skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

21 Rechtbanken in Noord-Brabant, 1811-1838

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Totstandkoming Franse rechterlijke organisatie i
Bevoegdheden vrederechter
Samenstelling en bevoegdheden rechtbank 1e aanleg
21 Rechtbanken in Noord-Brabant, 1811-1838
Inleiding
Historisch overzicht
Samenstelling en bevoegdheden rechtbank 1e aanleg
De samenstelling van de rechtbanken van eerste aanleg varieerde naar gelang de belangrijkheid van de plaatsen waar ze gevestigd waren. Wanneer er inclusief de president zeven of meer rechters waren, werden ze in twee of meer kamers gesplitst. *  Blijkens de archieven bestonden de Rechtbanken van Eerste Aanleg te Breda en Eindhoven uit drie of vier rechters waaronder de president, daarnaast waren er ook drie plaatsvervangend rechters. In 's-Hertogenbosch fungeerden er zeven rechters waaronder een president en vice-president. Er waren drie of vier plaatsvervangend rechters. Bij de Rechtbank van Eerste Aanleg te 's-Hertogenbosch had men twee kamers, bij de Rechtbanken van Eerste Aanleg te Breda en Eindhoven elk één. * 
Voor Eindhoven zie het archief van de Rechtbank van Eerste Aanleg inventarisnummer 551, bevattende het proces-verbaal van installatie van de rechtbank. Verder de presentielijsten inventarisnummer 707.
Voor 's-Hertogenbosch zie het archief van de Rechtbank van Eerste Aanleg inventarisnummers 793 en 794, de notulen van de vergaderingen van de Rechtbank. Hieruit blijkt dat de Rechtbank op 22 augustus 1814 in twee kamers werd gesplitst. Verder blijkt uit de rest van de notulen dat er zeven rechters zijn geweest. Een van de rechters trad op als rechter van instructie. *  Alle rechters waren jurist. Het openbaar ministerie bestond uit een keizerlijk procureur, na 1813 officier van justitie geheten, met één plaatsvervanger, wanneer de rechtbank uit één kamer bestond, zoals in Breda en Eindhoven, en twee plaatsvervangers, wanneer er twee kamers waren, zoals in 's-Hertogenbosch. *  De rechtbanken beschikten ook over griffiers met hun klerken.
In burgerlijke zaken was de rechtbank bevoegd in alle zaken die niet waren voorbehouden aan andere rechterlijke instanties zoals de rechtbanken van koophandel en de vredegerechten. *  In strafzaken berechtte ze de wanbedrijven. *  De rechtbanken van eerste aanleg hadden ook buitengerechtelijke taken. Ze hadden toezicht op de procureurs, notarissen en deurwaarders in hun gebied. Voor de rechtbanken werden diverse ambtenaren beëdigd, alsmede deskundigen. Ook de juiste aangifte voor het recht van successie werd beëdigd. Allerlei stukken werden gedeponeerd ter griffie, alwaar ze voor gebruik ook gelicht werden. Zegels en notariële repertoria werden ter griffie bewaard. Zo ook handtekeningen van notarissen en gemeentelijke autoriteiten, evenals akten van huwelijksvoorwaarden en van vennootschap. De griffier van de rechtbank van eerste aanleg vervaardigde ook de tienjaarlijkse tafels van de akten van de burgerlijke stand. Men kon bij akte, ter griffie van de rechtbank van eerste aanleg verleden, een nalatenschap verwerpen of aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Ter griffie werden ook beslagen overgeschreven en verklaringen van diverse aard bij akte vastgelegd, akten van borgtocht opgemaakt, alsmede akten van overgave van holografische testamenten.
Samenstelling en bevoegdheden rechtbank van koophandel
Samenstelling en bevoegdheden hof van Assisen i
Mogelijkheden van hoger beroep en cassatie
De archieven en verantwoording * 
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1811-1838
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch