skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

5028 St. Vincentius Vereniging Schijndel, 1854-2012

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
5028 St. Vincentius Vereniging Schijndel, 1854-2012
Inleiding
Historisch overzicht
De grondslag voor de Vincentiusvereniging is gelegd door Frédéric Ozanam in 1833 in Parijs, samen met zes medestudenten aan de Sorbonne universiteit. Ze kozen de H. Vincentius á Paulo als patroon voor hun vereniging. Hij leefde van 1581 tot 1660 en wordt de vader van de armen en ongelukkigen genoemd.De eerste Vincentiusvereniging in Nederland werd opgericht in Den Haag in 1846.
De aanleiding voor de oprichting in januari 1854 van een afdeling van de St. Vincentius Vereniging in Schijndel waren de door ziekte aangetaste aardappeloogsten in 1853 en de jaren daarvoor, met als gevolg hoge broodprijzen, waardoor de minder bedeelden in nog grotere armoede leefden. De heren F.A. Manders, A. van Heeswijk, J.L. Kroijmans, A. van der Kant, J. van den Bergh en P. Verhagen trokken zich het lot aan van de armen en mogen de oprichters genoemd worden van de Conferentie van de H. Servatius te Schijndel. Op 30 januari 1854 kon de Schijndelse conferentie worden bijgeschreven in de annalen van de landelijke vereniging.
De eerste president (voorzitter) was F. Manders, vader van de latere burgemeester Manders. Zijn opvolgers waren Frans Manders jr. en de heren J. Michels en S. van Dieten.
De belangrijkste werken van deze vereniging zijn huisbezoeken "ter zedelijke verbetering der armen"; het uitdelen van kleding, linnen en dekens etc.; het financieel ondersteunen van arme gezinnen, het uitdelen of verstrekken van versterkend of warm voedsel. Ook werden speciale werkverschaffingprojecten opgezet zoals koehaarspinnerij (1854-1865), klompenmakerij, bandenblikkerij en spijskokerij.
De spijzen werden vervolgens door ca. 120 arme kinderen genuttigd bij de zusters Van Liefde te Schijndel (NB: Deze zusters hebben een grote blijvende rol gespeeld in de hele historie van de Vincentiusvereniging zowel als actieve bestuursleden of vrijwilliger, alsook in het bieden van ondersteuning en huisvesting voor diverse activiteiten).
In de gewijzigde statuten (zie inv.nr. 176) van 1979 wordt het doel van de Vincentius Vereniging te Schijndel als volgt omschreven: "het opsporen en lenigen van de geestelijke noden van individuen en groepen van personen, teneinde daardoor in solidariteit met de samenleving mede te werken aan de bevordering van het algemeen maatschappelijk welzijn". Dit kreeg concreet vorm in de verschillende werkgroepen van de vereniging: Werkgroep Kerst- en Paasviering (organiseren en uitvoeren van deze vieringen voor zieken, hoogbejaarden en mindervaliden), Werkgroep India (contacten en acties voor een geadopteerde conferentie in India), Werkgroep Financiën (donateursactie, kerkcollecte, ondersteuning missionarissen), Werkgroep Boekenbeurs (organiseren van boekenbeurs), Werkgroep Bezinning (openingsgebeden van vergaderingen voorbereiden en eucharistievieringen), Werkgroep Caravan (zakelijk en inhoudelijk (wie mag erin) beheer caravan), Werkgroep Armenzorg (toewijzen geld en/of goederen in natura voor noodgevallen) , werkgroep Magazijn (verzamelen en verkopen tweedhands goederen), Werkgroep Stichting Ontspanning en Recreatie (SOR) contacten met Nijmegen onderhouden en het bieden van gastgezinnen voor vakantie van stadskinderen) , Werkgroep Publiciteit (publiceren over Vincentiusvereniging en werkgroepen).
Betrekkingen met andere organisaties op het gebied van armenzorg en ondersteuning zijn goed te noemen. De voorzitter van het plaatselijke Burgerlijke Armbestuur was tevens lid van de Vincentius vereniging. In 1962 komt men in Schijndel tot een Sociaal Charitatief Centrum, hetgeen pas enkele jaren later gaat functioneren. Bij de voorbereidende gesprekken werd uiteraard ook deelgenomen door de Vincentius vereniging. Ook de samenwerking met de sociale dienst in Schijndel verloopt over het algemeen goed.

FUSIE
Nieuwe sociale wetten zoals de Bijstandswet (1965), de groeiende economie waren de oorzaken dat veel plaatselijke afdelingen van de Vincentiusvereniging een slapend bestaan gingen leiden of zelfs werden opgeheven. Ook een slinkend ledenbestand
In de vergadering van 14 oktober 1968 bespreken presidenten en secretarissen van de drie (overgebleven) Schijndelse conferenties Servatius, later Centrum, Boschweg en Hoevenbraken. (de Conferentie St. Paulus was al opgeheven) de mogelijkheid om te komen tot één plaatselijke Vincentius Vereniging in Schijndel. Het werkterrein van de St. Vincentius Vereniging wordt in die tijd niet meer als parochieel gezien. Na1969 is er dus formeel nog maar één plaatselijke vereniging i.p.v. drie conferenties.


Enkele belangrijke activiteiten van de Vincentius Vereniging Schijndel:
Winkel 't vinCentje, een kringloopwinkel voor hergebruik van meubels, andere huisraad, kleding en andere goederen etc.
Commissie Bijzondere Zorg voor incidentele zorg/voedselhulp bijvoorbeeld in de vorm van het verstrekken van voedselpakketten
Ondersteuning Projecten op lokaal gebied en in binnen- en buitenland
Caravanproject om een mogelijkheid aan minder bedeelden te geven om op vakantie te gaan.
Voor de financiën is de Vincentiusvereniging deels afhankelijk van individuele giften, liefdewerk oud papier, donateursacties, opbrengst jaarlijkse boekenmarkt en verkoop in de kringloopwinkel. Een ander gedeelte van de financiën werd middels subsidies van de overheid verkregen.
In het beleidsplan van de Vincentiusvereniging 2008-2009 (zie inv. nr. 173 ) wordt de doelstelling vernieuwd en als volgt omschreven: "De Vereniging stelt zich ten doel het opsporen en lenigen van de geestelijke en maatschappelijke noden van individuen en groepen van personen, teneinde daardoor in solidariiteit met de samenleving mede te werken aan de bevordering van het algemeen maatschappelijk welzijn. De Vereniging bevordert de onderlinge saamhorigheid van de leden en medewerkers, die zich voor dit doel vrijwillig inzetten, daarbij gesteund en geïnspireerd door christelijk geloof en levensovertuiging". Het bestuur bestaat uit tenminste 5 leden en vergadert tenminste 4 maal per jaar.
Tevens zijn de volgende Commissies actief: Winkelcommissie, Commissie Bijzondere Zorg, Donateurscommissie, Voedselhulp Commissie, Caravancommissie, Commissie Externe Giften, Commissie Weduwen, Commissie Vieringen, Commissie Boeken.
Met circa 25 leden en ruim 50 medewerkers is de Vincentiusvereniging niet meer weg te denken in de Schijndelse gemeenschap.

Brabants Historisch Informatie Centrum, 2015
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1854-2012
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2097 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.