skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Archieven

368 Kruisherenklooster Sint Agatha in Cuijk, 1315 - 1887

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Beknopte geschiedenis van het klooster
De lotgevallen van het archief
De nieuwe inventaris
De regestenlijst
368 Kruisherenklooster Sint Agatha in Cuijk, 1315 - 1887
Inleiding
De regestenlijst
De regestenlijst is in beginsel voortgezet tot het jaar 1602, toen prins Maurits de vesting Grave veroverde en de kruisheren de stad moesten verlaten. Het begin van het twaalfjarig bestand had ook als caesuur kunnen worden genomen, ofschoon de geschiedenis van het klooster gedurende het eerste decennium van de zeventiende eeuw zeer vaag is. Een groot keerpunt vormt verder de vrede van Munster in 1648 of het aangaan van het contract van admodiatie in 1653. Deze data waren voor een regestenlijst te recent.
Alle regesten van Bruggeman zijn opnieuw bewerkt. Alleen de regestennummers 627 en 629 zijn weggelaten, daar zij meer stukken betreffende een proces waren dan oorkonden of akten. Alle eigennamen van personen of stukken land, ook van de aangrenzende percelen, zijn met hun eigenaars vermeld, met uitzondering van herhalingen of indien het klooster zelf als belendend eigenaar voorkomt. Soms is na nauwkeurige vergelijking met het oorspronkelijk afgeweken van de tekst van Hermans in de Annales. Hermans laat trouwens dikwijls een notariële verklaring of de getuigen achterwege. Bij het Cartularium is niet naar de talloze regesten verwezen. Niet vermeld zijn verder de data, waarop de erfrenten moesten worden voldaan, als ook de maatsoorten. Meestal werd de Graafse maat gebezigd, uitzonderingen zijn soms medegedeeld. Dorsale notities zijn alleen overgenomen indien zij iets nieuws te melden hadden. Tot slot is de titulatuur van het klooster van St.-Agatha sterk beknot.
Inzake de jaarstijl is uitgegaan van de kerststijl of de jaardagstijl tenzij anders duidelijk bleek. In de regesten is uitvoerig met jaar en dag verwezen naar verband houdende akten, zoals bij transfixen. Data zijn alleen in extenso weergegeven als door gebruik van de Heiligenkalender of anderszins van de gewone gang van zaken wordt afgeweken. Bij de plaatsnamen is de Latijnse spelling in modern Nederlands omgezet, behoudens in sommige dateringen en enkele citaten in noten. De eigennamen met het voorzetsel "de" in Latijnstalige oorkonden zijn vernederlandst door "de" in "van" om te zetten. Een uitzondering is gemaakt voor personen uit het Frans-Waalse taalgebied of bij twijfelgevallen.
De werken van Berlière, Eubel en Gams werden geraadpleegd om de in de aflaatbrieven van 1315 en 1342 voorkomende geestelijken beter te kunnen localiseren. * 
De kleur van de zegels is slechts vermeld, wanneer deze rood, geel of bruinachtig is. De overige zegels zijn in groene was.
Aan velen is dank verschuldigd bij het tot stand komen van deze inventaris. In de eerste plaats aan de archiefcommissie van het Land van Cuijk, die de tijd voor inventarisering beschikbaar stelde. Dan aan de Algemene Rijksarchivaris en de Rijksarchivaris in de provincie Noord-Brabant, die in een co-productie met de geschiedkundige kring van de Kruisheren, Clairlieu, deze uitgave financieel mede hebben mogelijk gemaakt, en ten leste aan het klooster van St.-Agatha zelf, dat deze inventaris als een geschenk wil zien ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van het klooster. Niet onvermeld dienen te blijven de onvermoeide steun en toewijding die van pater G. van Hoorn, o.s.c., werd ondervonden bij kerkelijke aangelegenheden, als ook de stimulerende motor van pater M. Colson, o.s.c.. Tenslotte mijn dank voor de zeer grote gastvrijheid die ik van de gehele gemeenschap van het klooster van St.-Agatha heb mogen ondervinden.

H. Douma, St.-Agatha augustus 1971.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen: verdwenen stukken, stukken uit andere archieven en concordans
Erfgoedstuk
Regesten

Kenmerken

Datering:
1315 - 1887
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch