skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Archieven

360 Schaduwarchieven RANB over de periode 1342-1973, 20e eeuw

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Toelichting op de leenregisters te Brussel
360 Schaduwarchieven RANB over de periode 1342-1973, 20e eeuw
Inleiding
Toelichting op de leenregisters te Brussel
Toelichting op de verschillende leenregisters, berustende op het Algemeen Rijksarchief te Brussel

Voor 1312 zijn de leenregisters verloren gegaan.

Casselboek 1312-1352
Dit is het oudste leenboek van de Hertog van Brabant. Het is door Willem van Cassel in 1312 aangelegd en tot 1352 is bijgehouden.
Dit boek is alleen op een 35 mm-film op het Rijksarchief te raadplegen (inv.nr. 11). Het Latijnsboek is voor een groot deel gebaseerd op het Casselboek. Het originele Casselboek berust op het Algemeen Rijksarchief te Brussel in het archief van de Rekenkamer inv.nr. 542.

Stoot boek 1350-1374
Het Stootboek is genoemd naar de samensteller Jan Stoot.
Het Stootboek is zowel op film als in fotokopie op het Rijksarchief aanwezig (inv.nr. 12 en 274). Het originele Stootboek berust op het Algemeen Rijksarchief te Brussel in het archief van het Leenhof van Brabant inv.nrs. 2-3. Op het Stootboek is een index vervaardigd op persoons- en plaatsnamen door F.W. Smulders (inv.nr. 274).

Spechtboek 1374-1440
Het Spechtboek is aangelegd door Nycolaus Specht als notaris en klerk van de hertog van Brabant. Het Spechtboek is zowel op film als in fotokopie op het Rijksarchief aanwezig (inv.nr. 13 en 276. Het originele boek berust op het Algemeen Rijksarchief in het archief van het Leenhof van Brabant inv.nr. 4. Op het Spechtboek is een index vervaardigd op persoons- en plaatsnamen door F.W. Smulders (inv.nr. 276).
Latijnsboek 14e eeuw
Benaming voor de uitgave van Galesloot, Feudataires de Jean III. Dit boek is in fotokopie aanwezig in de bibliotheek van het Rijksarchief, plaatsing 34 A 5a. In dit boek is een index opgenomen op persoons- en plaatsnamen.
Het boek is een verzamelwerk, waarin aantekeningen voorkomen, die vrijwel de hele 14e eeuw bestrijken. Voor een groot deel bestaat het uit een overschrijving uit andere registers. Het originele Latijnsboek is gedeeltelijk op het Rijksarchief in duplicaat aanwezig, te weten in collectie Cuypers van Velthoven, inv.nr. 3255 (060.01) *  en geheel op microfiche op studiezaal 1 * 

Eda boeck 1432
Het register is waarschijnlijk door Jan van Ede aangelegd.
Het is is in fotokopie op het Rijksarchief aanwezig (inv.nr. 278). Het originele leerboek berust op het Algemeen Rijksarchief te Brussel in het archief van het Leenhof van Brabant inv.nr. 11. Op het Edaboek is een index vervaardigd op persoons- en plaatsnamen door A.M.C. Zom (inv.nr. 278).

Rijksarchief in Noord-Brabant, 1993
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlage: literatuur
Inventaris

Kenmerken

Datering:
20e eeuw
Inhoud:
Films en fotokopieën van elders berustende archivalia die van belang zijn voor de Noordbrabantse geschiedenis en voor Noordbrabantse genealogieën (onder andere cartularia, cijnsregisters, leenregisters, genealogieën en stukken uit het archief van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap te 's-Hertogenbosch, de abdij van Postel en oud-rechterlijke archieven).
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie: