skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

2155 Parochie H. Antonius van Padua te Vianen (bij Cuijk), 1930-2012

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Korte historie
2155 Parochie H. Antonius van Padua te Vianen (bij Cuijk), 1930-2012
Inleiding
Korte historie
In de jaren zestig van de 19e eeuw zijn er door de pastoor van de parochie Cuijk, J. Bogaers, al pogingen ondernomen om tot een eigen parochie in Vianen (toen nog Heide genaamd) te komen. De bedoeling was om dit samen met de stichting van een school te verwezenlijken. Het inwonertal (inmiddels gestegen in 1862 tot ongeveer 500 inwoners en de slechte bereikbaarheid van de kom van Cuijk rechtvaardigde deze gedachtengang).
Bogaers dient het verzoek daartoe in bij mgr. Zwijsen. Deze vermeldt in zijn antwoord van 18 oktober 1862 dat hij een kerk en een pastorie in het gehucht zeer heilzaam zou vinden, maar dat hij slechts tot oprichting ervan kon overgaan als de financiële middelen aanwezig zijn of aangewezen kan worden om in de kosten behoorlijk te voorzien. Dat was voor de arme inwoners niet op te brengen.en deze pogingen liepen op niets uit. De inwoners van de -zeer verspreid liggende- keuterboerderijen en woningen bleven behoren tot de grote parochie van H. Martinus te Cuijk.
Pas door de stichting van een lagere school in 1930, na een heuse schoolstrijd van 1921-1928, was een aanzet gegeven tot de ontwikkelingen van een echt dorp. Bij de opening van de school had burgemeester Van de Mortel al gezegd dat met de school de eerste steen ook was gelegd voor een kerk in Vianen.
Op 29 augustus 1930 werd -door de bisschop van 's-Hertogenbosch- C. Muskens tot bouwpastoor benoemd, en werd formeel het besluit genomen tot oprichting van de parochie van de H. Antonius van Padua te Vianen met ingang van 1 september 1930.
De veelal arme inwoners van het dorpje konden helaas maar weinig geld bijeenbrengen voor de bouw van de kerk.
Dankzij een gulle gift van een vrijgezel uit Cuijk, Gerardus Franssen, van maar liefst f 25.000,- konden de bouwplannen concreet worden (na diens dood werd hij in misdiensten herdacht en de hoofdstraat van het dorp werd zelfs naar hem genoemd). De bouwtekeningen werden goedgekeurd door de bisschop. Op 16 december 1930 machtigt de bisschop van 's-Hertogenbosch het kerkbestuur om de bouw van de kerk en de pastorie te gunnen aan de firma Hagens en Martens uit Horst voor de som van f 55648,-.
De bouw van de kerk verloopt vlot. Op 23 april 1931 kon de eerste steen worden gelegd. Met ingang van 2 oktober 1931 wordt C. Muskens ontslagen als kapelaan te Cuijk en gaat hij in de nieuwe pastorie te Vianen wonen. Inmiddels nadert de bouw van de kerk ook zijn voltooiing. Op 19 oktober 1931 wordt de kerk geconsacreerd door bisschop A.F. Diepen van 's-Hertogenbosch.
Het kerkbestuur had in november 1930 toestemming aan de bisschop gevraagd om een huis aan te kopen dat geschikt was voor het hoofd van de school.
Vanaf 17 april 2009 is ten aanzien van het bisdom van 's-Hertogenbosch nieuw beleid vastgesteld onder het motto "Groeien in geloof, geloven in groei" teneinde de parochies ook in de toekomst te kunnen vitaliseren en het pastoraat voor de langere termijn te waarborgen. Een der speerpunten van dit beleid is de herstructurering en schaalvergroting van de parochies. Fusies tussen of samengaan van parochies is onontkombaar.
Op 17 december 2012 wordt dan ook een nieuwe parochie Heilige Martinus, gevestigd te Cuijk, officieel door bisschop A. Hurkmans opgericht. (zie inv.nr. ...). Het is een samengaan van de parochies H. Martinus te Cuijk, H. Jozef te Cuijk, H. Antonius van Padua te Vianen, H. Martinus te Katwijk-Klein Linden, H. Agatha te Sint Agatha en H. Lambertus te Beers. Vanaf 1 januari 2013 zal deze nieuwe parochie daadwerkelijk gaan functioneren.
Lijst pastoors of waarnemende pastoors en/of kapelaans:
Lotgevallen archief en verantwoording inventarisatie

Kenmerken

Datering:
1930-2012
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch