skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

5246 Huis Seldensate te Middelrode, 1658 - 1936

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Kasteel
5246 Huis Seldensate te Middelrode, 1658 - 1936
Inleiding
1.1.
Kasteel
Het landhuis Seldensate

De geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners is uitgebreid beschreven door W. v.d. Heijden in: "De huysinghe Seldensath in de heerlijckheyt van Beerlichem onder Middelroij" (Berlicum, 1979). Seldensate wordt ook wel gespeld als Seldensat(h) of Zeldenzat) en is rond 1440 gebouwd, als uitbreiding van de Hoeve van het Gewad, die omstreeks 1300 aan een doorwaadbare plaats (Gewathe) in de rivier de Aa zou zijn ontstaan. In de loop der tijd groeide het onderkomen uit tot een omgracht kasteel, dat ook een duifhuis, een kapel en een brouwerij bezat. De oudst bekende schriftelijke vermelding is uit 1469, toen er een erflating plaats vond waaruit bleek dat het gebouw toen al enige tijd bestond.
Recente geschiedenis

In 1890 liet de toenmalige eigenaar, Valerius Bosch, het gebouw grotendeels afbreken. De gracht werd bijna geheel gedempt. De entree bleef gehandhaafd. Op de oude fundamenten werd een wit herenhuis met een stompe toren gebouwd in een samenraapsel van stijlen. De tuin, waarin magnolia's en subtropische kuipplanten weelderig bloeiden, werd gerenoveerd. Het "kasteeltje" kreeg een eigen waterleiding, centrale verwarming, elektrische verlichting, een tennisbaan en een ijskelder, die geïsoleerd onder een hoge zandheuvel lag.
In 1959 werd het huis gesloopt na een lange periode van verwaarlozing en leegstand. Het gevaar van instorting was te groot geworden. De gemeenteraad van Berlicum besloot op 3 november 1972 het landgoed van 10 ha. met de (resten van) de gebouwen te kopen voor 287.000,- gulden. De notariële akte passeerde op 25 mei 1973. Het poortgebouw, de duiventoren en het koetshuis werden gerestaureerd, de gracht rond de kasteel ruïne werd uitgegraven.
1.2. Het beneficie castoraal van Seldensate
1.3. Archief

Kenmerken

Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch