skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

2092 Norbertijnenabdij van Berne, oud archief, 1134-1857

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
1 Stichting en ontwikkeling in de middeleeuwen (1134-1572)
2 De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648)
3 Verblijf in de Spaanse, later Oostenrijkse Nederlanden en in de parochies (1649-1796)
4 Voortbestaan in de parochies (1796-1857)
2092 Norbertijnenabdij van Berne, oud archief, 1134-1857
Inleiding
Historisch overzicht
4 Voortbestaan in de parochies (1796-1857)
De abdij van Prémontré was door de Fransen in 1790 opgeheven. De plaatsvervanger van de abt van Prémontré voor de kloosters in de Brabant, de abt van Sint-Michiels in Antwerpen, was voor Berne evenmin aanspreekbaar. Ook zijn klooster was te gronde gegaan. De dood van abt Grevers in 1799 stelde de abdij voor het probleem dat er geen overheid meer bestond om de abtskeuze te regelen. De prior en enkele regenten namen het bestuur in handen.
In 1804 verleende de paus aan de abdijleden het recht zelf weer een nieuwe abt te kiezen. Bij ontstentenis van een vader-abt wees hij bovendien Ciamberlani, de vice-superior van de Hollandse Missie, aan als vice-generaal van Berne. Tot 1886 zou de abdij via deze constructie onder toezicht blijven van de paus. In 1805 koos de abdijgemeenschap weer een nieuwe abt.
De paus en Napoleon hadden in 1801 een vorm van samenleven gevonden die omschreven werd in het Concordaat. Daarin werden de oude bisdommen en abdijen voor opgeheven verklaard. Hoewel deze regeling pas voor het grondgebied van de Bataafse Republiek ging gelden vanaf de inlijving van het Koninkrijk Holland bij het Franse keizerrijk in 1810, zag de apostolisch vicaris van ’s-Hertogenbosch, Van Alphen, al voordien zijn kans schoon op basis hiervan de patronaats- en andere rechten van Berne te betwisten. Dat werd nog erger toen Petrus Beckers in 1805 de nieuwe abt werd, een persoon die met zijn ideeën van herstel van de abdij de volgende decennia lijnrecht tegenover Van Alphen zou staan. Beckers stierf in 1823 als pastoor-abt op zijn pastorie in Hedikhuizen.
De kerkelijke en politieke verhoudingen op dat moment lieten niet toe dat er een nieuwe abt gekozen werd. Beckers werd opgevolgd door prior Beels als regent, terwijl de strijd met Van Alphen doorging. In 1832 werd deze in het voordeel van de abdij beslecht door de Congregatie van de Propaganda Fide. Daarmee was de weg vrij voor een nieuwe abtskeuze. Inmiddels had Koning Willem I in 1825 de abdij als rechtspersoon erkend.
In de loop der jaren was langzaamaan het idee gegroeid van de vorming van een convent in het Slotje, dat bewoond werd door de pastoor van Heeswijk. In 1838 werden er de nodige verbouwingen verricht, hetgeen de aandacht van de politiek trok. Met de apostolisch vicarissen van ’s-Hertogenbosch was inmiddels de goede relatie hersteld. In 1857 kon in het Slotje, annex pastorie van Heeswijk, voorzichtig een begin gemaakt worden met de hervatting van het conventsleven dat bijna drie eeuwen lang stilgelegen had.
Verantwoording van de inventarisatie
Aanwijzingen voor de gebruiker i
Regesten
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1134-1857
Vindplaats origineel:
Depot Abdij Berne, Heeswijk-Dinther