skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

7700 Schepenbank Veghel, 1519 - 1810

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het archief
7700 Schepenbank Veghel, 1519 - 1810
Inleiding
Het archief
In deze voorlopige inventaris van de hand van dr. H.P. Coster (1915) zijn verwerkt:
1. Wat indertijd (in de 20-er jaren van de 19e eeuw) aan de griffie der rechtbank van Eindhoven werd overgedragen en sedert 1879 in het Rijksarchief te 's-Hertogenbosch berustte. (aanwinst vóór 1880 no 59)
2. een aantal stukken vermoedelijk op verschillende tijden en laatstelijk in 1896 van het gemeentebestuur van Veghel overgenomen (bij de onderscheiden ordeningen van het gemeentearchief, 1884, 1888 enz.?)
3. enkele stukken in 1913 achtergehouden bij de terugzending van een gedeelte (?) van het gemeentearchief van Veghel.
4. stukken in 1915 overgedragen door het gemeentebestuur van Veghel (aanwinst 1917 no. ..)
Omgekeerd werden bij de rechterlijke stukken van Veghel aangetroffen stukken behorende tot de rechterlijke archieven van Erp, Aarle-Rixtel, Son en Breugel en Boxtel. Bij de stukken afkomstig van of opgemaakt door leden van de familie De Jong bevonden zich bescheiden door enige van hen ontvangen als ijkmeester-generaal of substituut-ijkmeester der Meierij van 's-Hertogenbosch. Deze bescheiden zijn afzonderlijk gehouden en voorlopig naar aanwinsten overgebracht (en in later tijd naar de familiecollectie De Jong).
Doordat latere beheerders van het archief zekere archivalia in andere archieven en archiefblokken hebben ondergebracht is de numerieke volgorde van de inventarisnummers en ook de rubrieken verbroken. Bijvoorbeeld de DTB 's zijn ondergebracht in de collectie DTB van Noord-Brabant, de notariële stukken zijn ondergebracht in de notarisarchieven, etc.
Stukken afkomstig van Gijsbert de Jong (1645-1743), secretaris van Schijndel, Son en Breugel, rentmeester van het kwartier peelland (1699), gedeputeerde ter kwartiersvergadering, notaris, procureur, etc. Deze stukken zijn overgebracht naar het rechterlijk archief van Schijndel en de archieven van de Vier Kwartieren.
Stukken afkomstig van Gerard de Jong (zoon van Gijsbert voorn. 1685-1770), heer van Beek en Donk, erfsecretaris van Veghel en Erp, drost van Stiphout, Beek en Donk en Vlierden, rentmeester van het kwartier Peelland (1726), gedeputeerde ter kwartiersvergadering, substituut-ijkmeester, later ijkmeestergeneraal, notaris, procureur, etc. Hiervan zijn de "erfsecretarisstukken" geplaatst in de afdeling Huishoudelijke zaken van het rechterlijk archief van Veghel (inventarisnummer 198a), de "droststukken" bij de rechterlijke archieven van Stiphout, Beek en Donk en Vlierden, de "rentmeesterstukken" in het archief van het kwartier Peelland en de "ijkmeesterstukken" bij de aanwinsten 1915.
Een aantal 18e eeuwse stukken betreffende leden van de familie De Jong zijn overgebracht naar de collectie De Jong (5 portefeuiles en 1 omslag). Het betreffen stukken van Pieter de Jong (zoon van Gerard voorn.) , van Benjamin de Jong (zoon van Gerard voorn. 1726-1808) en van Gerard de Jong.

Brabants Historisch Informatie Centrum
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch