skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Archieven

 7068 Onze Lieve Vrouwe Broederschap Grave, 1371-1939
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
 
 
Inleiding
Inleiding
7068 Onze Lieve Vrouwe Broederschap Grave, 1371-1939
Inleiding
Inleiding
Beknopte historie


Wie vandaag de dag door het stadje Grave slentert, zal zich nauwelijks kunnen voorstellen dat het eeuwenlang een stad van belang is geweest met veel bedrijvigheid. De huizen en straatnamen verraden nog immer een rijke en levendige historie en de straten stralen orde en rust uit. Van de stadspoorten resteert alleen nog de indrukwekkende Hampoort maar het oude marktplein met de daaraan gelegen kerk, de hoofdwacht en de stadspomp zijn nog prominent aanwezig.
Het dagelijks leven binnen een vestingstad speelde zich af binnen de vaste patronen. Het kerkelijk leven in en rond de Graafse kerken was een dergelijk leefpatroon. Een uiting binnen dat kerkelijk leven was de vorming van broederschappen. De eerste broederschappen zijn in de Middeleeuwen ontstaan in parochies, waarbij leken zich aaneensloten om een godvruchtig doel te dienen. Ze hadden een maatschappelijk aanzien, en vormden een sterke gemeenschap van leken.
Liefst zeventien altaren herbergt de St. Elisabethskerk in de zestiende eeuw onder haar bogen, bestemd als gilde-altaren voor ambachts- en schuttersgilden en kerkelijke broederschappen.

De Onze Lieve Vrouwen Broederschap verbonden aan het OLV altaar van de St. Elisabethkerk van Grave is een dergelijke middeleeuwse religieuze broederschap, die de nodige bezittingen en privileges verwierf.
Vele broederschappen kregen namelijk bezittingen en privileges in hun kerken.
Dat kon omdat de oprichting van een broederschap kerkelijk moest worden goedgekeurd. Hiertoe moest de plaatselijk bisschop de statuten keuren en de oprichting toestaan. De kerk heeft steeds een invloed gehouden op de broederschappen, gewoonlijk toegewijd aan een bepaalde heilige. Vroeger bestonden er bepaalde broederschappen voor mannen en vrouwen afzonderlijk. De medebroeders hielpen elkaar en verrichtten ook werken van naastenliefde. Ze waren verbonden met een vast altaar in de kerk en liepen mee in processies met het beeld van hun patroonheilige. Broederschappen beschikten ook over -soms uitvoerige- reglementen die de hiërarchie en de plechtige ceremoniën nauwkeurig vastleggen, zoals bij overlijdens van leden en bij de broederschapsfeesten en de uitdelingen aan de armen.
Van deze gebruiken en hun reglementering zijn bij onderhavig archief diverse voorbeelden aanwezig.
Aanwijzingen voor de gebruiker

Verwijzing naar archiefstukken uit dit archief geschiedt door (volledig): Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 7068 Onze Lieve Vrouwen Broederschap Grave, inv.nr. ... (verkort): BHIC, 7068 OLV Broederschap Grave, inv.nr. ...
Regestenlijst
Kenmerken
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS