skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7719 Gemeentelijk kadaster Dinther, 1832 - c. 1975

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het kadaster is van Franse oorsprong. In 1790 besloot men in Frankrijk een grondbelasting in te voeren. Om tot heffing over te kunnen gaan, diende men eerst een overzicht te verkrijgen van de eigendomsverdeling van het totale grondbezit.
Hier te lande liet verwezenlijking echter nog op zich wachten, totdat Lodewijk Napoleon tijdens zijn regering bij ordonnantie van 20 januari en 8 mei 1907 besloot tot vervaardiging van nieuwe maatboeken om een betere verdeling der verponding te verkrijgen.
Tot invoering van dit systeem is het echter niet gekomen, omdat na de inlijving bij Frankrijk sedert 1811 de van toepassing zijnde voorschriften de oprichting van een kadaster eisten. Ingevolge een keizerlijk decreet van 21 october 1811 begon men onder toezicht van de directeuren der directe belastingen aan het opmaken van het kadaster. Na de val van Napoleon lag het een tijdje stil, totdat bij K.B. van 5 februari 1818 het werk geheel volgens de voorschriften uit de Franse tijd werd hervat. In 1832 kwamen de kadastrale plans, de oorspronkelijk aanwijzende tafels en de perceelsgewijze leggers klaar, die in originali bij de dienst der registratie, het kadaster en de loterijen verbleven, en waarvan een dubbelexemplaar ten gemeentehuize bewaard diende te worden. Mutaties werden verwerkt door de ambtenaren van de dienst der registratie, waartoe de gemeente periodiek de benodigde delen aan haar opstuurde.
Inleiding op de geschiedenis van het kadaster (uitgave: Dienst van het kadaster en de openbare registers).
J.C. Beth: Het kadaster gedurende het tijdvak 1814-1843, in: Nederlands Archievenblad, jaargang XVI (1907/08), blz. 160-175.

Kenmerken

Datering:
1832 - c. 1975
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch