skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Archieven

7156 Stadsbestuur Grave, 1290 - 1810

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Ontstaan
Bestuur en rechtspraak
Bevolking
Belegeringen, waaronder enkele beruchte: 1586, 1602, 1674, 1794
Monumenten, religie, stadswapen
Functionarissen
Archief en verantwoording
Brand van 1902
Oude inventarissen
Verantwoording prepareren voor scanning
Verantwoording inventarisatie
7156 Stadsbestuur Grave, 1290 - 1810
Inleiding
Archief en verantwoording
Verantwoording inventarisatie
Voorafgaande aan het scannen moest de inventaris op orde worden gebracht. In ieder geval moest er een unieke nummering komen en een groot aantal stukken 'Varia' nog worden beschreven. Er is voor gekozen om de inventaris uit ca. 1914 van mr. J. Smit, rijksarchivaris, als uitgangspunt te nemen. Men had gered wat er te redden viel uit de brand, een gedeelte was reddeloos verloren, een heel groot gedeelte beschadigd en na overbrenging naar het rijksarchief in 's-Hertogenbosch had deze mr. J.P. Smit een inventaris gemaakt. Voor een groot deel was deze voorlopige inventaris nog steeds bepalend voor de nummering van de stukken. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling geweest om een klassieke inventaris ineen te zetten. De inventarisatie werkzaamheden zijn van cosmetische aard, d.w.z. zo beschreven dat het archief min of meer geheel kan worden gescand.
Zoals hierboven al gezegd was er een groot aantal portefeuiilles Varia nog niet nader beschreven. Vroegere archivarissen zoals de heer Douma hebben in de jaren 70 en 80 wel al zo'n 900 stuksgewijze beschrijvingen van die portefeuilles Varia (V-serie) gemaakt. De inventarisatoren van nu hebben diens werkzaamheden voortgezet, hetgeen grofweg resulteerde in een reeks beschrijvingen met de inv.nrs.515 tot en met 902 (ca. 400 nieuwe beschrijvingen), waarbij er ook nog een 100-tal charters tevoorschijn kwam. Die charters zijn beschreven en bij de 1e afdeling Oorkonden geplaatst. De beschrijvingen van de V-serie zijn gefatsoeneerd en omgenummerd, én daar waar nodig ondergenummerd (bijv. inv.nr. 93 is nu ondergenummerd in 93.1 etc.) De stukken zijn nu dus allemaal uniek genummerd, uiteraard van belang voor het identificeren en koppelen van de scans aan de beschrijvingen.
Het verdere werk bestond vooral uit het vervangen van de oude niet-zuurvrije archiefdozen in zuurvrije dozen, alsmede het ompakken van de stukken in zuurvrije omslagen met een duidelijke etikettering (Doordat er op veel dozen van alles was geschreven zag het archief er erg rommelig en niet homogeen uit. Dit was een noodzakelijke stap in het voorbereidende werk voorafgaande aan scanning. Het project liep van mei tot en met augustus 2017.
Het hele archief is na de digitalisering in te zien in de vorm van de scans, behoudens de zwaar beschadigde stukken (vaak in de vorm van snippers) die niet gescand zijn. Omvang van deze zwaar beschadigde stukken is ongeveer 3 m'.
Daarbij horen ook stukken die door de brand doormidden zijn; het zou teveel tijd vergen en daarom veel te ver voeren om deze stukken in de juiste volgorde bij elkaar te leggen, als dat al mogelijk was. Die stukken worden dus ook niet gescand. Al deze zwaar beschadigde stukken zijn uiteraard wel bewaard gebleven aangezien we met de kennis van nu niet kunnen overzien hoe de technische vorderingen in de toekomst zullen zijn, waardoor het misschien mogelijk wordt om deze stukken toch leesbaar te maken.
Er zijn bij dit archief ook stukken die eigenlijk tot toegang 7029 Gemeentebestuur Grave, 1811-1941 behoren. Besloten is om dit maar voor lief te nemen en de situatie zoals die is ontstaan te handhaven.
De omvang van het archief is hetzelfde gebleven, ca. 64 meter, inclusief charters die apart zijn geborgen.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1290-1810
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch