skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

Archieven

 5154 Affiches Tweede Wereldoorlog, ca. 1940-ca. 1945
 
 
Zoek in deze inventaris
 
 
 
 
 
Inleiding
Tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de periode na de bevrijding werd de bevolking op allerlei zaken gewezen door de overheid door middel van affiches. Veel van deze aanplakbiljetten zijn verloren gegaan. Bij de gemeente Sint-Michielsgestel echter is een vrij complete verzameling behouden gebleven van de affiches die in de periode 1940-1944 door de bezetter, in de laatste fase van de oorlog door de geallieerden en na de bevrijding door het Militair Gezag en de teruggekeerde Nederlandse overheid zijn uitgehangen. Ook zijn enkele affiches uit de vooroorlogse jaren in deze collectie opgenomen. De catalogus eindigt met een aantal voorlichtingsbrochures.
De indeling van de affiche en brochures is gebaseerd op de indeling die gehanteerd is bij de ordening van de collectie De Roos. In deze inleiding is het complete rubriekenoverzicht opgenomen, zoals dat voor de collectie in Leeuwarden is gebruikt. In de collectie van Sint-Michielsgestel zijn niet voor alle rubrieken affiches aanwezig. Voor wat de lokale en regionale affiches betreft is in voorkomende gevallen de benaming van de rubriek aangepast.
De beschrijving van de affiches is geschied volgens een standaardformule:
1. Titel
2. Nadere omschrijving
3. Vervaardiger
4. Uitgever
5. Drukker: Vanaf 02-07-1941 waren de Fabricagevoorschriften voor de papierbe- en verwerkende industrie van kracht. Volgens artikel 21 was eenieder die drukwerk vervaardigde, verplicht om al zijn drukwerk te voorzien van zijn ken-nummer (K-nummer) of van zijn volledige firmanaam met plaatsnaam. Onder 5. zijn deze K-nummers mede opgenomen.
6. Datering
7. Afmeting: hoogte x breedte
8. oude nummering
9. dia
10. Plaatsingsnummer in Collectie De Roos
11. Gedrukte nummering Van veel affiches is de uitgifte goedgekeurd door het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten of door de Rijkscommissaris. Op veel affiches is deze goedkeuring vermeld met het nummer van de goedkeuring. Deze nummers zijn onder 11. vermeld met de afkorting van de goedkeurende instantie, DVK dan wel RC
12. Bijzonderheden als dubbelexemplaren etc.
Bij 5: Vanaf 02-07-1941 waren de Fabricagevoorschriften voor de papierbe- en verwerkende industrie van kracht. Volgens artikel 21 was eenieder die drukwerk vervaardigde, verplicht om al zijn drukwerk te voorzien van zijn ken-nummer (K-nummer) of van zijn volledige firmanaam met plaatsnaam. Onder 5. zijn deze K-nummers mede opgenomen.

Bij 11: Van veel affiches is de uitgifte goedgekeurd door het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten of door de Rijkscommissaris. Op veel affiches is deze goedkeuring vermeld met het nummer van de goedkeuring. Deze nummers zijn onder 11. vermeld met de afkorting van de goedkeurende instantie, DVK dan wel RC.

Lia van Zalinge- Spooren
Streekarchief Langs Aa en Dommel, 1993
Aanwijzingen voor de gebruiker
Kenmerken
Datering:
ca. 1940-ca. 1945
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS