skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

327 J.E.A. van de Poel, 1898 - 1971

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Het archief
327 J.E.A. van de Poel, 1898 - 1971
Inleiding
Het archief
Archief en inventarisatie

In 1965 werd een deel van het archief van Van de Poel door de direkteur van het Dagblad De Stem, dr W.A.J.N. Harkx, overgedragen aan het Rijksarchief in Noord-Brabant. Een ander deel dat voornamelijk handelde over de bemoeiingen van Van de Poel met de infrastruktuur van Noord-Brabant en aangrenzende gebieden, bevond zich in de archiefbewaarplaats van de Provinciale Planologische dienst van de provincie Noord-Brabant. Door de direkteur van deze dienst, ir. J.P.J. Margry, werden deze bescheiden in 1970 overgedragen aan het Rijksarchief.

Bij de inventarisatie bleek het archief van vóór 1943 geheel ongeordend. Na deze tijd waren de stukken, handelend over de perszuivering, in mappen geplaatst. Die mappen waren van een nummer voorzien. Daarnaast had Van de Poel een aantal dossiers aangelegd over de perszuivering ten aanzien van zijn eigen persoon en anderen. De dossiers welke betrekking hebben op de perszuivering ten aanzien van de kranten uitgegeven door het Neerlandiaconcern zijn ongewijzigd in de inventaris opgenomen.

Het gedeelte van het archief handelend over de infrastrukturele problemen bleek reeds summier geordend te zijn. Vanwege zijn grote interesse is deze problematiek verzamelde Van de Poel grote hoeveelheden aan kranteknipsels, artikelen in weekbladen, stencils, wetenschappelijke artikelen, etc. Stukken van partikuliere aard werden gescheiden van de overige archiefstukken en ondergebracht in de rubriek: Partikulier leven.
Het leek ons juist, vanwege het groot aantal terreinen waar Van de Poel door de aard van zijn werkzaamheden bij betrokken was, een ruime onderverdeling toe te passen in de inventaris. Het dokumentatiemateriaal is daarbij gescheiden gehouden van het archief. Aanvankelijk was dit dokumentatiemateriaal zeer gedetailleerd beschreven in de eerste proeve van deze inventaris. Achteraf werd dit wat overdreven gevonden. Vandaar dat een aantal nummers werden samengetrokken tot één nummer. Deze samentrekkingen tot één nummer of "nommer" is vooral toegepast in hoofdstuk twee van de inventaris.
De aanduiding van de uiterlijke vorm van de archiefbescheiden werd bewust achterwege gelaten. Op een enkele uitzondering na, bevinden de archiefstukken zich in omslagen. Waar dit niet het geval is werd dit in de inventaris vermeld.

M.M.S. Feringa en A.J. Geelhoed, 1982
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1913-1971
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch