skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

1536 Firma Paul Kuijte voorheen L.A. van Nistelrooij kerkorgelfabriek en ijzerwarenhandel Oss, 1851-1939

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Beknopte historie
1536 Firma Paul Kuijte voorheen L.A. van Nistelrooij kerkorgelfabriek en ijzerwarenhandel Oss, 1851-1939
Inleiding
Beknopte historie
Van Eijsdonck en Van Nistelrooij

Paulus van Nistelrooij (1788 Gemert - 1859 Oss) stamt uit een orgelmakersfamilie. Zijn moeder is een Van Eijsdonk en Paulus heeft het vak geleerd onder meer van zijn grootvader Paulus Marcellisz. van Eijsdonck en oom Leonard van Eijsdonck.
Paulus en zijn ouders verhuizen in 1791 van Gemert naar Orten Oom Leonard van Eijsdonck, die dan al jaren in Den Bosch woont, is werkzaam als orgelmaker. Oom blijft ongetrouwd en komt wel bij zijn familie in Orthen. Hij leert zijn neef Paulus ook het vak van orgelmaker als ze samen in de omgeving werken. Bekend is dat ze samen werkzaam zijn geweest aan orgels in Oss, Lithoijen en Huisseling.
Dan koopt oom Leonard in 1805 een huis aan de Bosschestraat in Oss.
De Bosschestraat staat tegenwoordig bekent als Heuvelstraat.
Daar starten ze vermoedelijk een orgelwerkplaats. Paulus staat ook goed bekend als organist. Als oom Leonardus in 1812 te Oss sterft gaan Paulus en zijn nakomelingen door met de orgelmakerij.
Van Nistelrooij en Kuijte

Paulus van Nistelrooij trouwt in 1813 te Oss met zijn buurmeisje Ida Goossens (1791-1864) en het echtpaar krijgt tien kinderen. Paulus zal meer dan 50 jaar als organist en orgelmaker te Oss werken volgens de tekst van zijn bidprentje.
Zoons Leonard Aloysius (1816-1880) en Henricus Franciscus (1824-1845) worden ook orgelmakers en blijven ongehuwd. De laatste sterft jong door een bedrijfsongeval. Dochter Maria Anna van Nistelrooij (1818-1887) huwt in 1840 met buurjongen Johannes Willem Kuijte, die metselaar is. Hun kinderen helpen hun ooms met de orgelmakerij en zo kan het gebeuren dat de broers Kuijte, nl. Adrianus (1843 Oss - 1912 Oss) en Paulus Lucianus Kuijte (1854 Oss - 1919 Oss) ook als orgelmakers bekend zijn geworden.
Adrianus bleef ongehuwd maar Paulus Lucianus huwde in 1889 te Uden met Anna Maria Warong (1859 Uden - 1931 Oss), dochter van een goudsmid. Dit echtpaar kreeg zes kinderen waarvan twee zoons. Doordat de ene zoon ongehuwd bleef en de ander priester is geworden is deze familietak in mannelijke lijn uitgestorven.
De Orgelmakerij

Het betreft een kleine kerkorgelmakerij gevestigd aan de Heuvel in het centrum van Oss.
Daar hebben achtereenvolgens of gelijktijdig gewerkt zes orgelmakers:
Leonardus van Eijsdonck, Paulus van Nistelrooij en zijn zoons Leonardus Aloysius en Henricus Franciscus en zijn kleinzoons Adrianus en Paulus Lucianus Kuijte.
Aanvankelijk werkten de laatste genoemde broers samen. Maar rond 1887/1888 kocht Adrianus Paulus uit en vestigde zich met de orgelmakerij aan de Walstraat.
Paulus heeft zich meer toegelegd op de ijzerwarenwinkel aan de Heuvel om zijn brood te verdienen. Ook verkocht hij wel piano's en harmoniums via zijn winkel. In drukke tijden sprong Paul nog wel bij in de orgelmakerij en ook zijn oudste zoon Albertus leerde het ambacht nog in zijn jeugdjaren maar heeft het niet doorgezet.
Na het overlijden van Adrianus in 1912 wordt de orgelwerkplaats opgedoekt en is de inventaris, voorraad en klantenkring verkocht aan de firma L. Verschueren te Heythuijsen.
Zie voor verdere historie en orgelbijzonderheden het boek van Wout van Kuilenburg.

De IJzerhandel

Naast de orgelmakerij hielden de broers van Nistelrooij, later opgevolgd door familieleden Kuijte, er dus een ijzerwarenwinkel bij. Volgens enkele aangetroffen brief- en factuurhoofden werd dit bedrijf in later jaren daarom gevoerd onder de naam P.L. Kuijte voorheen L.A. v. Nistelrooij. Er werd gehandeld in staal- en ijzerwaren, zink, koper- en ijzerdraad en vlechtwerk, staaf-, plaat- bandijzer, heiningdraad, draadnagels, gereedschappen, maten en gewichten, verschillende soorten kachels, keuken-, was- en veevoederfornuizen, teer, pak, touw en huishoudelijke artikelen, ijzeren mangels, ledikanten en wiegen, nagels, bascules, balansen, asfaltdakpapier, poetsartikelen, vogelkooien, naaimachines, bestek, potten en pannen.
De winkel was gevestigd aan de Heuvel A 87, later Heuvel 73, later Hooghuisstraat 7, telefoonno. 89.
De laatste telg uit de familie Kuijte

Albertus .J.H. Kuijte (1892-1977), zoon van orgelbouwer, piano- en ijzerwarenhandelaar Paul L. Kuijte (1854-1919). In zijn jeugd hielp hij zijn oom, de orgelbouwer Janus Kuijte (1843-1912), maar later nam hij de (ijzerwaren)zaak van zijn vader over.
Van 1945 tot 1946 was hij wethouder en van 31 mei 1946 (vertrek De Bourbon) tot 28 augustus 1946 (benoeming Delen) zelfs waarnemend burgemeester van Oss. Hij was lid van diverse organisaties en instellingen met name op het gebied van de woningbouw en het ouderenwerk.
Zoals de Commissie van Advies Woonruimtewet 1947, hoofdingelande Waterschap De Maaskant, Commissie Warme Maaltijden Oss, Commissie Taxatie Bouwterreinen, Huurcommissie in het ressort 's-Hertogenbosch, RK Bond Land- en Huiseigenaren.
De stukken van Albertus zijn in 1982 geschonken aan het streekarchief Maasland door mw. M.A.H. Kuijte, zijn zuster en executeur testamentair.
NB: In 1978 heeft zij 28 oude boeken uit de nalatenschap van haar broer en diens voorouders aan het Museum Jan Cunen geschonken.

BRON:
Als u op onderstaande link klikt wordt u doorverwezen naar de bron:

Bronnen:


- onderhavig archief;
- boek Het werk van de orgelmakersfamilie Van Eijsdonck/Van Nistelrooij/Kuijte, door Wout van Kuilenburg, uitgave van het Noordbrabants Genootschap 1983 Den Bosch. ISBN 90-70814-30-7

-borgbrief 1791 : in archiefblok 7362 stadsbestuur Oss, inv.nr,. 199B;
-aankoop huis in 1805 te Oss: in 7365 Schepenbank Oss, inv.nr. 113, pag. 86-87. Jacobus Philippus de Heu, schout civiel van het schoutampt van Oss verkoopt voor 1.076 gulden aan Leonardus van Eysdonk mede inwoner alhier een huis en hof in de Bossche straat met den hele waterput daarbij horend, e.z. Gosewinus Goossens en Jan van Eeuwijk, a.z. de erfgenamen Jan Joost Wagemakers, e.e. voorwaarts de straat, a.e. achterwaarts de Wal, te aanvaarden pinksteren 1806.

- website
https://gw.geneanet.org/janniewestra?lang=nl&n=van+nistelrooij&nz=westra&ocz=0&p=paulus+nicolai&pz=johanna

Het archief

Kenmerken

Datering:
1851-1939
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch