skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

1216 Dietsche Bond en Jan H. Broekman,1909 - 1966

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De in deze inventaris beschreven stukken zijn afkomstig van Jan Hendrik Broekman te Amsterdam. Hij was in de periode voor de Tweede Wereldoorlog actief in de Dietse beweging. Zo zat hij in het bestuur van het Dietsch Studentenverbond en de Dietsche Bond, waarvan hij in de periode 1939-1941 secretaris was.
Het grootste deel van de hier beschreven stukken maakt deel uit van het archief van de Dietsche Bond, die opgericht werd in 1917. De Bond had ten doel volgens artikel 3 van de 'standregelen' (statuten): a. uitdrukking geven aan het feit dat de Dietsche Stam (omvattende de inwoners van de Dietsche (Nederlandse) sprake in Europa, zoals in Nederland, Belgisch- en Frans-Vlaanderen, in Zuid-Afrika, Nederlands Oost- en West-Indië, benevens de elders in alle werelddelen verspreid wonende Dietschers) onder de volkeren vormt een engere gemeenschap, gegrond op gemeenschappelijke beschaving, en dat het behoud van de Dietsche beschaving een levensbelang is; b. het opwekken van het nationaal zelfrespect en zelfbewustzijn van ieder der afzonderlijke delen, teneinde op die wijze het behoud van het eigen Dietsch volkskarakter en beschaving op hechte grondslagen te vestigen; c. het (doen) ondersteunen van elkaar door de afzonderlijke Dietschtalige gemeenschappen in de strijd om het eigen volksbestaan, alsmede het in gemeenschappelijk overleg uitbreiden van de onderlinge staatkundige, economische en culturele betrekkingen; d. het verbreiden onder andere volkeren van het Dietsch als verkeers- en cultuurtaal.
In de eerste periode van het bestaan van de Bond (vlak na de Eerste Wereldoorlog) stond het geven van hulp aan noodlijdende Vlaamse activisten voorop. Later was de belangrijkste activiteit de uitgave van het blad 'De Dietsche Gedachte' dat vanaf juli 1926 verscheen. De collectie bevindt zich in de bibliotheek (nr t-3.270). Op 3 juli 1941 werd de Dietsche Bond door de bezetter ontbonden.
De overige stukken zijn door J.H. Broekman verzameld/verworven en hebben betrekking op de Vlaamse beweging en op het Diets/Groot-Nederlands gedachtengoed en activiteiten.

Rijksarchief in Noord-Brabant, 1999
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
1909-1966
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch