (adres de heer Van den Heuvel), waar obligaties en paspoorten te koop waren. Men probeerde zo met de opbrengsten grond te kopen om een atoomvrije en superdemocatische ekostaat te stichten.
In die atoomvrijstaat zou men naar hartelust kunnen kamperen, en experimenteren met alternatieve energiebronnen; men zou er een vriendschapshuis bouwen als het ware.
Daarmee ontstond ook een nieuw element in de beweging tegen atoomenergie (AKB). [bron: inv.nr. 1]
Na het eerste voorbeeld van een Vredesaktiekamp in Soesterberg in 1982, is men begonnen in Woensdrecht waar 6 stukken grond werden gekocht. En later een huis dat als aksiecentrum diende voor ondersteuning van de VredesAktieKampen bij vliegbasis Woensdrecht.
Volkel is een kerkdorp in de gemeente Uden in de provincie Noord-Brabant met ongeveer 3500 inwoners. Het dorp is vooral bekend geworden door de gelijknamige militaire vliegbasis Volkel, aangelegd door de Duitsers in de oorlogsjaren en later in gebruik bij de Koninklijke Luchtmacht.
Aanwezigheid van kernwapens op de Luchtmachtbasis Volkel werd in Nederland vooral bekend door anti-kernwapendemonstraties zoals het Vrouwenvredeskamp en de Stichting Atoomvrijstaat. Dit laatste was een verwijzing naar de atoomwapens opgeslagen op het Amerikaanse deel van de vliegbasis. De regering heeft dit nooit officieel toe willen geven maar algemeen is bekend dat er een paar kernkoppen aanwezig zijn tegen de dreiging van ...... ja zegt u het maar.

Verschillende Vredesaktiekampen zijn bij de vliegbasis Volkel gehouden.
In 1986 werd een stuk bos gekocht, 6 km van vliegbasis Volkel (dit is in 1989 weer verkocht), en in 1990 een stuk grond in de Trentse bossen, 500 meter van de basis. Men noemde dit Atoomvrijstaat Volkel. Van de eigen gronden uit worden demonstraties georganiseerd naar de vliegbasis Volkel en ook worden daar Vredeskampen gehouden.
In Nederland kwam er in 1982 het vredeskamp in Soesterberg. Deze aktiemethode was nieuw in Nederland. Hierna kwam er in de vredesweek 1982 een gemengd vredeskamp op de parkeerplaats bij basis Volkel. Dit kamp duurde een week. Het jaar daarop (1983) kwam er een nieuw kamp van twee weken in de bossen. In 1984 is een vrouwenverzetskamp in Volkel door de politie ontruimd. Tot 2005 stond er regelmatig een Vredeskamp op Atoomvrijstaat in de Trentse bossen.
De actiegroep werd gesteund door de Vredesbeweging/Pax, Groen Front/Greenpeace, Milieudefensie, Anti-kernwapenbeweging, linkse politieke partijen als PPR, Groen Links, D66.
Nadat er sindsdien al lange tijd geen akties meer werden gehouden wilde actiegroep Atoomvrijstaat Volkel daar een Vredesmonument vormen. Men zou daarvoor dan bomen kunnen planten in het perceel dat een beetje kaal was geworden. Andere akties waren: open dagen, vredesmarsen, Paasmarsen, blokkades, akties tegen militarisme, kernenergie, vervuiling, bezetting, protesten, brieven en bezwaren aan gemeenteraden, aan de regering.
Greenpeace
Aktiegroep Vrienden (en Vriendinnen) van het Groen
Milieudefensie
Het archief
Kenmerken
Vindplaats origineel:
Locatie Den Bosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2080 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS