skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

5032 Fundatie P. Verhagen te Schijndel, 1896-1982

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
Genealogie Jan van Amstel, zeeheld, inwoner van Schijndel
5032 Fundatie P. Verhagen te Schijndel, 1896-1982
Inventaris
Genealogie Jan van Amstel, zeeheld, inwoner van Schijndel
NB:
Jan van Amstel, ged. 12-12-1618 Gemert, overl. 29 sep 1669 Schijndel.
Jeugd in Brabant. Op zijn 18e naar Amsterdam, familie van burgemeester Bicker.

Hij duikt pas weer op in de geschiedschrijving in 1654, als hij als commandeur op zending naar Rusland gaat. Van Amstel onderscheidde zich in de strijd van de Republiek voor de vrije handel op zee. Dit bleek vooral in de zogenaamde Noordse Oorlog (1655-1660). Daarin voerde Amsterdam strijd tegen Karel X Gustaaf van Zweden. Deze Karel bracht de handel van Amsterdam in gevaar door zijn veroveringsplannen in de Oostzee.

Tijdens de tocht tegen de Zweden in november 1659 onder De Ruyter, was Jan van Amstel bevelhebber van het schip De Zeven Provinciën. Op deze tocht veroverde hij de sterke vestingstad Nyborg.

Het uitvaardigen van de Acte van Navigatie door Engeland (1651) verslechterde de verhouding van de Republiek met Engeland. In de Tweede Engelse Oorlog (1665-1667) was Van Amstel bijzonder actief. Van Amstel was toen commandant van het schip De Vrijheid met 60 kanonnen. Hij nam deel aan de Vierdaagse Zeeslag (1666), waarbij zijn schip zwaar werd beschadigd. In 1667 was hij commandant van het schip Tijdverdrijf met 64 stukken geschut, waarmee hij deel nam aan de vermaarde Tocht naar Chatham.

Op 18 april 1668 woonde hij nog steeds in Amsterdam en wel aan de Rouaanse kade. Dit blijkt uit het testament dat hij op die dag maakte. Hij is dan gereed om een opdracht met zijn oorlogschip voor zijn principalen uit te voeren. Waarschijnlijk is hij tijdens deze opdracht gewond geraakt en vervolgens naar Schijndel overgebracht. Daar sterft Jan van Amstel op 29 september 1669.

Hoogste marinerang: commandeur.

huwt 1. 1661 met Cornelia Schaegen te Amsterdam;
2. c. 1665 met Anna Boxhoorn.
20 Informatie Jan van Amstel

Amsterdam
De Ed. manhaftigen zeeheld Jan van Amstel en Juffr.Anna Bocxhoren verklaren te zamen in de echt te treden dd.31 januari 1667; Amsterdam - 29 januari 1667 huwelijksaangifte van Jan van Amstel en Anna Boxhoren; Schijndel - schuldbekentenis groot f 500,- van Elisabeth aan haren broeder Jan van Amstel, zeekapitein dd.11 november 1662; Schijndel - toestemming van Hendrik van Amstel tot het huwelijk van zijn zoon Jan van Amstel, zeekapitein met Juffr. Cornelia Scaegen dd 26 0ctober 1661;
In den name des Heeren Amen.
Op huijden op den laetsten Januarij 1667 compareerden voor mij Francis Meerhout, openbaar notaris bij den Hove van Hollant geadmitteerd tot Amsterdam residerende, ter presentie van de naervolgende getuijgen door den E. manhaften Johan van Amstel, capitein ter zee, sorterende onder Ed.Mo: collegie ter admiraliteijt binnen deze stede, weduwnaar van wijlen Cornelia Schaegen, toecomende bruidegom, geaccompangeert met den Heer Cornelis Tromp ende den Ed.Heere Joncker Thomas van Egmont van den Nijburch, borgemeester ende Raat der Stadt Alckmaar ter eenre ende Juffr.Anna Bocxhorn, jonge dochter, toecomende bruijt, geassisteerd met Dr.Cristiaan Bocxhorn, haar oom en voocht, ter andere zijde verclarende de voorn. toecoomende bruidegom en bruit met advoij consent en welbehaegen van de voorn. haeren oom ende voocht met malcanderen overeengekomen, verdragen ende geaccordeerd te wesen, om gezamentlijk te vergaderen en treden in den echten staat enzovoorts.
Alle welke conditien antenuptiale voorwaarden de voorn. toecoomende echtgenooten malcanderen belooft hebben enz.
Geteekent Jan van Amstel, Anna Boxhooren, Tromp 1667, Thomas van Egmont van d’Nijnburch, Christiaan Boxhorn, Francois Meerhout notarius publicus.
20e eeuws met potlood geschreven afschrift
, 31 januari 1667

Kenmerken

Datering:
1896-1982
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch