Archieven

 7156 Stadsbestuur Grave, 1290 - 1810
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
 
 
Inleiding
Ontstaan
Bestuur en rechtspraak
Bevolking
7156 Stadsbestuur Grave, 1290 - 1810
Inleiding
Bevolking
Gilden

Als overal in de Nederlandse steden handwerkslieden zich organiseren tot ambachtsgilden, blijft ook Grave niet achter.
De eerste gilden waren kerkelijk van aard. Deze zijn in het verleden al apart beschreven in de toegangen 7066 Altaar- en gilde van St. Elisabeth, 7068 OLV Broederschap, 7070 Sacramentsbroederschap en in 7209 Collectie Grave, waarin enkele stukken van de St. Jacobusbroederschap, St. Anthonisbroederschap en de Broederschap van St. Anna hun plaats vonden
Later ontstaan er ook ambachtsgilden, vergelijkbaar met tegenwoordige standsorganisaties met vakbondskenmerken. In het verleden zijn de stukken van timmerliedengilde (in 7209 Collectie Grave), 7073 Kramersgilde, 7074 Kleermakersgilde, 7076 Smedengilde eveneens al apart beschreven. Van een aantal ambachtsgilden is nauwelijks iets bewaard gebleven: met name van het voerliedengilde, het bakkersgilde, en het schippersgilde. In de ingekomen stukken van het stadsarchief van Grave uit 1817 wordt naast de bovengenoemde gilden ook nog geschreven over goud- en zilversmeden en de vleeshouwers en varkensslagers, maar dan niet in gildeverband.
De stad Grave is al vroeg een centrum voor handel en nering. De Rogstraat dankt haar naam aan de wekelijkse roggemarkt, de Visscherstraat aan de vismarkt, de Oliestraat aan de raapolie die er wordt geslagen. Hertog Arnoud van Gelre bevestigt en bevordert de centrale positie van Grave door in 1456 naast de twee bestaande jaarmarkten er nog eens twee toe te kennen, met bijbehorend vrijgeleide voor wie ter markt komt.
Een rijke bron van inkomsten vormt vanouds het caféwezen en de tapperijen. Vaak zijn het niet meer dan verbouwde huiskamers. Soldaten zijn er geziene gasten.


Boekhandel, drukkerij en uitgeverij aan de Rogstraat

In 1791 begon Jan Alexander Krieger een boekhandel, drukkerij en uitgeverij in Grave.
In 1795 deed Krieger de zaak over aan Adriaan van Dieren (1773-1831).
Diens afstammelingen namen het stokje over en drukkerij Van Dieren bestond tot begin 20e eeuw.
In 1911 werd de zaak overgedaan aan de drukkerij en boekhandel firma Gebr. Verhaak.
In de dertiger jaren zit in het pand aan de Rogstraat 18, J.F. Akkermans, electrische boek- en handelsdrukkerij. Ze houden zich bezig meet boek- en papierhandel en boekbinderij.
Deze zaak bestaat nog tot 1963 waarna familie Hurkmans van Hees er mee door ging. Begin 2016 verdween de boekhandel aan de Rogstraat uit Grave. De winkelier heeft zich geheel toegelegd op het leveren van onderwijsboeken aan scholieren en verkoopt vooral via website www.boekhandelhurkmans.nl. Het markante pand aan de Rogstraat staat sindsdien leeg.
Belegeringen, waaronder enkele beruchte: 1586, 1602, 1674, 1794
Monumenten, religie, stadswapen
Functionarissen
Archief en verantwoording
Inventaris
Inventaris
Kenmerken
Vindplaats origineel:
Locatie Den Bosch
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS