skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

332 August C.J. Commissaris, 1897 - 1957

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Augustinus Cornelis Jacobus Commissaris werd op 26 november 1897 te Rucphen geboren. Zijn ouders waren Jacobus Johannes Commissaris, landbouwer en Maria Adriana van Loon.
Ná zijn seminarietijd te Ypelaar (Nieuw-Ginneken) en Hoeven werd hij op 21 mei 1921 tot priester gewijd van het bisdom Breda. Korte tijd daarna kreeg hij van zijn bisschop opdracht om geschiedenis te doceren aan het 'kleinseminarie' Ypelaar. Zelf studeerde hij in die tijd voor de MO-akte geschiedenis aan de R.K. Leergangen in Tilburg.
Omdat hij zich het meest tot kerkgeschiedenis voelde aangetrokken, publiceerde hij in 1927 en 1929 een tweedelig boekwerk over de vaderlandse kerkhistorie: 'Van toen we vrij werden'. Het boek voorzag in een leemte en werd na enige jaren geheel omgewerkt en uitgegeven onder de titel 'Geschiedenis van de emancipatie der katholieken in Nederland van 1795-1903'. Na deze publicatie volgden 'Leerboek der Algemene Geschiedenis' en 'Leerboek der Nederlandse Geschiedenis'. Deze werken werden herhaaldelijk herdrukt.
Iedere leerling op een katholieke middelbare school kende Commissaris als de auteur van 'het' geschiedenisboek.
Als zoon van het Brabantse volk maakte hij zich ook verdienstelijk op cultureel gebied in zijn provincie. In zijn tijd werden vele Brabanders zelfbewuster ten opzichte van hun geboortegrond. Men wilde Brabant uit zijn isolement halen en de naweeën van enkele eeuwen bevoogding ongedaan maken.
Van de Stichting Brabantia Nostra was Commissaris een van de oprichters en stuwende kracht. Hij voorzag het gelijknamige tijdschrift van historische bijdragen.
In 1943 werd Commissaris benoemd tot pastoor van de Heilig Hartparochie te Oosterhout. Hij moest daarvoor zijn functie aan het kleinseminarie opgeven. Tijdens zijn pastoraat bleef hij historisch onderzoek verrichten. Zo schreef hij een gedenkboek over Sint Catharinadal te Oosterhout, één van de oudere kloosters van Nederland, ter gelegenheid van het derde eeuwfeest van dit klooster.
Vanwege zijn contacten en ervaringen opgedaan bij Brabantia Nostra, werd hij in 1948 tot voorzitter gekozen van het Provinciaal Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant. Voorts had hij zitting in de besturen van Brabants Heem, de Groot-Kempische Cultuurdagen en het Provinciaal Anjerfonds. Het Provinciaal Genootschap ontwikkelde zich onder zijn voorzitterschap tot een goed geoutilleerde vereniging die het culturele leven in de provincie in al zijn facetten kon stimuleren. Commissaris stelde in 1955 een reorganisatie-commissie samen die het 'Genootschap-Nieuwe-Stijl' moest ontwerpen. In 1959 resulteerde dit in de oprichting van de Culturele Raad, een adviesorgaan van het Provinciaal Bestuur van Noord-Brabant.
Deze gebeurtenis heeft Commissaris niet meer mee mogen maken. Hij stierf 10 oktober 1957 te Roosendaal.

Het archief is in 1982 beschreven door J.H. Wigger.

Rijksarchief in Noord-Brabant, 1997
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1922-1955
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch